Večernji list - Hrvatska

Sudan balansira na rubu krvoprolić­a

Situacija je teška jer je zemlja tromeđa interesa velesila

- Hassan Haidar Diab

Najveća zemlja Afrike dva mjeseca nakon svrgavanja dugogodišn­jeg predsjedni­ka tone u potpuni kaos

Sudan se nalazi na vrlo opasnoj prekretnic­i. Zemlja s 40 milijuna stanovnika, koja je u 60 godina postojanja doživjela pet vojnih udara i dva građanska rata, suočava se s daljnjom eskalacijo­m političke i sigurnosne situacije. Naime, samo dva mjeseca nakon svrgavanja s vlasti dugogodišn­jeg predsjedni­ka Omara al Bashira, nakon što je opozicija odbila ponuđene bezuvjetne razgovore o političkoj tranziciji s privremeno­m vojnom vlašću a njihove su snage ubile više od stotinu prosvjedni­ka koji su zahtijeval­i civilnu vlast i potpunu demokratiz­aciju, zemlja je potonula u potpuni kaos i nitko ne može predvidjet­i rasplet situacije s obzirom na to da je zbog geopolitič­kog položaja na tromeđi sukoba.

Neuspjelo “Arapsko proljeće”

S jedne strane nalaze se SAD i Izrael, s druge strane Iran te s treće strane zemlje koje se bore za premoć između dviju ideologija. To su Saudijska Arabija koja prakticira vehabijsko-selefijsku ideologiju uz koju su UAE i Egipat, te Katar i Turska koji prakticira­ju ideologiju Muslimansk­og bratstva.

Građani Sudana pokrenuli su prosvjede zbog loše ekonomske situacije u toj zemlji, koji su rezultiral­i svrgavanje­m s vlasti predsjedni­ka Omara al-Bashira 11. travnja, koji je tom zemljom vladao puna tri desetljeća. Sudan, koji je 1956. godine stekao nezavisnos­t, oduvijek je prilično nestabilna politička scena. Nakon dugogodišn­je ekonomske krize u zemlji, Omar al-Bashir je vojnim pučem 1989. godine preuzeo vlast, zatim se postavio na čelo Revolucion­arnog vijeća nacionalno­g spasa, koje je držalo sve ovlasti u zemlji. Omar al-Bashir uspio je prebroditi Arapsko proljeće iako su svi analitičar­i

vjerovali da je on sljedeći nakon rušenja egipatskog predsjedni­ka Housnija Mubaraka početkom 2011.godine. Predsjedni­ka Omara al-Bashira i vladu u Kartumu pokušali su svrgnuti po modelu Arapskog proljeća. Naime, nakon što je mladi farmaceut Salah Sanhouri ubijen 27. rujna 2013. i po uzoru na Mohameda Bouazizija u Tunisu postao “simbolom revolucije”, počeli su prosvjedi udruge “Sudan Change Now” koja je imala podršku američkih i međunarodn­ih organizaci­ja Amnesty Internatio­nal i Freedom House. Scenarij koji se dogodio u Egiptu kada je Muslimansk­o bratstvo preuzelo vlast, trebao se ponoviti i u Sudanu.

“Revolucija” kojom se Sudan trebao “demokratiz­irati” nije dala željene rezultate i Omar al-Bashir uspio ju je ugušiti. Omar al-Bashir, koji se u zadnje vrijeme približio iranskoj Revolucion­arnoj gardi, postao je velika prijetnja SAD-u i Izraelu. Nakon proglašenj­a neovisnost­i Južnog Sudana 9. srpnja 2011. i podjele zemlje, ušlo se u fazu prividnog mira.

Zbog rata u Siriji, gotovo sve naoružanje koje je išlo libanonsko­m Hezbollahu i palestinsk­im militantni­m skupinama, išlo je preko Sudana. Izraelske vlasti čak su tvrdile da u Sudanu postoje tvornice koje proizvode oružje za Iran i da se to oružje dostavlja Hezbollahu i palestinsk­im militantni­m skupinama, a u listopadu 2012. izraelske zračne snage bombardira­le su neke vojne ciljeve u Kartumu, glavnom gradu Sudana, tvrdeći da su ciljevi bile tvornice oružja koje proizvode naoružanje za libanonski Hezbollah i palestinsk­e militantne skupine. Danas Sudan najviše destabiliz­iraju sukobi za premoć između dviju suprotnih muslimansk­ih ideologija.

Madani Abas Madani, vođa opozicijsk­e alijanse, predvodnik je ideologije Muslimansk­og bratstva u Sudanu, a ima veliku podršku Katara i Turske. S druge strane, Saudijska Arabija, koja pod svaku cijenu želi spriječiti dolazak Muslimansk­og bratstva na vlast u Sudanu, podržava i financijsk­i podupire vladajuće sudansko vijeće na čelu s general-poručnikom Abdelom Fattahom al-Burhanom.

Uz Saudijsku Arabiju uvijek su i UAE i Egipat koji strahuju da bi dolazak Muslimansk­og bratstva na vlast u Sudanu mogao dodatno destabiliz­irati Egipat. U prilog tome ide financijsk­a pomoć od tri milijarde dolara Sudanu koju su dali Saudijska Arabija i UAE. Pomoć stiže u obliku pologa od 500 milijuna dolara u Sudanskoj središnjoj banci i iznosa od 2,5 milijardi dolara za potrebe sudanskog naroda u hrani, lijekovima i naftnim prerađevin­ama.

Divlje paravojne snage

Vlast u Sudanu je nakon svrgavanja predsjedni­ka Omara al-Bashira preuzelo sedmeročla­no Prijelazno vojno vijeće i na njegovo čelo nakon povlačenja drugog generala, Awada Ibn Aufa, kojem Sudanci ne vjeruju s obzirom nato da je bio zapovjedni­k sudanskim snagama koje su sudjeloval­e u arapskoj koaliciji predvođeno­j Saudijskom Arabijom u Jemenu koja je odgovorna za najveću humanitarn­u katastrofu u povijesti čovječanst­va. Nakon samo dva dana došao je upravo general-poručnik Abdel Fatah al-Burhan. Analitičar­i su uvjereni da Ibn Auf nije sam dao ostavku nego zbog pritisaka međunarodn­e zajednice jer je okrvavio ruke te bio čelnik vojne obavještaj­ne službe tijekom sukoba u Darfuru 2000-ih zbog čega mu je SAD 2007. nametnuo sankcije.

Sudanu je veliki problem što su osim vojske u toj zemlji još aktivne i paravojne snage kao što su ozloglašen­e Snage za brzu podršku koje su nastale 2013. iz nemilosrdn­ih milicija Janjavid koje su ratovale u Darfuru i drugim područjima. One su počinile stravične zločine na današnjem teritoriju Južnog Sudana i danas su prisutne i na ulicama Kartuma s teško naoružanim džipovima i oklopnim vozilima. Sudan je primjer zemlje čija bogatstva iskorištav­aju vanjske sile i zato su u toj zemlji stalni sukobi, a narod umire od gladi.

Nekad najveća afrička zemlja i jedna od ljepših destinacij­a na Crnom kontinentu postala je područje visokog rizika. Sudan je država u sjeveroist­očnoj Africi, površine 1,8 milijuna četvornih kilometara. Zajedno s teritorije­m Južnog Sudana (620 tisuća četvornih kilometara) koji je u srpnju 2011. proglasio nezavisnos­t, bila je površinom najveća zemlja Crnog kontinenta. Izlazi na Crveno more, a graniči s Egiptom na sjeveru, Libijom na sjeverozap­adu, Čadom na zapadu, Srednjoafr­ičkom Republikom na jugozapadu, Južnim Sudanom na jugu te Etiopijom i Eritrejom na istoku. Geografski i klimatski, Sudan je vrlo kontrastna zemlja: na sjeveru su pustinje, na jugu savane i tropske močvare, a na istoku, zapadu i jugu planine. Sudan je zemlja s puno etničkih i plemenskih skupina. Većina stanovnika živi uz obale Bijelog i Plavog Nila.

Glavni grad Sudana Kartum

leži na utoku tih dviju rijeka u Nil. Zbog odličnog geografsko­g položaja, egipatski paša osnovao ga je početkom 19. stoljeća kao glavni trgovački centar regije.

U zemlji se uglavnom jede janjetina, u kombinacij­i s raznim povrćem i voćem. Sudanci su poznati po pijenju kave i čaja, a konzumacij­a alkohola u većini je države zabranjena.

Sudan leži na bogatstvu, ali zbog stalnih oružanih sukoba u toj zemlji multinacio­nalne korporacij­e crpe njegova bogatstva i resurse. Prema službenim podacima iz 2004., dok zemlja još nije bila podijeljen­a na dvije države, uz velika nalazišta nafte sudansko se gospodarst­vo velikim dijelom temeljilo na poljoprivr­edi. BDP po stanovniku iznosio je 1900 USD.

U Sudanu se počelo ratovati godinu dana prije stjecanja neovisnost­i 1956. godine i ti sukobi nisu prestali sve do danas. Ostat će zapamćeno da su međunarodn­a zajednica i svjetske sile zbog svojih interesa dopustile i mirno gledale genocid koji se dogodio tijekom rata u Darfuru od 2003. do 2010. koji su počinile sudanske paravojne formacije i u kojem je zbog oružanih sukoba i gladi život izgubilo milijun ljudi, a više od tri milijuna ih je trajno raseljeno.

VLAST JE SADA U RUKAMA SEDMOČLANO­G PRIJELAZNO­G VOJNOG VIJEĆA KOJEM SUDANCI NE VJERUJU

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Od trenutka stjecanja nezavisnos­ti Sudan je izrazito nestabilna država. Sukob u Darfuru, odvajanje Južnog Sudana te cijeli niz paravojnih snaga koje su i danas prisutne na ulicama Kartuma dovele su do paradoksa da je narod u naftom bogatoj zemlji izrazito siromašan i neprestano na rubu gladi
Od trenutka stjecanja nezavisnos­ti Sudan je izrazito nestabilna država. Sukob u Darfuru, odvajanje Južnog Sudana te cijeli niz paravojnih snaga koje su i danas prisutne na ulicama Kartuma dovele su do paradoksa da je narod u naftom bogatoj zemlji izrazito siromašan i neprestano na rubu gladi
 ??  ?? General Mohamed Dagalo, zapovjedni­k snaga za brzu intervenci­ju, jedan je od članova Prijelazno­g vojnog vijeća koje upravlja Sudanom
General Mohamed Dagalo, zapovjedni­k snaga za brzu intervenci­ju, jedan je od članova Prijelazno­g vojnog vijeća koje upravlja Sudanom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia