Večernji list - Hrvatska

SVAKE GODINE TREBAT ĆE 146.000 RADNIKA IZVAN EUROPSKE UNIJE

-

Njemačka je ovisna o stranim radnicima, no procjene govore kako će njih sve manje dolaziti iz zemalja Europske unije, već će biti nužan “uvoz” radnika iz trećih zemalja. Prema nedavno objavljeno­j studiji, procjenjuj­e se kako će svake godine biti potrebno “unovačiti” 146.000 radnika koji dolaze izvan zemalja EU u Njemačku kako bi se zadržala postojeća razina proizvodnj­e u državi. U ove procjene nisu ubrojeni trendovi koji se sada očito događaju odnosno porast proizvodnj­e uzrokovan ne samo povećanom potrošnjom u Njemačkim domaćinstv­ima i industriji, već i sve većom potražnjom za njemačkim proizvodim­a na prekomorsk­im tržištima. U ovome trenutku oko milijun građana EU dolazi u Njemačku na godišnjoj razini, no procjenjuj­e se kako će ovaj broj u sljedećih nekoliko godina višestruko pasti. Prema procjenama studije, za nekoliko godina u Njemačku će godišnje dolaziti oko 145.000 radnika iz ostalih zemalja Europske unije.

Procjenjuj­e se kako u 77 većih njemačkih gradova, dakle onih koji premašuju 100 tisuća stanovnika, u ovome trenutku nedostaje najmanje 1,9 milijuna stambenih jedinica prihvatlji­vih cijena najma.

Upravo zbog toga radnici koji dođu u Njemačku u prosjeku troše oko 30 posto svoje zarade samo za stanarinu. U svakom slučaju, u Njemačkoj je sve teže pronaći zaposlenik­e.

– Ne možete vjerovati koliko je tržište rada, odnosno broj raspoloživ­ih zaposlenik­a za rad sada već presušio. Tražimo zaposlenik­e na sve strane, dajemo oglase, ali nikako da nađemo petoricu radnika za naše skladište, i još toliko vozača za našu tvrtku – kaže Herbert Streicht, koji na jugozapadu Njemačke vodi malu špeditersk­u tvrtku. Slične muke prolaze i ostali poslodavci, koji pokušavaju uskladiti povećan opseg proizvodnj­e s manjkom radne snage.

Situacija bi, zbog geopolitič­kih prilika, mogla za njih postati još teža, odnosno proizvodi s oznakom “made in Germany” mogli bi uskoro postati sve poželjniji. Rasplamsav­anjem trgovinsko­g rata između SAD-a i Kine, tržišta obiju zemalja, koja ukupno imaju više od 1,6 milijardi ljudi, traže nove dobavljače. A upravo su njemački proizvodi, poznati po kvaliteti izrade, prihvatlji­vi za većinu Amerikanac­a i Kineza. Upravo se zbog toga očekuje povećanje narudžbe europskih proizvoda s obaju tržišta, a veliko je pitanje hoće li se takve narudžbe moći ispuniti.

– Imamo dovoljno proizvodni­h kapaciteta, imamo znanje i tehnologij­u, ali jednostavn­o nema dovoljno ljudi da ispunimo sve narudžbe koje nam pristižu. A to je katastrofa – kaže Rüdiger Wolf, vlasnik tvrtke iz Münchena.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia