Večernji list - Hrvatska

FINALNI DANI U DVORANI GRADSKI VRT SU 25. I 26. SVIBNJA. SVE INFORMACIJ­E BIT ĆE NA WWW.OSIJEKGYM.COM

- Damir Mrvec

OSIM SPORTSKOG PROGRAMA, NAJAVLJEN I BOGAT ZABAVNI PROGRAM U SKLOPU FEELGOOD WEEKENDA

Na predstojeć­em Svjetskom gimnastičk­om kupu u Osijeku nastupit će sve domaće zvijezde, predvođene europskih doprvakom u vježbi na preči Tinom Srbićem.

Filip Ude, jedan od ponajbolji­h hrvatskih gimnastiča­ra svih vremena, i ove se godine vraća u Osijek. Osvajač brojnih velikih medalja, među kojima su srebra s Olimpijski­h igara te srebra sa Svjetskog i Europskog prvenstva, kao i Mediterans­kih igara, u Osijeku će loviti još jednu medalju koja bi upotpunila njegovu ionako bogatu kolekciju. Trostruki hrvatski olimpijac, odnedavno ponovni višebojac, nakon vrlo dobrih plasmana na Europskom prvenstvu, u Osijek dolazi više no spreman. Osijek mu je prvo natjecanje nakon Europskog prvenstva.

Osijek priprema za Minsk

– Osijek je za mene, kao i za sve nas hrvatske reprezenta­tivce, na neki način posebno natjecanje. Za mene ono je sada vrhunac pripremne faze za nadolazeće Europske igre koje će se u lipnju održati u Minsku, a na kojima ću biti jedini hrvatski predstavni­k. To će mi biti odlična prilika da isprobam neke nove elemente koje planiram ubaciti u svoju vježbu – rekao je Filip Ude.

Po čemu je Osijek za vas poseban? Zašto se volite vraćati ovamo?

– U Osijeku sam prvi put osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju na konju s hvataljkam­a i po tome je taj Svjetski kup za mene poseban. Zbog tih dragih uspomena, ali i atmosfere i domaćeg terena volim se vraćati ovamo. Ove godine, za razliku od prethodnih, plan mi je u Osijeku nastupiti u čak tri discipline – Filip Ude

Što ove godine spremate za Svjetski kup u Osijeku?

– Ove godine, za razliku od prethodnih, plan mi je u Osijeku nastupiti u čak tri discipline – na parteru, na konju s hvataljkam­a i na preči. Na konju pripremam nešto posebno s obzirom na to da ću raditi nešto težu vježbu nego što je to bio slučaj na nedavnom Europskom prvenstvu u Szczecinu – istaknuo je Čakovčanin.

Što možete reći o konkurenci­ji koja će ove godine biti u Osijeku? Što gledatelji mogu očekivati?

– Iskreno, nisam gledao tko dolazi od suparnika. Ali vjerujem da će, kao i svake godine, konkurenci­ja biti žestoka, natjecanje odlično pripremlje­no i organizira­no te da ni nama gimnastiča­rima, a ni publici neće ništa nedostajat­i,

nego da ćemo uživati u odličnoj gimnastici – zaključio je Ude.

Naša najiskusni­ja aktivna gimnastiča­rka Tijana Tkalčec nakon 17. mjesta na preskoku na Europskom prvenstvu u Poljskoj, i ove će godine nastupiti u Osijeku. Iza Tijane je odlična sezona. Prošle godine Tijana je nastupila na pet turnira Svjetskoga kupa. Na svakome se od njih plasirala u finale te u svakom finalu osvojila peto mjesto. Ove godine nastupila je na Svjetskim kupovima u Bakuu i Dohi, gdje zbog zdravstven­ih problema nije izborila finala, da bi potom zabljesnul­a na Europskom prvenstvu u Szczecinu

– Pripremam se tako da sam se prvo odmarala nekoliko dana, jer nakon svakog natjecanja dogodi se lagani pad forme pa nema potrebe za pretjerani­m naporom. Uvježbavam novi skok i pokušavam što više popraviti, odnosno „uglancati“svoje stare skokove – rekla je Tijana.

Tijana pamti srebro i broncu

Koliko ste puta do sada nastupila u Osijeku? Koja vam je najdraža uspomena iz Gradskog vrta?

– U Osijeku sam do sada nastupila šest puta. Definitivn­o najdraža uspomena mi je srebro iz 2009. godine, kao i bronca iz 2010. No ne mogu reći da me i podrška publike nakon mog povratka u 2017. ostavila ravnodušno­m – istaknula je, a potom dodala:

– Osijek je poseban po tome što je zaista vrhunski organizira­n, od smještaja, prijevoza, pa do javnog izvlačenja startnih brojeva za finale, što nema nijedan drugi Svjetski kup. Posebno mi je drag i zbog domaće publike i zbog toga što je to „naš“domaći Svjetski kup i zbog toga i volim ovdje nastupati.

Što spremate za Svjetski kup u Osijeku? Skokove s Europskog prvenstva ili nešto novo?

– Želja mi je za Svjetski kup u Osijeku pojačati prvi skok te dodati još pola okreta više u saltu, tako da se trenutačno na treninzima najviše posvećujem tom skoku. Konkurenci­ja?

– Konkurenci­ja će i ove godine biti jaka, kao i svake dosad. Kao što se ja volim vraćati u Osijek, tako i svi gimnastiča­ri vole doći ovamo na Svjetski kup. Prema tome, publika može očekivati četiri vrlo zanimljiva dana s raznim atraktivno­stima unutar i

• izvan dvorane – kaže Tijana.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia