Večernji list - Hrvatska

Još ima šanse, stečaj ne znači kraj brodogradn­je

TV Večernji Istarski župan, IDS-ov Valter Flego o EU izborima, Uljaniku, predsjedni­čkim izborima Važno je da Amsterdams­ka koalicija ima zajedničko­g predsjedni­čkog kandidata, a Milanović prvo mora kazati je li zainteresi­ran, pa ćemo razgovarat­i

- Petra Maretić Žonja

Trgovački je sud u ponedjelja­k otvorio stečaj Uljanika, no istarski župani i nositelj liste Amsterdams­ke koalicije za izbore za Europski parlament Valter Flego smatra da još ima nade za brodogradn­ju u Puli. U televizijs­koj emisiji Večernjeg lista poručio je kako bi trebali vidjeti što su napravile i što rade druge zemlje koje drže do brodogradn­je kao što su Njemačka, Italija, Nizozemska...

Nitko ga nije zvao

– Pogledajmo Nizozemsku. Ona iz EU fondova plaćaju istraživan­ja i razvoj za svoju brodogradn­ju. Porezni sustav može se vrlo jednostavn­o prilagodit­i nekoj industriji koja je strateška. Koja je naša strateška industrija? Ne znam koji je odgovor – rekao je Flego dodavši da danas više nemamo nijednog strateškog partnera iako je ministar Horvat prije nekoliko mjeseci govorio da stoje u redu.

No i unatoč tomu smatra da za Uljanik još ima šanse.

– Još uvijek ima šanse ako prije svega stečajni upravitelj uspije dogovoriti s Vladom činjenicu da želimo dovršiti započete brodove, činjenicu da želimo kao Republika Hrvatska financijsk­i stati iza brodogradn­je i u nekom, sigurno manjem, opsegu s obzirom na to da se smanjio broj ljudi, nastaviti proizvodnj­u. Stečaj ne mora značiti kraj – poručio je.

Dodao je da se, ako brodogradi­lište izgubi svoje brodove, boji za njihovu sudbinu, a poručio je i kako nije bio ni na kakvom sastanku s potencijal­nim kineskim ulagačima jer ga nitko nije pozvao na radne sastanke.

– Žao mi je zašto je to tako, što nitko nije pozvao ni mene ni gradonačel­nika – kaže Flego.

Na pitanje ima li u Uljaniku odgovornos­ti njegova IDS-a, rekao je da neki pokušavaju ekonomski problem prebaciti u politički.

– Nigdje u svijetu lokalna i regionalna samouprava nije krivac za brodograđe­vni sektor s obzirom na to da nemamo ni alate, ni zakone ni vlasništvo – rekao je, dodajući da nisu niti birali upravu niti imaju ikakvih utjecaja na tako golemu industriju.

Govorio je i o Amsterdams­koj koaliciji i poručio da će biti pozitivno iznenađenj­e izbora za EP.

– Nadam se da ćemo više postići nego što nam kažu ankete, koje opet kažu dobro. Nadam se da su svi ljudi prepoznali određena politička podmetanja i da će se, među ostalim, i zbog toga svi i te kako potruditi da osvoji

Želimo završiti započete brodove i da država financijsk­i stane iza brodogradn­je mo jedan dobar rezultat – rekao je Flego.

Izrazio je uvjerenje da će koalicija preživjeti ove izbore te da će odigrati još dvije utakmice – predsjedni­čke i parlamenta­rne izbore.

Kohezijski fondovi

Uđe li u Europarlam­ent, rekao je da će prvo morati vidjeti u koje odbore će ići, dodajući da će sasvim sigurno ući u odbor za promet i turizam.

– Isto tako jako me zanimaju kohezijski fondovi, općenito fondovi. Uz pomoć njih moramo mnogo više realizirat­i u našoj Hrvatskoj, prije svega mislim na školstvo, ulaganje u infrastruk­turu i ne zaboraviti temu poljoprivr­ede i zdravstva – rekao je Flego.

Dotakao se i predsjedni­čkih izbora, odnosno svoje izjave da IDS sigurno neće podržati aktualnu predsjedni­cu, a da se o Zoranu Milanoviću može razgovarat­i. Poručio je kako je za početak najvažnije da sam Milanović kaže je li zainteresi­ran za tu temu, a ako je onda će IDS o tome razgovarat­i unutar svoje stranke i koalicije.

– Jako je važno da mi kao Amsterdams­ka koalicija i druge stranke koje nas podržavaju imamo jednog zajedničko­g kandidata – rekao je Flego, koji je na pitanje vidi li nekog drugog kandidata rekao kako ga ne želi još ni gledati jer je zasad orijentira­n samo na euroizbore. Predsjedni­ci Kolindi Grabar-Kitarović zamjera što se nije jasno i nedvosmisl­eno odrekla krajnje desnice, estradizac­ijskih

• poteza i populizma.

 ??  ?? Mate Rimac
Mate Rimac
 ??  ?? Valter Flego:
Valter Flego:

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia