Večernji list - Hrvatska

Zatvor 99 godina za pobačaj čak i nakon silovanja i incesta

Izglasan najstroži zakon u SAD-u Alabama zabranjuje abortus od prvog dana trudnoće i liječnicim­a koji se ogluše propisuje drakonske kazne Prijedlozi o potpunoj zabrani pobačaja već se razmatraju u još 16 saveznih država, a pravo na pobačaj ozbiljno je ogr

- Marina Šerić (H)

Američka savezna država Alabama izglasala je najstroži do sada zakon o zabrani pobačaja u Sjedinjeni­m Državama. Zakon, koji je dobio većinu u kongresu Alabame, pobačaj zabranjuje od prvoga dana trudnoće, a toliko je restriktiv­an da ga zabranjuje i ako žena želi prekinuti trudnoću koja je rezultat silovanja ili incesta. Pobačaj bi bio dozvoljen samo u slučaju kada je život buduće majke ozbiljno ugrožen. Za liječnika koji bi pokušao napraviti pobačaj novi zakon predviđa kaznu od deset godina zatvora, a liječnik koji pobačaj obavi, u zatvoru bi završio 99 godina, što je zapravo doživotna zatvorska kazna. Za žene koje pobace nije predviđeno kazneno gonjenje.

Jedina nada Vrhovni sud

embrija. Otkucaji se mogu detektirat­i otprilike u šestom tjednu trudnoće, kada većina žena ni ne zna da su trudne. To znači da je i u ove četiri države pobačaj zapravo zabranjen, osim ako ga žena ne obavi do šestoga tjedna trudnoće.

Prijedlozi o potpunoj zabrani pobačaja već se razmatraju u još 16 saveznih država, a ukupan broj američkih saveznih država koji se ozbiljno ograničile pravo na pobačaj ili to kane učiniti što prije, popeo se na 28. Cilj izrazito konzervati­vnih snaga je da Vrhovni sud praktički prisile da radikalno promijeni ili potpuno poništi presudu Vrhovnog suda iz 1973. U sada već čuvenom slučaju Roe vs. Wade, koja je omogućila legalan pobačaj na cijelom teritoriju SAD-a.

Ni u jednoj od ovih država zakoni koje su izglasali nisu na snazi, ali su oni dio opće strategije zatrpavanj­a Vrhovnog suda ovakvim slučajevim­a. Pobornici potpune zabrane pobačaja nadaju se sa će nova dva izrazito konzervati­vna suca koja je imenovao predsjedni­k Donald Trump biti prevaga koja će poništiti presudu iz 1973. i donijeti novu koja će prava na pobačaj drastično ograničiti na saveznoj razini. Predmet iz Louisiane stječe pravo na reviziju u rujnu ove godine, a protivnici pobačaja gotovo su sigurni da će upravo to biti trenutak kada će Vrhovni sud donijeti odluku o tome da nema nikave zapreke da zakon o pobačaju Louisiane stupi na snagu.

“Crni dan za sve žene”

Pobornici prava na legalan pobačaj, a i političari koji su pripadnici Demokratsk­e stranke, kažu da je ono što se dogodilo u Alabami “crni dan za sve žene” u Alabami i u ostatku SjAD-a. Jedna od zanimljivo­sti je svakako i činjenica da su svi zastupnici u Kongresu Alabame, koji su glasali za zakon, bili muškarci, pa mnogi komentiraj­u da je to još jedan udar muškaraca na prava žena. Staci Fox, predstavni­ca udruge Planirano roditeljst­vo za jugoistočn­i dio SAD-a kaže da će ti političari iz Alabame zauvijek biti odgovrni za ono što su učinili. Savezne države koje su liberalnij­e i ne razmišljaj­u o takvim potezima, sada iz svih snaga nastoje da zaštite pravo žena na legalan pobačaj.

Protivnici prava na legalan pobačaj dobili su krila nakon što je na predsjedni­čkim izborima pobijedio Donald Trump koji je i tijekom kampanje izjavljiva­o kako je on osobno veliki protivnik prava na pobačaj. To je opetovano ponavljao i nakon što je postao predsjedni­k, što jesiguno bio odlučujuči čimbenik za zabranu

• pobačaja. Jeremy Kyle vodio je i te kako popularan show na ITV-u

je poslao Jane sms poruku u kojoj joj je rekao da ne može živjeti bez nje, posvjedoči­la je Callaghan i rekla da je Dymond bio depresivan.

– Ovaj slučaj jako zabrinjava – istaknuo je glasnogovo­rnik britanske premijerke i dodao: – Televizije i produkcijs­ke kuće su odgovorne za duševno zdravlje i mir gledatelja njihovih programa. Televizijs­ka mreža se već prije našla na naslovnica­ma novina nakon smrti dvoje bivših sudionika televizijs­kog reality showa Love Island, koji su pronađeni obješeni. Jeremy Kyle Show imao je “vjernu publiku i ekipa je predano radila četrnaest godina, ali došao je trenutak da se skine s programa”, rekla je McCall i dodala da je “osoblje ITV-a u mislima s obitelji i s prijatelji­ma Stevea

• Dymonda”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia