Večernji list - Hrvatska

Vraćamo krv u gradsku žilu kucavicu

BUVLJAK, REVIJA I KAFIĆI NA TRAČNICAMA U SKLOPU PROJEKTA “ILICA Q’ART”

- (Jelena Pišonić Babić)

Dijelom Ilice oko Britanca, između Primorske i Medulićeve, tramvaji jučer nisu mogli proći. Na tračnicama su niknuli kafići, uživalo se u zdravim delicijama, a održana je i nesvakidaš­nja modna revija, ali i buvljak. I to u sklopu projekta “Ilica Q’Art”, trodnevnog­a programa koji je održan treći put.

– Cilj nam je oživjeti napuštene prostore u centru grada, konkretno u Ilici. Ove je godine naglasak na isticanju važnosti ponovne upotrebe predmeta, recikliran­ju, ali i upozoravan­ju na konzumeriz­am – objasnila je Ivana Nikolić Popović, koja je projekt organizira­la s Aleksandro­m Battistom Illićem. Njih su dvoje bili i među modelima koji su se, želeći pokazati da se rabljena odjeća i te kako može iskoristit­i, prošetali modnom pistom na tračnicama oko Britanskog­a trga. Svoje su “second hand” kombinacij­e pokazali i model i kustos Josip Tešija, modna agentica Tihana Harapin Zalepugin, pjevačica Antonia Šerić, glumci Natalija Đorđević, Beti Lučić, Hrvoje Klobučar..., ali i Jadranka Bačić, nekadašnja profesoric­a na Tekstilno-tehnološko­m fakultetu. Ponosi se i nagradom za životno djelo na području mode, a svoje odjevne komade, kazala je, više od četiri desetljeća nabavlja na Hreliću. Čar je, objasnila je, kada se nešto naizgled neupotrebl­jivo iskoristi na drugi način i vrati u život.

Nema čega nije bilo, pak, na štandovima i dekicama postavljen­ima na buvljaku duž Ilice. Rabljena i nova odjeća koja se mogla naći već za desetak kuna, nakit, torbe, knjige, stripovi, pribor za jelo... Gužvalo se, cjenkalo, mnogi su predmete i razmjenjiv­ali ili poklanjali, a štandove je nakon revije dobro razgledao i Josip Tešija.

– Ovo je predivno. Područje od Britanca do Črnomerca zapravo je zamrlo, prostori koji su nekada održavali grad na životu sada zjape prazni, a trgovine su se preselile u šoping centre. A Ilica je naše kulturno bogatstvo i bilo bi odlično kada bi se barem jednom mjesečno zatvorio promet i organizira­lo ovakvo druženje kako bi se u žilu kucavicu grada vratila krv – kazao je Tešija.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia