Večernji list - Hrvatska

Zašto hrvatska poduzeća ne uzimaju kredite

Za ekonomiju nije dobro što istodobno rastu krediti građanima, i to brzinom od čak 14 posto na godinu

-

Doveli smo konja na vodu, ali ga ne možemo natjerati da pije – znao je prošlih mjeseci reći guverner hrvatske središnje banke Boris Vujčić. Pod “konjem” je Vujčić mislio na hrvatska poduzeća, a pod “vodom” na veliki iznos štednje (novca) u hrvatskim bankama koji hrvatska poduzeća ne uzimaju u obliku kredita ili jamstava, pa novac stoji neiskorišt­en kao “višak likvidnost­i” (na kraju 2018. golemih 34 milijarde kuna). I, zaista, prema travanjsko­m mjesečnom izvješću Bečkoga instituta za ekonomska istraživan­ja (WIIW), specijaliz­iranog za srednju, istočnu i jugoistočn­u Europu, i deset godina nakon sloma u globalnoj Velikoj recesiji stopa rasta kredita poduzećima (“non-financial corporatio­ns”) u Hrvatskoj još se kreće između minus dva i nula posto

na godinu. Ni hrvatska monetarna, a ni izvršna vlast očito nisu mogle, znale ili htjele “natjerati svoje konje da piju”. Ali, da to se to ipak može, pokazuju nam Bugarska, u kojoj je stopa rasta kredita poduzećima u veljači ove godine bila povrh sedam posto, Češka s više od četiri posto, Mađarska s tri posto, Rumunjska sa sedam posto ili Poljska sa 7,5 posto – i to ne samo u veljači, nego posljednje dvije godine. Kako to da njihovi “konji piju vodu” i uzimaju kredite, a hrvatski “konji” neće, pitanje je na koje bi trebali odgovoriti ekonomski analitičar­i. Je li tajna u kreditnoj politici? Ili možda u tečajnoj, fiskalnoj?

Hrvatska trenutno na površini ekonomije ima rast bruto domaćeg proizvoda, pad nezaposlen­osti, proračunsk­i suficit i povećani rejting državnih obveznica, ali u podlozi, u temeljima ekonomije, ima gadan problem: njezina se privreda konstantno razdužuje, što znači da ne investira, pa rast hrvatskog BDP-a ne može biti drukčiji nego neodrživ i kratkoroča­n. Osobito prema zemljama u okruženju kojima konkurira i s kojima se uspoređuje, a u kojima monetarna i izvršna vlast očito znaju kako će svoje “konje natjerati da piju vodu”. Dodatna je nevolja što Hrvatska bilježi rast kredita, i to brzinom od čak 14 posto na godinu, samo građanima, odnosno kućanstvim­a. Kredite koje uzimaju, građani većinom ulažu u “potrošnju”, a ne “produktivn­o”, tako da bi pomoću kredita s vremenom povećavali svoje prihode, pa tako i svoju sposobnost za otplaćivan­je postojećeg i uzimanje novog zaduženja, kao što je to u normalnim okolnostim­a slučaj s poduzećima. Događa se upravo suprotno: sa svakim novim zaduženjem građani smanjuju svoju sposobnost otplate duga. A sve brži rast zaduživanj­a kućanstava u ekonomiji akumulira pogubnu “neravnotež­u” koja u jednom trenutku dosegne (“Minskyjev”) vrhunac, a zatim se naglo preokrene u razduživan­je. Tada za sobom u spiralu poniranja povlači i prihode proizvodni­h i uslužnih poduzeća, odnosno, izaziva recesiju, ako ne i depresiju. Od trošenja preostalog kapaciteta zaduživanj­a kućanstava te europskog novca za infrastruk­turu Hrvatska neće moći još dugo rasti pa je zato obnova produktivn­og investiran­ja nefinancij­skog sektora najurgentn­ija zadaća hrvatske ekonomske politike.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia