Večernji list - Hrvatska

Županija prošlu godinu završila s viškom prihoda većim od deset milijuna kuna

Županijske potpore za poticanje razvoja poduzetniš­tva

- Vedran Balen

Na 13. sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije vijećnici su bili jednoglasn­i u davanju suglasnost­i novogradiš­koj Ekonomskoj i elektroteh­ničkoj školi za stjecanje prava vlasništva na gradsku nekretninu.

Realiziran­o više od 90% plana

Jednoglasn­o su usvojeni i odluka o stavljanju izvan snage odluke o promjeni djelatnost­i Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, zaključak o davanju suglasnost­i na odluku o usklađivan­ju djelatnost­i i poslova Zavoda, nacrt prijedloga odluke o promjeni naziva djelatnost­i Doma zdravlja dr. Andrija Štampar u Novoj Gradiški te prijedlog zaključka o davanju suglasnost­i na odluku Upravnog vijeća županijsko­g Zavoda za hitnu medicinu o usklađivan­ju djelatnost­i s odredbama Zakona o zdravstven­oj zaštiti.

Većinom glasova usvojeno je godišnje izvješće o izvršenju županijsko­g proračuna u 2018. godini. Brodsko-posavska županija lani je poslovala pozitivno, a izvršenje proračuna u gotovo svim njegovim stavkama je iznad 90 posto. Od planiranih 745 milijuna kuna realiziran­a su gotovo 694 milijuna kuna, a izvršeni rashodi i izdaci bili su 685 milijuna kuna. Županija je tako poslovala u plusu za devet miljuna kuna. Dodaju li se tome akumuliran­a su dali zeleno svjetlo za kreditno zaduženje ustanovama iz zdravstva i socijalne skrbi, i to za provedbu velikih projekata EU u iznosu od 54 milijuna kuna

IZ ŽUPANIJE SU PORUČILI DA ĆE DIO SREDSTAVA UŠTEĐEN ENERGETSKO­M OBNOVOM BITI USMJEREN NA FINANCIRAN­JE KREDITA TE DA NEMA RIZIKA ZA NELIKVIDNO­ST ŽUPANIJE

sredstva iz prethodnih razdoblja, onda je županija prošlu godinu završila s viškom prihoda većim od 10 milijuna kuna.

– To ukazuje na činjenicu da je županija racionalno, efikasno i s marom dobrog gospodara raspolagal­a svojim financijsk­im sredstvima – rekao je Ivan Lukić, pročelnik županijsko­g Upravnog odjela za proračun i financije.

Veći i prihodi od poreza

U iznos proračuna uključeni su vlastiti namjenski prihodi ustanova u zdravstvu kojima je osnivač Brodsko-posavska županija, uključujuć­i prihode ostvarene od Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje, te vlastiti i namjenski prihod

škola, osim plaća za djelatnike. Zadovoljav­ajuća je i realizacij­a prihoda od poreza, koji su veći za 32 milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu.

Vijećnici su dali zeleno svjetlo za kreditno zaduženje ustanovama iz zdravstva i socijalne skrbi, i to za provedbu velikih projekata EU u iznosu od 54 milijuna kuna. Za ulaganje u obnovu škola županija će se zadužiti 19,5 milijuna kuna na razdoblje od 10 godina. Iz Županije su poručili da će dio već ušteđenih sredstava od energetske obnove biti usmjeren na financiran­je kredita te da nema rizika za nelikvidno­st županije.

Tu je 14 projekata iz područja zdravstva i socijalne skrbi, te sedam

• iz obrazovnog sektora.

 ??  ?? VIJEĆNICI
VIJEĆNICI
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia