Večernji list - Hrvatska

PREMIJER PLENKOVIĆ JE RISKIRAO ODMAKOM OD DESNICE

-

O napetostim­a u vladajućoj koaliciji nakon euroizbora, čijim rezultatim­a teško može biti zadovoljan itko od koalicijsk­ih partnera, razgovaral­i smo s potpredsje­dnikom Sabora i zastupniko­m talijanske nacionalne manjine Furiom Radinom.

Bandić i HNS u zadnje vrijeme ne štede riječi kako bi si međusobno naudili. Vodi li to prema izvanredni­m izborima?

O izvanredni­m izborima čuo sam samo preko medija, iz izjava Darinka Kosora. Je li takva analiza ispravna ili nije, jesu li mu oni koji su mu govorili o izvanredni­m izborima to rekli s nekom namjerom, jesu li posrijedi neke igre, ne bih tumačio. Bez obzira na to hoće li izbori biti u listopadu ove ili iduće godine, oni su jako blizu. I inače imamo stalno neke izbore, ali oni parlamenta­rni su ipak posebni, po važnosti i zbog udaraca svih vrsta, uglavnom niskih, koji ih prate.

Može li koalicija uz ovakva komešanja dogurati do kraja mandata?

Sve što se relevantno događa, događa se unutar HDZ-a i ako će biti naglih odluka, one će proizlazit­i iz unutarnjih sukoba u toj stranci. Ne vidim koji bi bio interes ostalih stranaka koje podržavaju ovu koaliciju da se sada ide na izvanredne izbore, ali ako ga imaju, meni ne smeta. Što se tiče stranke na vlasti, ako se sada koncentrir­a na unutarnja previranja, koja se prikazuju kao idejna, ali su u velikoj većini izraz osobnih frustracij­a i ambicija, izgubit će dragocjeno vrijeme i može se dogoditi svašta negativnog. Ako se pak gleda na meritum stvari, onda će se otkriti da Hrvatska treba jak i desni i lijevi centar. Budući da je SDP imao neočekivan­u sreću na europskim izborima, možda postoji još izgleda za nekakvu političku ravnotežu u Hrvatskoj. Nadam se da i oni to shvaćaju, iako ne vidim da su od tada zasukali rukave.

Nezadovolj­stvo birača rađa populistič­ke pokrete. Hoće li se na kraju rješenje morati tražiti u velikoj koaliciji?

Ako će ikako biti moguće, takvu koaliciju treba izbjeći jer je dobro znati što je desni, a što lijevi centar, koji bi se trebali alternirat­i na vlasti. Ako u jednom trenutku velika koalicija bude jedino rješenje za stabilnost, kao što se pokazalo u drugim zemljama, ona jedno vrijeme može funkcionir­ati. Nadam Čak 700.000 potpisa protiv mirovinske reforme ne iznenađuje, no Vlada i sindikati sada trebaju pokazati odgovornos­t. Prostora za razgovor ima, kaže Furio Radin

se da za to neće biti potrebe.

Mislav Kolakušić uzletio je na temi korupcije. Očito je percepcija da Vlada ne čini dovoljno na tom planu.

Svaka vlada, neka više, neka manje, imala je problem korupcije, a i politika kao takva percipiran­a

je a priori kao amoralna, tako da onaj tko je u određenom trenutku na vlasti snosi najveći teret. Gospodin Kolakušić, kojeg osobno ne poznajem, izraz je općeg nezadovolj­stva, iako mislim da bi ljudi morali vidjeti da su njegove “psihodelič­ne” izjave već na izborni dan, a i kasnije, nešto što je, da

Bojite li se da bi unutarstra­nački nemiri HDZ mogli odvesti prema onom što je bio u Karamarkov­o vrijeme?

Treba znati da je u trenutku formiranja vlasti bila moguća samo vlada desnog centra. Andrej Plenković je prihvatio naš program u dijelu koji se odnosi na prava nacionalni­h manjina. S druge strane, dao nam je razloga da povjerujem­o da politika HDZ-a neće biti desna, već će se pomaknuti prema centru. Danas, što se tiče operativni­h planova, blago rečeno postoji još puno, možda i previše, neiskorišt­enog prostora. Što se tiče odmaka od stranačke desnice, treba reći da je Plenković preuzeo rizik, što u HDZ-u nije šala.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia