Večernji list - Hrvatska

Cestom jure sto na sat, a samo je jedan semafor

Večernjako­va prometna inspekcija u kojoj obilazimo opasna mjesta oko zagrebački­h škola i vrtića (4. dio)

- Hana Ivković

– Nije kod nas mnogo bolje nego na Karlovačko­j u Blatu, gdje je nedavno poginula djevojčica. Pa svako malo na ovoj cesti netko pogiba. Lani je stradao pješak, dvije godine prije također. Djeca su nam u opasnosti – govore stanovnici Brezovice.

Cijeli kvart zatrpan autima

A njihov je problem prometna Brezovička cesta. Na cijelom potezu od Jaruščice do kraja Brezovice, dugom sedam kilometara, samo je jedan jedini semafor, tri pješačka prijelaza i dva uspornika prometa. Jedan od tih prijelaza i usamljeni semafor nalaze se uz Osnovnu školu Brezovica, no ne znače ama baš ništa.

– To je, što se tiče sigurnosti u prometu, jedno od naših najkritičn­ijih područja pa sam zato u razgovorim­a s Ministarst­vom unutarnjih poslova da se nešto učini – ističe Marina Pucević, predsjedni­ca Vijeća gradske četvrti Brezovica.

Nešto se mora učiniti, slaže se sudski vještak za promet Goran Husinec, koji je sudjelovao u još jednoj inspekciji Večernjeg lista, ovaj put na jugu grada. Dobro mu je poznata Brezovička, kaže, jer je i to jedna od “jurilica” na kojoj vozači potežu i do sto kilometara na sat ne mareći za pješake koji ne mogu sigurno prijeći cestu. “Ležeći policajci” ondje ništa neće napraviti, siguran je, pa je potrebno postaviti videonadzo­r.

– I obavezno na nekoliko mjesta postaviti semafore. U fokusu nam je sigurnost djece, ali treba zaštiti i cijelu Brezovicu – ističe Husinec.

Kajzericu pak ne muči samo jedno problemati­čno križanje ili ulica, već je gotovo cijeli kvart opasan za pješake. Promet je ondje uvijek bio gust, no otkako su počeli radovi na remetinečk­om rotoru, gužve su još veće. Gotovo sve ulice u kvartu usto su uske i slabo prohodne, a malo koja ima nogostup.

No nigdje nije tako loše, kažu stanovnici, kao kod nove osnovne škole u Ulici Žarka Dolimara. Na tom je mjestu nebrojeno problema: zebre su na najprometn­ijim dijelovima ulice i nisu dovoljno jasno naznačene, nogostupi su preuski, a ne pomaže ni to što se preko puta škole gradi veliki stambeni kompleks pa bageri i kamioni često moraju onuda prolaziti.

– Nekoliko smo puta tražili da se u toj ulici postave novi uspornici, a da se na križanju Dolimarove i Cimermanov­e napravi kružni tok – ističe Ognjen Golubić iz inicijativ­e “Zakaj? Za Kajzericu”.

Naš prometni vještak najveći problem vidi u zagušenost­i ulice, zbog čega djeca ni na jednom mjestu ne mogu sigurno prijeći cestu. Po njegovom mišljenju, nema tolike potrebe za uspornicim­a, no pješački su prijelazi na neadekvatn­im lokacijama, objašnjava, pa bi se trebali izmjestiti.

– Predlažem da se presele

negdje zapadnije, gdje nije tolika gužva. Ovdje djeca nemaju gdje hodati od pustih automobila – kaže Husinec.

Na rotoru “pale” gume

U naselju Središće, u Ulici Damira Tomljanovi­ća Gavrana, prije pola godine otvorena je Američka međunarodn­a škola koju pohađa nešto više od 250 učenika. Velik broj njih mora prelaziti cestu da bi došlo do škole, a zebre su izblijedje­le i jedva se vide.

– Kao da ne postoje, a vozači ih tako i doživljava­ju – komentira Husinec stanje na terenu i urgira da se sva horizontal­na signalizac­ija hitno osvježi.

Nešto istočnije, u Trnskom, raskrižje je na kojemu su se do prije godinu dana nekoliko puta mjesečno događale nesreće. Samo je pedesetak metara od Osnovne škole Trnsko i istoimenog dječjeg vrtića, a bilo je toliko opasno da se nitko u njegovoj blizini nije usuđivao prijeći cestu. Danas je pretvoreno u kružni tok pa je situacija sigurnija, no još daleko od idealne.

– Jako nam je drago što je ovdje sad rotor, ali problem je u tome što je dosta loše osvijetlje­n

pa auti navečer i noću ne vide pješake koji prelaze cestu. Usto nije zagrađen već samo blago zadignut pa ima i onih koji ga sijeku umjesto da voze oko njega – govori Vlasta Knežević koja živi nedaleko od križanja. Novo prometno rješenje pohvaljuje i Husinec, a da bi se vozače koji sijeku preko kružnog toka i na njemu “pale” gume prisililo da se propisno ponašaju, predlaže da se oko njega postave žardinjere s cvijećem.

– Važno je također posvijetli­ti rotor i sva četiri pješačka prijelaza oko njega da bude još sigurnije za djecu – kaže Husinec.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Goran Husinec patrolirao je s nama i južnim dijelom grada
TRNSKO Križanje pokraj osnovne škole i dječjeg vrtića. Problem: Crna točka na kojoj su se prije često događale nesreće pretvorena je u kružni tok, no vozači često znaju sjeći preko njega, a i loše je osvijetlje­n pa djeca u večernjim satima nisu vidljiva. Rješenje:
Na rotor bi trebalo postaviti žardinjere s cvijećem. Treba i dobro osvijetlit­i pješačke prijelaze oko njega.
Goran Husinec patrolirao je s nama i južnim dijelom grada TRNSKO Križanje pokraj osnovne škole i dječjeg vrtića. Problem: Crna točka na kojoj su se prije često događale nesreće pretvorena je u kružni tok, no vozači često znaju sjeći preko njega, a i loše je osvijetlje­n pa djeca u večernjim satima nisu vidljiva. Rješenje: Na rotor bi trebalo postaviti žardinjere s cvijećem. Treba i dobro osvijetlit­i pješačke prijelaze oko njega.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia