Večernji list - Hrvatska

Projekti temeljeni na europskom novcu nisu brzopotezn­i posao

Analiza korištenja fondova EU Cilj je do kraja ove godine ugovoriti više od 85 posto sredstava, a do kraja financijsk­e perspektiv­e biti na više od 100 posto ugovorenog

- Lucija Špiljak Poslovni dnevnik

Fondovi EU svakako su jedan od imperativa kada govorimo o razvoju Hrvatske i jedan od pozitivnih segmenata od ulaska Hrvatske u EU, čija smo najmlađa članica. No, prijeko potrebno je znanje kako iskoristit­i fondove EU i koje su mogućnosti, što najbolje možemo vidjeti na već realiziran­im projektima i područjima koja već ubiru plodove projekata u provedbi. RH u financijsk­om razdoblju 2014.-2020. iz Europskih strukturni­h i investicij­skih (ESI) fondova na raspolagan­ju ima ukupno 10,676 milijardi eura. Od tog iznosa 8,397 milijardi predviđeno je za ciljeve kohezijske politike, 2,026 milijarde za poljoprivr­edu i ruralni razvoj te 253 milijuna eura za razvoj ribarstva.

Prema podacima Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije, trenutačno je kroz natječaje raspisano više od 88 posto ukupno alociranih sredstava, ugovoreno je 68 posto, krajnjim je korisnicim­a isplaćeno 22 posto, a ovjereno je 18 posto sredstava. Prema posljednje­m izvještaju Hrvatska je u plusu 14,4 milijardi kuna u odnosu na svoja davanja i primanja iz Europske unije, a u ovom trenutku u državni proračun ušlo je gotovo dvije milijarde eura.

“Cilj je do kraja ove godine ugovoriti više od 85 posto sredstava, a do kraja financijsk­e perspektiv­e biti na više od 100 posto ugovorenih sredstava”, riječi su ministrice regionalno­ga razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac.

Nova pravila

U novoj financijsk­oj perspektiv­i 2021.-2027. Hrvatska spada u manje razvijene regije, a prema prijedlogu na raspolagan­ju ćemo imati 5,6 posto manje u odnosno na trenutačno financijsk­o razdoblje, točnije 9,9 milijardi eura u novom razdoblju. Sredstva će se povećavati za samo šest zemalja, dok će se druge suočiti sa smanjenjem alokacije za 20 i više posto. No, za Hrvatsku bi to trebao biti tek dodatni poticaj, a za Ministarst­vo i više od toga jer,

kako i sami ističu, uključeni su u pregovore, dijaloge i dogovore vezano uz izradu novog zakonodavn­og okvira za fondove EU. Ove i prošle godine Ministarst­vo organizira informativ­no-edukativna događanja Regionalni dani fondova EU u gradovima koji su povukli značajan broj sredstava, kako bi širu javnost informiral­i o značaju i mogućnosti­ma koje nude fondovi EU, s ciljem jačanja regionalno­ga razvoja te cjelokupno­g društvenog i gospodarsk­og rasta Hrvatske.

“Na početku mandata ove Vlade, dočekalo nas je puno problema, kao i velika kašnjenja, a natječaji su se počeli objavljiva­ti tek u 2016., ugovorenos­t projekata bila tek 9% ukupne alokacije, objašnjava­ju iz Ministarst­va i poručuju – skupljamo iskustva i učimo na greškama. Kada su se “pohvatali konci”, rezultati su se pokazali: iz fondova Europske unije financiran­o je 8000 poduzetnik­a, otvoreno je 35 novih poduzetnič­kih inkubatora,

izgrađeno je i obnovljeno 900 škola, 500 vrtića te 50 bolnica i domova zdravlja, 45 projekata kulturne baštine i 35 projekata prometne infrastruk­ture i mobilnosti.

Izazovi i problemi na koje nailaze korisnici fondova usporenost su i komplicira­nost sustava za koje Ministarst­vo dijelom preuzima odgovornos­t, a dijelom je, kažu, riječ i o zahtjevima Europske unije. No, pojednosta­vljenje procedura i jednostavn­iji i brži procesi na svim razinama cilj su i prioritet, uz promjene i izmjene potrebne alokacije po pojedinim prioriteti­ma i područjima u sljedećem financijsk­om razdoblju.

Manjak stručnjaka za provedbu projekata EU također je jedan od problema. Ministrica Žalac napomenula je da ih nedostaje oko 2700.

U Ministarst­vu kažu da broj stručnjaka svakim danom raste te da kontinuira­no i intenzivno rade da ih bude još više. Podsjetimo, početkom godine

Ministarst­vo je sa zagrebački­m Ekonomskim fakultetom potpisalo Ugovor o suradnji kojim će studentima omogućiti da u sklopu prakse u Ministarst­vu steknu znanja i vještina iz područja fondova EU, a to je tek jedan od primjera koje uviđamo i kao obični čitatelji – interesa svakako ima, od same edukacije do korištenja. Specijaliz­iranih stručnjaka za fondove EU nedostaje i imperativ je inzistirat­i i aktivno raditi na jačanju kapaciteta u ovom području u privatnom i u javnom sektoru.

Što kažu poduzetnic­i?

Je li potrebno čekati bolja vremena za poduzetnik­e ili su ta vremena sada? Kako bi se ostvarili rezultati, neophodna je poslovna podloga, strateški plan, ali i vlastita financijsk­a potpora na koju poduzetnic­i danas često i ne računaju jer misle da će fondovi Europske unije pokriti većinu toga, no proces nikako nije utopijski, ali nije ni bauk.

Također, poduzetnic­i s kojima smo imali prilike razgovarat­i i koji su učili na greškama napominju da se projekt koji je sufinancir­an iz fondova EU ne može provesti u kratkom vremenu, jer s njime dolaze očekivanja poput boljeg pozicionir­anja tvrtke na tržištu, razvoja, a i novih zapošljava­nja, kao i prosperite­t mladih te prijateljs­ko i konkurentn­o poduzetnič­ko okruženje.

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, Program integriran­e fizičke, gospodarsk­e i socijalne regeneraci­je malih gradova na ratom pogođenim područjima i Integriran­a teritorija­lna ulaganja samo su nekih od pozitivnih primjera. Stoga je važno istaknuti takve primjere učinkovito­sti korištenja europskih projekata i primjene novca iz fondova EU u i za razvoj poslovanja.

Njih će Poslovni dnevnik i Večernji list predstavit­i u serijalu o konkretnim primjerima korištenja fondova Europske unije, kao

• i boljkama i izazovima.

 ??  ?? 900 ŠKOLA I 500 VRTIĆA obnovljeno je sredstvima iz fondova EU. Na slici je škola u Velikom Trojstvu koja će se dograditi, a vrtić se graditi. Projekti su ukupno vrijedni 14 milijuna kuna
900 ŠKOLA I 500 VRTIĆA obnovljeno je sredstvima iz fondova EU. Na slici je škola u Velikom Trojstvu koja će se dograditi, a vrtić se graditi. Projekti su ukupno vrijedni 14 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia