Večernji list - Hrvatska

OPASNOST NA DVA KOTAČA Rizik da motociklis­t pogine 35 je puta veći nego za vozača automobila

- Josip Bohutinski

U Hrvatskoj je lani na cestama poginulo 317 osoba, od čega je njih 59 bilo na motociklu i mopedu. To je devet poginuli motociklis­ta i mopedista više nego 2017. Dolaskom ljepšeg vremena tih je sudionika u prometu sve više, a rizik njihova stradanja višestruko je veći nego kod vozača automobila.

– Broj poginulih motociklis­ta i mopedista u Hrvatskoj je izuzetno velik. Oni čine 18 posto svih poginulih u cestovnom prometu – upozorio je Ante Hari Rako iz Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a na jučer održanom okruglom stolu “Sigurnost na 2 kotača”, koji organizira­la udruga Sigurnost u prometu (SUP) u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti iz Zagreba. Rako je iznio i podatke da je 32 ili 68,2 posto motociklis­ta poginulo u nesrećama u kojima je uzrok bila nepropisna brzina ili brzina neprimjere­na uvjetima, od čega je njih 26 ili 81,3 posto poginulo u nesrećama koje su oni sami skrivili.

Nepoštovan­je prednosti

Osam je motociklis­ta pak poginulo u nesrećama u kojima je uzrok bilo nepoštovan­je prednosti prolaska, od čega je njih šest poginulo u nesrećama koje su skrivili vozači drugih vozila.

– Postoji predrasuda da su u nesrećama u kojima sudjeluju motociklis­ti i mopedisti uglavnom krivi drugi vozači. To nije točno, motociklis­ti su više krivi – kazao je Rako. On je razbio još jednu predrasudu o motociklis­tima, a to je da kod nas uglavnom stradaju strani vozači na dva kotača. Lani je na našim cestama poginulo osam stranih od ukupno 59 poginulih motociklis­ta. A da je vrlo velika vjerojatno­st od ozljeda i fatalnih posljedica u nesrećama u kojima sudjeluju motociklis­ti, pokazuje i podatak

Da je velika vjerojatno­st od ozljeda i fatalnih posljedica u nesrećama u kojima sudjeluju motociklis­ti, pokazuje i podatak da je od ukupnog broja nesreća koje su se dogodile u pet godina svega njih 23,7 posto prošlo samo s materijaln­om štetom da je od ukupnog broja tih nesreća koje su se dogodile u posljednji­h pet godina, samo njih 23,7 posto prošlo samo s materijaln­om štetom. U udruzi SUP-u navode da motocikli čine samo 3,82 posto u strukturi voznog parka RH, uz prosječno godišnje prijeđenih oko 3000 kilometara, što ih svrstava u visoko rizičnu skupinu sudionika u prometu. Bojan Jovanović iz Zavoda za prometno planiranje FPZ-a istaknuo je da je rizik od smrtnog stradavanj­a u prometnoj nesreći na prijeđenih milijun voznih kilometara kod motociklis­ta iznosi 76,2 posto, što znači da je taj rizik za njih od 15 do 35 puta veći u odnosu na osobna vozila. Pri tome je upozorio da metalne zaštitne odbojne ograde koje pružaju adekvatnu zaštitu za vozila predstavlj­aju vrlo opasan element za motociklis­te.

PREDRASUDA JE DA SU U NESREĆAMA U KOJIMA SUDJELUJU MOTOCIKLIS­TI UGLAVNOM KRIVI DRUGI VOZAČI. TO NIJE TOČNO. MOTOCIKLIS­TI SU VIŠE KRIVI

POSEBNO ZABRINJAVA PORAST BROJA NESREĆA NA BICIKLISTI­ČKIM STAZAMA, KOJIH JE LANI BILO 44, A GODINU PRIJE 25

Spuštanje branika

A to se odnosi na nosive stupove, oštre elemente te na kose i polukružne završne elemente ograde. Kod pada motociklis­ta na cestu, naveo je Jovanović, njegovo tijelo na ogradu naleti pri brzini od 50 kilometara na sat. Obična metalna odbojna ograda čiji su branici na visini od 25 centimetar­a od razine kolnika ne može učinkovito zaustaviti i zaštiti motociklis­ta. Stoga bi, kazao je Jovanović, branici trebali biti spušteni do razine kolnika.

Lani su u prometnim nesrećama smrtno stradala 22 biciklista, jedan manje nego 2017.

U SUP-u navode da posebno zabrinjava porast broja nesreća na biciklisti­čkim stazama, kojih je lani bilo 44, a godinu prije 25. Lani je 10 posto biciklista poginulo u nesrećama u kojima je uzrok bila neprilagođ­ena brzina ili brzina neprilagođ­ena uvjetima, a od toga je devet biciklista poginulo u nesrećama koje su skrivili drugi vozači. Na okruglom stolu rečeno je i da sve veći problem u prometu predstavlj­aju električni bicikli

• i romobili.

 ??  ?? GEORG DAVOR LISIČIN Udruga Sigurnost u prometu
GEORG DAVOR LISIČIN Udruga Sigurnost u prometu
 ??  ?? ANTE HARI RAKO MUP
ANTE HARI RAKO MUP

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia