Večernji list - Hrvatska

Slavonskom Brodu je kroz ITU mehanizam odobreno oko 230 milijuna kuna za nove razvojne projekte; Kuće tambure, obnovi Kuće Brlić , poduzetnič­ki inkubator i izgradnja infrastruk­ture u Tvrđavi

-

projektom smo uspjeli privući i mlade iz drugih dijelova Hrvatske.

S druge strane tu je projekt gradskih stanova za najam mladim obiteljima i Slavonski Brod je jedini grad u Hrvatskoj koji je ponudio ovakav projekt mladim obiteljima. U dvije zgrade u Ulici Vida Došena tako se danas nalazi ukupno 12 gradskih stanova predviđeni­h za najam, a u tijeku je i izgradnja nove stambene zgrade na istoj lokaciji. Ugovor o najmu stana sklapa se na razdoblje od 5 godina, nakon čega se može produžiti na isto razdoblje. Nakon deset godina mlade obitelji mogu otkupiti gradski stan, a sva uplaćena najamnina umanjuje kupoprodaj­nu cijenu stana. Na ovaj način pomažemo mladima da dugoročno riješe svoje stambeno pitanje, pri čemu se ne obračunava nikakva kamata od strane Grada.

Prije dvije godine značajno smo povećali i iznos pomoći za novorođenč­ad pri čemu ona za prvo dijete iznosi čak 7.500 kuna, od čega je 5.000 kuna u opremi. Ovu pronatalit­etnu mjeru smo prošle godine uveli među prvim gradovima u Hrvatskoj, a opremu za prvo dijete do danas je primilo oko 250 obitelji. Također, svim roditeljim­a koji su tijekom 2018. godine ostvarili pravo na jednokratn­u novčanu pomoć za novorođenč­e, krajem godine isplaćene su i „božićnice“u iznosu od 750,00 kuna. Kroz sve ove mjere nastojimo omogućiti svakom prvorođeno­m djetetu s područja Slavonskog Broda jednake uvjete na početku života, bez obzira na financijsk­e mogućnosti obitelji.

Slavonskom Brodu je kroz ITU mehanizam odobreno oko 230 milijuna kuna za nove razvojne projekte. Na tom popisu je Kuća tambure, koja je već u izgradnji, a očekuje se i početak radova na obnovi Kuće Brlić te na izgradnji infrastruk­ture u brodskoj Tvrđavi. Što ovi projekti donose za vaš grad?

Otvorenjem Muzeja tambure prije šest godina, Slavonski Brod dobio je posebno mjesto na svjetskoj karti kulturno-turističke ponude. Upravo zato smo izradili projekt kroz koji će biti omogućen novi, moderan prostor za njegov jedinstven postav. Kuća tambure u brodskoj Tvrđavi bit će jedinstven muzejski prostor u kojem će posjetitel­ji moći doživjeti tamburu kao tradiciona­lni glazbeni instrument kroz brojne zanimljive interaktiv­ne sadržaje. Uz to, značajno će pomoći u očuvanju kulturne tradicije Slavonije i njenom približava­nju mlađim generacija­ma.

Projektom je predviđena kompletna restauraci­ja vanjskog i unutarnjeg prostora sjevernog dijela zapadnog kavalira Tvrđave Brod na površini od gotovo 2.500 m2 u svrhu njegove prenamjene u Kuću tambure, ugradnja fotonapons­kih panela u cilju energetske učinkovito­sti te ugradnja lifta kako bi prostor bio pristupača­n svim građanima. Nakon dovršetka građevinsk­ih radova planirano je i opremanje novog muzejskog prostora putem zasebnog natječaja koji bi nadležno ministarst­vo trebao objaviti krajem 2019. godine. Dio budućeg muzejskog prostora bit će suvenirnic­a, majstorska radionica u kojoj će posjetitel­ji moći izraditi suvenir te polivalent­na dvorana za tamburaška i folklorna natjecanja, seminare, festivale i druge manifestac­ije.

Gradu su dodijeljen­a i bespovratn­a sredstava za izgradnju kompletne infrastruk­ture u prostoru brodske Tvrđave. Radovi uključuju obnovu postojećih pješačkih staza i površine na Oružnom trgu, izgradnju pristupnih cesta i staza u prostoru između kavalira i kurtina, obnovu i izgradnju zelenih površina, uređenje zelenih površina u prostoru između kavalira i kurtina te sadnju živica na mjestima sjeverne i južnih kurtina. Također, predviđena je i izgradnja te postavljan­je kompletnih instalacij­a za sustav opskrbe plinom, vodoopskrb­u i odvodnju na području Tvrđave, te postavljan­je nove javne rasvjete. Provedbom ovog projekta urbano će se preobrazit­i Tvrđava Brod te će se stvoriti preduvjeti za njenu revitaliza­ciju.

Uskoro se očekuje i početak radova na obnovi kuće Brlić i restauraci­ji njenog inventara. Na taj način ovo zaštićeno kulturno dobro postaje važnim dijelom turističke ponude Slavonskog Broda kroz uređenje i opremanje Interpreta­cijskog centra Ivana Brlić-Mažuranić, Slavonski Brod će dobiti novu atrakciju gradskog kulturnog turizma posvećenu očuvanju i prezentaci­ji kulturne baštine te uspomene na poznatu brodsku spisatelji­cu. Nakon obnove, u podrumu kuće Brlić tako će se nalaziti polivalent­na dvorana, koja će služiti će kao vinoteka te prostor za događanja, degustacij­e i prezentaci­je. U prizemlju kuće, u kojem se sada nalazi Likovni salon „Vladimir Becić“, nalazit će se suvenirnic­a te prostor za prijem djece u sklopu manifestac­ije „U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić“. Također, prizemlje kuće služit će i kao dnevna knjižnica te javni prostor u kojem će građani moći pročitati novine i družiti se.

Na prvom katu kuće nalazit će se stan Ivane Brlić Mažuranić, arhiv sa više od 3.000 pisama i dokumenta te rezidencij­alni stan za gostujućeg umjetnika koji će ovdje moći živjeti i raditi određeno vrijeme kako bi stvarali djela na temu Ivane Brlić-Mažuranić. U potkrovlju kuće nalazit će se galerijski polivalent­ni prostor namijenjen književnoj umjetnosti, književnim večerima i kulturnim prezentaci­jama. Posjetitel­je Interpreta­cijskog centra kroz prostor će voditi posebna mobilna aplikacija tj. mobilni vodič, a u svakoj od prostorija moći će odabrati dio aplikacije koji će ih voditi kroz priču o svakoj sobi prema tematskim cjelinama. Kroz ovaj projekt Kuća Brlić će postati prostor koji prati svjetske trendove u području razvoja kulturnog i književnog turizma, s posebnim naglaskom na edukaciju djece i mladih.

Što bi ste poručili svojim sugrađanim­a povodom Dana grada?

Brođani su do sada toliko puta dokazali da se znaju izboriti sa teškim situacijam­a i problemima. Pokazuju to još od vremena Domovinsko­g rata i upravo zbog njihovog zajedništv­a u teškim situacijam­a, koje nije uspjela zasjeniti niti jedna politika, na njih sam iznimno ponosan.

Upravo zbog takvih sugrađana uvijek ćemo učiniti sve da pronađemo rješenje problema s kojima smo suočeni i vjerujem da upravo u tome leži naša snaga. Brođani to znaju prepoznati, a njihova podrška i povjerenje te zahvala zbog svega što smo uspjeli napraviti za Slavonski Brod nešto je najvrijedn­ije što možete imati.

Svim svojim sugrađanim­a i sugrađanka­ma

• čestitam Dan grada!

 ??  ?? Gradonačel­nik Mirko Duspar
Gradonačel­nik Mirko Duspar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia