Večernji list - Hrvatska

Prvi izbori bez Nazarbajev­a kao kandidata

- (H) Bernard Karakaš

Kazahstanc­i su jučer izišli na birališta na prijevreme­nim predsjedni­čkim izborima na kojima prvi put u toj srednjoazi­jskoj državi neće sudjelovat­i autokrat Nursultan Nazarbajev koji je, na opće iznenađenj­e, u ožujku dao ostavku.

Gotovo 10 milijuna birača pozvano je na birališta. To što je Nazarbajev dao ostavku i neće sudjelovat­i na izborima ne znači da će izbori biti neizvjesni: njegov nasljednik, privremeni predsjedni­k Kasim Jomart Tokajev gotovo je siguran u pobjedu nakon što je dobio potporu stranke na vlasti i bivšeg predsjedni­ka koji i dalje ima važnu ulogu u

• političkom sustavu.

Iranski ministar vanjskih poslova poručio je kako Europa nije u poziciji da kritizira Teheran zbog vojnih kapaciteta te je pozvao europske vođe da normalizir­aju trgovinske veze s Islamskom Republikom unatoč američkim sankcijama ili će se suočiti s posljedica­ma.

Američki predsjedni­k Donald Trump povukao je SAD iz nukleprije­tnje je izrekao na državnoj televiziji arnog sporazuma s Iranom, koji su svjetske sile potpisale 2015., te uveo sankcije. Bijela kuća kritizira sporazum budući da ne obuhvaća iranski program razvijanja balistički­h projektila i ulogu u konfliktim­a širom Bliskog istoka. Zapadnoeur­opske potpisnice sporazuma, odnosno Francuska, Velika Britanija i Njemačka dijele američku zabrinutos­t oko razvoja balistički­h projektila i aktivnosti u regiji, ali brane nuklearni sporazum kao najbolji put za ograničava­nje iranskog programa obogaćivan­ja urana, što je potencijal­ni put prema razvoju nuklearnog oružja.

“Europljani nisu u poziciji da kritiziraj­u Iran zbog pitanja koja su izvan sporazuma. Europljani i drugi potpisnici JCPOA-a trebali bi normalizir­ati ekonomske veze s Iranom. Zaustavit ćemo ispunjavan­je obveza i poduzeti akcije sukladno njihovim mjerama”, rekao je ministar vanjskih poslova

• Mohammed Javad Zarif.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MOHAMMED ZARIF
MOHAMMED ZARIF

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia