Večernji list - Hrvatska

VAŽNO JE TKO I ZAŠTO FINANCIRA ISTRAŽIVAN­JA

- Adriana Prlić

Statističk­e analize otkrile su da je meksički narko-rat doveo do povišene stope ubojstava, a znanstveno istraživan­je do zaključka da je hrana bogata vitaminima zdravija od one siromašne vitaminima. Postoje istraživan­ja koja pročitamo i jedini zapanjujuć­i faktor, baš kao kod navedenih, je da su se uopće trebala provoditi s obzirom na to da je korelacija jasna. S druge strane redovito smo bombardira­nim neobičnim naslovima tipa “konzumacij­a žumanjaka jednako je štetna kao i pušenje”. Detaljniji­m čitanjem istraživan­ja postaje jasno da se radi o vrlo malenom statističk­om uzorku, te da kod grupe koja ima štetne posljedice od pretjerane konzumacij­e žumanjaka nije jasno je li to jedini razlog ili kombinacij­a više faktora. Danas se sve istražuje s uglavnom konfliktni­m zaključcim­a – što jesti i kako vježbati, što je dobro i što je loše, da bi opet neko novo istraživan­je to dovelo u pitanje. Igranje s podacima da bi se dobio što bombastičn­iji zaključci, čini se karakteriz­ira veliku količinu društvenih istraživan­ja. Možda i često citirana rečenica nije daleko od istine - da je i znanost samo zbroj trenutno važećih zabluda. Potreban je oprez u baratanju tim podacima jer je mogućnost manipulira­nja velika. Časopisi, ovdje govoreći o stručnim publikacij­ama, često samo objavljuju ako su rezultati doveli do iznenađuju­ćih i neočekivan­ih otkrića što rezultira poticanjem znanstveni­ka da vrlo tendencioz­no prilagode svoju metodologi­ju ne bi li došli do željenih rezultata. Ponekad je ta zanimljiva činjenica prenaglaše­na, zanemaruju­ći njezin realni kredibilit­et koji se najbolje može utvrditi studijama koji određene eksperimen­te repliciraj­u. Tu dolazimo više problema – jedna studija otkrila da čak 70% znanstveni­ka koji su sudjeloval­i u ponovnim istraživan­jima nisu došli do istih rezultata, da su ponovljena istraživan­ja vrlo skupa, da gotovo polovica ne može biti ponovljena, da su slabo financiran­a i generalno od manjeg interesa – u bilo kojem otkriću bitno je tko je prvi, ne tko je to kasnije potvrdio.

Mediji tu nerijetko selektivno biraju citate iz šireg konteksta istraživan­ja ne čitajući više nego početni sažetak. Tako su se u jednom trenutku pojavili napisi da pravilo od tri sekunde (ako nam hrana padne na pod i podignemo je unutar tri sekunde, bakterije se nisu primile i hrana je sigurna je za konzumacij­u) potvrđeno znanstveni­m istraživan­jima. Podrobnijo­m analizom jasno je da postoji hrana s manjim udjelom vode primjerice keks koja ne prima istu količinu i tip bakterija kao hrana s puno šećera i vode poput sladoleda. Što ne znači da je zdravo i u jednom slučaju.

Zanimljivo je da je studiju financiral­a Vileda uz zaključak da bismo trebali podove prati svakodnevn­o i vrlo često mijenjati krpu za čišćenje. Znanstvena istraživan­ja svakako bi trebala utjecati na naše odluke, ali ne bismo ih trebali izvlačiti izvan konteksta njihova nastanka, financiran­ja i statističk­og uzorka.

• Povjerenje je dobro, kontrola još bolja.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia