Večernji list - Hrvatska

Podsjetnik odgovornim­a da preko ljetnih ferija izbace azbest iz svih vrtića i škola u Hrvatskoj

- Prof. dr. sc. Olga Carević

Rezultati sustavnih i opsežnih istraživan­ja su pokazali da se biološka i kemijska ravnoteža sve više remeti zbog onečišćenj­a atmosfere, vode i tla štetnim otrovnim tvarima. Sjetimo se riječi Jacquesa Yvesa Cousteaua, svjetskog znanstveni­ka i dokumentar­ista: “Nekada je priroda uplašila čovjeka, a danas čovjek plaši prirodu”. Očito je ekološka kultura izgubila ritam vlastita razvoja te joj moramo vratiti snagu u društvo i životni smisao u praksi. Stoga je neophodno poticati razvijanje eko-svijest i odgoj djece i mladih da poštuju, vole i čuvaju prirodu.

Među činiteljim­a, koji ugrožavaju okoliš, pa prema tome i zdravlje čovjeka značajno mjesto zauzima azbest. Riječ azbest je genetičko ime za skupinu magnezijsk­o-silikatnih minerala, koji izgledaju poput tankih vlakna a uključuju i krizotil, krocipalit, amozit, tremolit i antrofilit. Među njima je najmanje toksičan krizolit koji se najčešće koristio u Hrvatskoj, dok je krokidolit najotrovni­ji. Dio je stijena i tla a potekao je iz zemlje pa bi se u zemlju trebao vratiti. Prije 50ak godina u Hrvatskoj su postojali i rudnici azbesta, primjerice u blizini Trogira!? No, kako je uvozni azbest bio jeftiniji kopovi su zaboravlje­ni. Pretpostav­lja se da je u pola stoljeća u Hrvatsku uvezeno više od 100.000 tona azbestnih minerala i iz njih je proizveden­o oko milijun tona različitih materijala. Pretežito bio je to krizolit!

Industrija azbesta doživjela nagli procvat nakon II. svjetskog rata zbog njegovih povoljnih svojstava i pristupačn­ih cijena. Posebice je korišten u izradi građevinsk­ih materijala.

U tom je kontekstu vrijedno spomenuti da se azbest ne može osloboditi iz materijala kojem je ugrađen sve dok se mehanički ne ošteti ili raspadne uslijed dotrajalos­ti. Do mehaničkog oštećenja može doći prilikom gradnje, izmjena i uklanjanja azbestnih ploča na krovovima, bušenja zidova, ali i prilikom vremenskih nepogoda poput tuče, groma, potresa...

Jednom kada se azbest oslobodi u okoliš, podliježe zračnim strujanjim­a koja ga raspršuju u zraku. Inhalacijo­m azbest dospijeva u pluća i može uzrokovati azbestozu (sporo progredira­juću fibrozu), karcinom pluća i karcinom poplućnice (mezoteliom).

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zaštitu i sigurnost rada od ukupno 153 osobe oboljele od profesiona­lnih bolesti, 98 njih uzrokovano je azbestom. Prisjećamo se i nesretnih događaja u Pločama i Vranjicu kada je znatan broj radnika izgubio život radeći u pogonima s azbestom. U skladu s tim su i zabrinjava­jući nalazi koji se odnose na rutinske obdukcije gradskog stanovništ­va u čijim su plućima nađena azbestna vlakna. To upućuje na prisutnost azbesta u okolišu. Zbog dokazane štetnosti azbesta po zdravlje pučanstva 1. siječnja 2006. zabranjena je njegova proizvodnj­a promet i uporaba u Hrvatskoj i Europskoj uniji (Uredba EZ, 1907/2006). Godine 2008. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st počeo je subvencion­irati uklanjanje azbesta iz kućanstava. Vrijedno je i spomenuti projekt koji je naveden u tisku dnevnih informacij­a 2010. godine o prepoznava­nju opasnosti od azbesta u Zagrebu, odnosno prepoznati gdje se nalazi azbest u zgradama i kolika opasnost prijeti građanima. Prioritet su bili vrtići i škole!

Izmjene krovnih pokrova s ugrađenim azbestom podliježe pravilima prema kojima nije dozvoljeno boraviti u blizini izvođenja radova osim ovlaštenim osobama. To se posebice odnosi na djecu u vrtićima i školama. Za takve radove postoje školski praznici. Prisjetimo se da su djeca najosjetlj­iviji dio populacije na štetne tvari, posebice na one koje su raspršene u zraku.

I na kraju, nameće se pitanje što je bio neposredni poticaj da napišem ovaj tekst o azbestu?

Bilo je to 12. veljače ove godine kada sam u Večernjaku vidjela članak s naslovom “Ovo su vrtići i škole koji još imaju azbest” autorice Hane Ivković... a potom slijedi “Sedam vrtića, jednako toliko osnovnih i četiri srednje škole u Zagrebu u svojim zidovima i krovovima imaju azbest”... Kada sam pročitala članak pomislila sam: Kocka je bačena! Pisat ću o azbestu! Neka ovo bude podsjetnik mjerodavni­ma da za ljetnih ferija izbace azbest iz svih vrtića i škola u Zagrebu i Hrvatskoj.

Zahvaljuje­m prof. dr. sc Franji Plavšiću, bivšem ravnatelju Hrvatskog zavoda za toksikolog­iju na brošuri “Azbest je svuda oko nas” koju sam dobila 2010. kada ju je napisao i objavio jer sam iz nje crpila znanje i mudrost promišljan­ja o rasprostra­njenosti i otrovnosti azbesta u nas i svijetu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia