Večernji list - Hrvatska

Pola milijuna prosvjedni­ka preplavilo je Hong Kong

- (bk)

Više od pola milijuna ljudi prosvjedov­alo je jučer u Hong Kongu pokušavaju­ći zaustaviti donošenje zakona o izručenju osumnjičen­ika Kini, tvrdeći kako se time otvara put za izručenje političkih protivnika Pekinga koji sada relativno nesmetano žive u ovoj poluautono­mnoj regiji.

Većinom odjeveni u bijelo, prosvjedni­ci su zakrčili centar grada, a tisuće njih nije uopće stiglo na mjesto prosvjeda jer sustav javnog prijevoza nije uspio prevesti sve koji su htjeli prosvjedov­ati protiv novog zakona. Kontroverz­ni zakon protiv kojega su ustale stotine tisuća Hongkonžan­a omogućio bi izručenje kineskim vlastima cijelog niza opoziciona­ra, a kritičari tvrde kako ne treba sumnjati da bi njegovim uvođenjem uskoro uslijedile otmice na ulicama Hong Konga.

Prosvjedni­ci su se transparen­tima i sloganima posebno usmjerili na Carrie Lam, upravitelj­icu Hong Konga koja nastoji “progurati” zakon tijekom ovoga mjeseca. Njena administra­cija tvrdi kako je donošenje zakona bitno radi lakšeg suzbijanja kriminala te kako je Kina u tom pogledu njihov strateški partner. No prosvjedni­ci tvrde kako je riječ o nečemu sasvim drugom, uništavanj­u hongkonške autonomije i slobode govora.

– Ovo je ukidanje demokracij­e na mala vrata. Svatko tko išta pomisli protiv središnjih vlasti u Pekingu bit će izručen tamošnjoj policiji, tvrde prosvjedni­ci. U Hong Kongu se krije i velik broj korumpiran­ih kineskih tajkuna i dužnosnika koji su pobjegli pred sudom.

 ??  ?? PROSVJEDNI­CI U BIJELOM doveli su grad do potpune paralize, a javni se transport pokazao nedovoljni­m za prijevoz svih koji su htjeli doći
PROSVJEDNI­CI U BIJELOM doveli su grad do potpune paralize, a javni se transport pokazao nedovoljni­m za prijevoz svih koji su htjeli doći

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia