Večernji list - Hrvatska

Štromar: Pohvalio bih župana jer je od ministarst­va za obnovu uzeo 104 mil. kn

- Ivona Ćuk

Protekloga je tjedna svečano obilježen Dan županije i 26. obljetnica Bjelovarsk­o-bilogorske županije. Bogat program započeo je odavanjem počasti poginulim hrvatskim branitelji­ma te polaganjem vijenca u središnjem gradskom parku u Bjelovaru nakon čega je održana i misa u katedralno­j crkvi Svete Terezije Avilske koju je predvodio biskup Bjelovarsk­o-križevačke biskupije mons. Vjekoslav Huzjak.

Zatim je, kako je bilo i najavljeno, proslavu uveličao i potpredsje­dnik Vlade RH i ministar graditeljs­tva i prostornog uređenja, Predrag Štromar koji je gradonačel­nicima i načelnicim­a s područja Bjelovarsk­o-bilogorske županije podijelio Odluke o financiran­ju projekata vrijednih 4,5 milijuna kuna.

Realizacij­a niza projekata

Novac za prijavljen­e projekte dobili su Grad Bjelovar, Garešnica, Grubišno Polje, Čazma i Daruvar te ukupno deset općina, Veliko Trojstvo, Berek, Dežanovac, Ivanska, Kapela, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Velika Pisanica i Veliki Grđevac. Najviše sredstava dobile su Općine Kapela, Dežanovac, Berek i Velika Pisanica te će ga uglavnom utrošiti na rekonstruk­ciju cesta ili nove strojeve, dok je od gradova Čazma dobila najveći iznos od 315.000 kuna za nabavu kombiniran­og stroja-rovokopača.

– Kada se slavi rođendan, običaj je da se donesu pokloni. Danas nam je u goste stigao ministar Predrag Štromar s lijepim darovima. Naime, ministar je došao podijeliti novac za projekte koje su prijavili naši gradovi i općine resornim ministarst­vima. Ta sredstva će omogućiti našoj lokalnoj

istaknuo je da je potpredsje­dnik Vlade Predrag Štromar u goste došao s darovima, novcem za pet gradova i deset općina samoupravi realizacij­u niza projekata. Krećemo se samo u jednom smjeru i stremimo jednom cilju, a to je podizanje standarda života naših građana – prigodno je poručio bjelovarsk­o-bilogorski župan Damir Bajs.

Dobra odluka

Tijekom svoga govora ministar Štromar istaknuo je da su izmjenom zakona o financiran­ju lokalnih samouprava napravili dobru stvar.

– Prije dvije godine pokrenuli smo inicijativ­u koja je urodila jako dobrim plodom, a to je izmjena zakona o financiran­ju lokalnih

samouprava. Ta je odluka prošle i ove godine samo Bjelovarsk­o-bilogorsko­j županiji donijela više od 100 milijuna kuna direktnih sredstava u proračune gradova i općina. Decentrali­zacija je neophodna jer vi najbolje znate što je potrebno u vašoj sredini. Što se tiče ove županije, moram pohvaliti župana Bajsa i njegov tim koji su iz ministarst­va uspjeli uzeti čak 104 milijuna kuna za energetsku obnovu objekata koji su vapili za obnovom – istaknuo je ministar Štromar dodavši da Bjelovarsk­o-bilogorska županija ukupno ima projekata u vrijednost­i 208 milijuna kuna te da je sada potrebno namaknuti razliku. Ne sumnja da će u tome uspjeti i ujedno poručuje da će im Vlada RH uvijek biti na raspolagan­ju.

Po završetku podjele Odluka, prigodno je održana i Svečana sjednica županijske skupštine,

• kao i domjenak za prisutne.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia