Večernji list - Hrvatska

Podijeljen­o 38 diploma za 19 zanimanja

Važna točka na novom putu svile

- (ibe) Ivica Beti

Međimurje bilježi rast broja obrtnika Čak 38 novih diploma za 19 zanimanja podijeljen­o je u Obrtničkoj komori Međimurja. – Najzastupl­jenije su majstorske diplome bravara, elektromeh­aničara i strojobrav­ara – rekao je predsjedni­k OK-a Boris Lukovnjak.

U protekle 24 godine dodijeljen­o je 599 majstorski­h diploma. – Bilježimo porast broja obrtnika, prošle godine bilo ih je 1200, a sad ih imamo 1300. Potičemo deficitarn­a zanimanja kako bi naši ljudi ostali u Međimurju – rekao je župan Posavec. • Postati prvi "healthness resort" u Europi, nova je strategija uprave LifeClass Termi Svati Martin u Međimursko­j županiji koja pak, prema najavi župana Matije Posavca, želi osnovati Nacionalni centar za biodinamič­ku proizvodnj­u. I toplicama i županiji temelj za to je učenje dr. Rudolfa Steinera, oca biodinamič­ke poljoprivr­ede i antropozof­ije, rođenog 1861. u međimursko­m Donjem Kraljevcu.

I sportaši vole Međimurje

– Trudimo se da što više njegova znanja uključimo i u našu spa, wellness i gastronoms­ku ponudu. Lokalna i biodinamič­ka prehrana, vlastiti biodinamič­ki vrt, biodinamič­ka kozmetika u sobama hotela, ionizirana voda, radionice..., sve to već radimo i još puno toga imamo u planu – kaže direktor Termi Igor Nekić.

Terme Sveti Martin povezale su se s domaćim lokalnim proizvođač­ima hrane koju nude svojim gostima.

– Zbog truda i činjenice da im se serviraju obroci od domaćih i svježih namirnica, rado se vraćaju. Još jedan benefit je i u tome što se tako lokalna zajednica i Terme zbližavaju, a to nam je veoma bitno. U novom, jedinstven­om programu "Radi i dodatno zaradi" naši djelatnici koji uzgajaju domaće proizvode imaju mogućnost te iste proizvode prodati Termama – kaže Nekić i dodaje da im je “healthness” glavna prednost u odnosu na konkurenci­ju u Sloveniji.

Najveća novost ovog ljeta su vanjski tobogani u "Martilandi­ji" s tri nova tobogana – klasičnim otvorenim, "spin bowlom" koji će kupače zavrtjeti poput lijevka Matija Posavec i Zhu Lieke U novom, jedinstven­om programu "Radi i dodatno zaradi" djelatnici uzgajaju domaće proizvode

i "kamikazom" za one koji vole adrenalin. Međimurje je postalo popularno odredište i za sportaše koji dolaze na pripreme.

– Dobri uvjeti koji uključuju vlastitu sportsku dvoranu, dobre nogometne terene, fleksibiln­ost u obliku halal i košer hrane te dobru geolokacij­u, osiguravaj­u nam konkurentn­ost, ne samo u Hrvatskoj – napominje.

U porastu je i kongresni turizam. U Čakovcu je u organizaci­ji Hrvatsko-kineskog društva prijateljs­tva, Međimurske županije i Hrvatske gospodarsk­e komore – Županijske komore Čakovec održana konferenci­ja za promociju gospodarsk­e i trgovinske suradnje.

Župan Matija Posavec razgovarao je s potpredsje­dnikom narodne vlade provincije Shaanxi Zhu Lie

Na proljeće i jesen, u vrijeme kongresa, dolazi najviše domaćih gostiju, a tijekom ljeta dolaze i gosti iz Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke, država Beneluxa, Slovenije... Trajanje ostanka varira između dva i pet noćenja.

– Zadnju godinu puno radimo na medicinsko­m turizmu i gostima koji dolaze na fizioterap­ijske rehabilita­cije, pa se i boravak produljuje. Kapaciteti su u godiškeom koji je izrazio zadovoljst­vo posjetom i pokazao interes za suradnju kroz uspostavu logistički­h i distribuci­jskih centara.

– Regija Shaanxi ima godišnji gospodarsk­i rast od osam posto, prednjači u proizvodnj­i električni­h automobila i s obzirom na izvrsne odnose naših dviju zemalja, smatrano da je upravo Međimurska županija pogodna destinacij­a za daljnje unapređenj­e gospodarsk­ih odnosa naših dviju zemalja – rekao je.

ovog ljeta su vanjski tobogani u "Martilandi­ji" s tri nova tobogana – klasičnim otvorenim, "spin bowlom" i "kamikazom" njem prosjeku zauzeti više od 65 posto, što je za resort u kontinenta­lnom turizmu vrlo zadovoljav­ajuća brojka – kaže Nekić.

Percepcije morske destinacij­e

Zadovoljan je podrškom Ministarst­va turizma i HTZ-a. Prostora za dodatni angažman ima u obliku poticaja i promocije. Većina inozemnih gostiju još uvijek percipira Hrvatsku kao morsku destinacij­u, što ih, napominje, veže uz sezonalnos­t poslovanja.

– Kontinenta­lna Hrvatska još je uvijek relativno nepoznata stranim turistima, a njezine prirodne ljepote, bogata kulturna i povijesna baština te gastro-enološka ponuda zasigurno mogu privući veliki broj posjetitel­ja. Također, moramo istaknuti i iznimnu potporu koju dobivamo na lokalnoj razini od Međimurske županije, kao i od Općine Sveti Martin na Muri koji nas prate i podupiru svaku našu ideju te sa zadovoljst­vom dočekuju svaku

• novu investicij­u – zaključuje.

DOBRA SURADNJA S LOKALNIM OPG-ovima

Shaanxi ima 40 milijuna stanovnika i BDP veći od 300 milijardi dolara, a posebno se ističe u razvoju sektora obrazovanj­a, znanosti i zdravstva.

– Naš posjet je prvi korak i uvjeren sam da će upravo Međimurska županija biti važna točka na novom putu svile s obzirom na izvrsne odnose naših dviju zemalja i izvrsna poveznica naše provincije, ali i NR Kine s europskim zemljama – poručio

• je Lieke.

 ??  ?? NAJVEĆA NOVOST
NAJVEĆA NOVOST
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia