Večernji list - Hrvatska

SVE JE TEŽE OSIGURATI STANOVANJE U ATRAKTIVNI­M DIJELOVIMA POPUT PRIOBALNIH GRADOVA I URBANIH SREDIŠTA

GORAN BUTURAC

- Ljubica Gatarić

Posljednji­h godinu dana cijene novih stanova u Zagrebu poskupjele su približno stotinu eura po kvadratu, a u odnosu na prosječne cijene novih stanova iz 2016. godine četvorni metar stana u Zagrebu skuplji je približno 300 eura! Manje je to od dojma i cijena koje po oglasnicim­a traže vlasnici nekretnina. Državni zavod za statistiku navodi da je prosječna cijena kvadrata novog stana u Zagrebu tijekom prošle godine bila 12.749 kuna, odnosno 1722 eura. Slične su cijene kvadrata bile 2010. godine, a najjeftini­je su se stanovi prodavali 2016., kad je kvadrat bio nešto više od 10.000 kuna.

Većina ima prosječnu plaću

Nakon 2016. godine počelo je poskupljen­je nekretnina koje se povezuje s početkom državnih subvencija za stanove i većim interesom turista za boravak u Zagrebu, zbog čega je živnuo i najam. Prema službenim statističk­im podacima, cijene rastu i drugdje u Hrvatskoj, ali blaže nego u Zagrebu, s time što više poskupljuj­u rabljeni od novih stanova. No, ta je statistika ipak manjkava jer se u isti koš trpaju kontinenta­lni dijelovi zemlje gdje se nekretnine prodaju u bescijenje s Jadranom ili Zagrebom gdje tržište raste i gdje postoji interes za kupnju.

– Niži rast cijena novih stanova od dojma koji prevladava je uobičajen i očekivan s obzirom na to da službeni podaci DZS-a govore o prosječnim cijenama, dok se dojmovi građana temelje na njihovim očekivanji­ma o cijenama onih lokacija koje su njima odgovaraju­će i privlačne za obitavanje. Ne treba pritom smetnuti s uma da većina zaposlenih (oko 70%) prima prosječnu plaću ili manje od toga i da im je sve teže osigurati stanovanje u atraktivni­jim dijelovima Hrvatske kao što su pojedini priobalni gradovi te atraktivni­je lokacije u velikim urbanim središtima kao što je to Zagreb – komentira Goran Buturac, istraživač Ekonomskog instituta Zagreb, stručnjak za tržište nekretnina.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia