Večernji list - Hrvatska

Tradicija uz suvremeni štih recept je za uspjeh

-

sam dobio prvo svrdlo, počeo sam ih sakupljati i tijekom 35 godina skupio sam više od 1000, pa sam tako i sam odlučio izraditi najveće na svijetu i prijaviti ga za Guinnessov­u knjigu rekorda. Napravio sam svrdlo dugo 15,70 metara s ručkom od 10,5 metara, a teško je oko 2,5 tone – govori Mustapić. U svojoj sakupljačk­oj strasti nije se zadržao samo na svrdlima pa ima zavidnu zbirku različitih etnografsk­ih predmeta.

– Svi strojevi i uređaji u mojoj zbirci su u funkciji i rade – sva glačala, mlinovi za kavu, kućni žrvanj... Bilo je jako lijepo za Noć muzeja, iznio sam van sve šivaće mašine i na njima se šivalo. Ovo je bojler s početka prošlog stoljeća iz jedne bogate imotske kuće. Bacili su ga u staro željezo i ja sam za njega dao kombi Citroen C 25 – kaže Petar, inače vlasnik bravarskog obrta. Ima i zbirku vaga, škrinje za dotu.

– Imam takvu kolekciju kovačkog alata da je nema nijedna kovačija na svijetu, a kada bi bilo sluha i prostora, mogli bismo složiti baš sve zanatske radionice – ponosan je Mustapić. Dosta je novca, priznaje, u zbirku uložio pa zahvaljuje supruzi Ljiljani, medicinsko­j sestri, te dvjema kćerima i dvojici sinova koji ‘trpe’ ćaćin skupljački hobi.

– Ovaj radioprija­mnik je Blaupunkt iz 1926., danas košta oko 5000 eura. Ovaj drugi radio s graGranica s BiH utvrđena je 1717. ispaljivan­jem topovskih kugli s imotske utvrde Topana. Domet kugli odredio je liniju razgraniče­nja između Turaka i Mlečana OČUVANE PRIRODNE LJEPOTE Bogata povijesna baština i izvrstan položaj razlog su za razvoj turizma – seoskog, eko, aktivnog i kulturnog INFRASTRUK­TURA Treba raditi na uređenju gradske jezgre, očit je nedostatak malih obiteljski­h hotela, ugostitelj­skih i ostalih sadržaja, osobito uz glavne prometnice mofonom dao mi je general Boris Zdilar. A ovo je najveće blago, sadržaj imotske galantarsk­e torbe, dobio sam ga od Mije Zidara, s njom je njegov did prodavao u Europi. Tu su nožići, na njima piše Sarajevo, igle, češljevi, tabakere, olovke... To je povijest, ljubomorno je čuvam! – kaže nam Petar. Dolaze mu turisti čak iz Amerike, a kako Imotski napreduje s turizmom, tako i njega posjećuje sve veći broj ljudi. Rado je preuzeo ulogu turističko­g vodiča i otkrio nam skrivene kutke Imotskog, primjerice mjesto s kojeg jednim pogledom možete obuhvatiti Modro jezero, tvrđavu Topanu i stadion Gospin dolac.

– S ovoga mjesta puca najljepši pogled! Iznad imotskog igrališta, najljepšeg na svijetu, s pogledom na srednjovje­kovnu Topanu i Modro jezero. Ovdje su se snimali kadrovi Prosjaka i sinova, s ovoga se mjesta Vrtirepka bacila u jezero. I uz Modro, morate vidjeti Crveno jezero i još niz jezera: Galipovac, Lokvičići, Knezovića jezero... – nabraja Mustapić koji drži i rekord skoka u Modro jezero s 32 metra. Postavio ga je prije 20-ak godina, a ni Zvone Boban nije ga uspio nadmašiti. Možda upravo zbog tolikog broja jezera imotske narodne priče i predaje obiluju vilama. Uz bogatu narodnu baštinu vezana su i kulturna ljetna događanja, primjerice Imotska sila koja će ove godine opet započeti izvedbom Hasanagini­ce lokalne amaterske glumačke družine. Hasanagini­ca, tragična imotska nevjesta, ima i svoje spomen-obilježje kod Modrog jezera.

Čips od raštike

Imotski je jedan od rijetkih gradova koji imaju svoje parfeme: Mattana i Nushu. Kreirala ih je Višnja Žužul koristeći biljke iz ovoga podneblja. Nedaleko od Modrog jezera u suvenirnic­i Paško pronalazim­o i niz zanimljivi­h suvenira, autohtonih likera, vina, sapuna i najveći hit među turistima, kako doznajemo do Sanje Šušnjar: čips od raštike. I za kraj, u Imotski je don Ivan Turić donio zbirku umjetnina za koju mnogi tvrde da je vrednija od Mimarine. Među tisućama slika su i Picasso, Matisse, Dalí, Michelange­lo i brojni drugi svjetski majstori. Vidjela ju je naša ministrica kulture, ali za javnost još nije otvorena. Don Ivan Turić najavio je da će svoj muzej otvoriti i pokloniti gradu, bit će to prava

• senzacija! Raznolikom ponudom hrane i pića i zanimljivi­m, modernim interijero­m novootvore­ni restoran Euphoria u Imotskom na prvu je osvojio domaće ljude, ali i prve ovogodišnj­e turiste. – Ljudi su reagirali odlično. Puni smo i ujutro, kada imamo u ponudi marende, primjerice, pečenu teletinu za 50 kuna. Tada nam dolaze domaći ljudi, a popodne i uvečer stranci, evo jučer nisam progovoril­a hrvatski – otkriva nam Sanja Vejić koja je, iako je završila fakultet, kruh odlučila zarađivati s tacnom u ruci. – Kolege su mi super, atmosfera je sjajna, gosti zadovoljni, zahvaljuju­ći našoj izvrsnoj kuharici Branki Stanić koja je, prije no što je sastavila naš meni, prošla njemačku i talijansku kuhinju – kaže Sanja. Chefica Branka sastavila je jelovnik kombiniraj­ući suvremenu i tradiciona­lnu gastronomi­ju u kojemu će svatko pronaći nešto što voli. Izvrsna je rolana piletina s pršutom i gorgonzolo­m, s povrćem i pekarskim krumpirom, koja je najtraženi­je jelo. Svakako kušajte i dalmatinsk­e palačinke Euphoria s bademima, rogačom, prošekom, cimetom i borovnicom. Da prste poližeš! Vlasnik Milan Rudež, čija se majka na istom ovom mjestu počela baviti ugostitelj­stvom još 1969. godine, ponosan je nastavio tradiciju, ali i obogatio gastronoms­ku

• ponudu svoga grada... IZBOR I KVALITETA JELA (do 50 bodova): IZBOR I PONUDA PIĆA (do 15 bodova): POSLUGA I LJUBAZNOST (do 10 bodova): DOJMOVI I PROSTOR (do 20 bodova): UKUPNOST PONUDE (do 5 bodova):

ukupno

80-87 bodova

Najtraženi­ja je piletina s povrćem i pekarskim krumpirom, a svakako treba kušati i dalmatinsk­e palačinke

 ??  ?? Svrdlo Petra Mustapića dugo je 15,7 metara, a u njegovoj je zbirci više od 3000 etnografsk­ih predmeta, među kojima su šivaće mašine, pisaći strojevi...
Svrdlo Petra Mustapića dugo je 15,7 metara, a u njegovoj je zbirci više od 3000 etnografsk­ih predmeta, među kojima su šivaće mašine, pisaći strojevi...
 ??  ?? GUINNESSOV REKORD
GUINNESSOV REKORD
 ??  ?? Konoba Ul. kralja Zvonimira 19, Imotski
Konoba Ul. kralja Zvonimira 19, Imotski
 ??  ?? 88-94 boda više od 95 bodova
88-94 boda više od 95 bodova
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia