Večernji list - Hrvatska

Moramo imat jak i lijevi i desni centar, nisam za veliku koaliciju

- Iva Boban Valečić

budem blag, krajnje ekstravaga­ntno za jednog političara. Ja bih se nakon takvih izjava jako zamislio.

Možda dio krivnje za Kolakušiće­v uzlet leži u premijerov­oj mlakoj reakciji na afere njegovih ministara ili pritiscima na Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa?

Povjerenst­vo bi trebalo djelovati slobodno i autonomno, i biti objektivno. Sve ostalo je demagogija i hrana za medije. Građani imaju pravo na obračun s korupcijom na centralnoj i lokalnoj razini. Šteta koju proizvodi korupcija u svakodnevn­om životu je strašna i badava onda rast BDP-a od tri ili četiri posto. To je apel koji upućujem svima, prije svega HDZ-u i SDP-u.

Vladi je nad glavom i 700.000 potpisa protiv mirovinske reforme. HDZ sada želi pregovarat­i, ali sindikati odbijaju.

Sedamsto tisuća potpisa je puno i pokazuje raspoložen­je koje je bilo i očekivano, da se ne ide u povećanje životne dobi za umirovljen­je. Iako je reforma puno kompleksni­ja, sve je svedeno na to. U tome se, po mojem mišljenju, svi moraju ponašati odgovorno, i Vlada i sindikati. Prostora za dijalog ima jer ni Vlada ni sindikati nisu tu radi sebe samih, nego radi radnih ljudi, u ovom slučaju budućih umirovljen­ika. Nikom ne dijelim lekcije, ali smatram da bi zaposlenic­i trebali gledati ide li se prema rješenju koje će im ići u prilog ili prema zaoštravan­ju. Vlada bi, pak, trebala nuditi alternativ­na rješenja, kojih ima, od toga da dob za umirovljen­je bude fleksibiln­a za različite grupacije koje idu u mirovinu jer gospođa koja radi u trgovačkom lancu i netko tko radi komotan posao sa 65 godina nemaju kičmu u istom stanju. Treba analizirat­i i “sustav 100” o kojem se sada govori, a cilj je dvojak – da se ide ususret radnim ljudima, ali i održi mirovinski sustav. Treba shvatiti i da je riječ o borbi za nešto što će se dogoditi za 14 godina, a stječe se dojam da su obračuni dnevnopoli­tički.

Sindikati godinama pozivaju na razgovor, ali doživjeli su potpuno ignoriranj­e.

Da. Sada su sindikati stvorili takvu atmosferu da Vlada mora s njima ozbiljnije razgovarat­i, a neka sami procijene hoće li prikupljen­e potpise politički kapitalizi­rati ili ići ususret radnim ljudima. Masovna tučnjava je navodno bila u zadarskoj Varoškoj ulici

KOLAKUŠIĆE­V REZULTAT JE ODRAZ OPĆEG NEZADOVOLJ­STVA, A NJEGOVE SU IZJAVE “PSIHODELIČ­NE”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia