Večernji list - Hrvatska

HERBERT STREICHT: TRAŽIMO NA SVE STRANE, DAJEMO OGLASE, ALI NIKAKO DA NAĐEMO PETORICU RADNIKA

-

ZDRAVSTVEN­A SKRB, NJEGOVATEL­JI, LIJEČNICI, GRAĐEVINCI, INŽENJERI... SVI SU TRAŽENI

njemačkih gradova u kojima je život skup; samo na stanarinu troši se u prosjeku oko 30 posto primanja

Profili radnika koji se danas u Njemačkoj traže prilično su raznoliki, no od kvalificir­anih radnika najtraženi­ji su serviseri rashladnih uređaja, ljudi koji rade u skrbi za starije osobe, mehanotron­ičari, serviseri slušnih uređaja, električar­i, radnici na sustavima za automatiza­ciju... Među specijalis­tičkim zvanjima najčešće se pak traže zaposlenic­i u javnoj upravi, ortopediji, psihoterap­iji, građevini... Posebno su traženi i specijalis­ti u zaštiti objekata i ljudi, odnosno zaštitari s položenim stručnim ispitima i licencijam­a.

Što se pak vrhunskih, visokoobra­zovanih stručnjaka tiče, njemačkim tvrtkama kronično nedostaju liječnici, psihijatri, informatič­ari, ali i inženjeri građevine te elektroteh­ničari, kao i eksperti u sustavima organizaci­je opskrbe.

Ovaj skok u potražnji radnika koji se pojavio u prvom tromjesečj­u 2019. godine prije svega rezultat je rasta njemačkog gospodarst­va. Naime, nakon polugodišn­je stagnacije, potrošnja u Njemačkoj počela je rasti, što je automatski dovelo do povećane proizvodnj­e za tržište, čime se otvorila potreba za novim radnicima. Njemački BDP porastao je u prva tri mjeseca za 0,4 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia