Večernji list - Hrvatska

Pri vrhu smo po korištenju novca iz EU, transparen­tno vodimo Županiju pa građani imaju uvid u sve financije

- Danijel Prerad

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u povodu Dana županije osvrnuo se na svojih nepunih pet godina otkako je vodi te se pohvalio brojnim obećanjima i projektima koji su već ispunjeni, ali i istaknuo one koji su započeti, a stanovnici županije će od njih imati brojne koristi.

Župan ste nepunih pet godina. Koliko se u tom razdoblju županija promijenil­a, što je učinjeno, ima li pomaka nabolje?

Odmah nakon stupanja na dužnost župana objavio sam opći poziv svim službama i upravnim odjelima i zatražio maksimalan angažman na korištenju fondova EU. Upravo ubiremo plodove tih nastojanja. Sisačko-moslavačka županija uvijek je u vrhu po korištenju tih sredstava. Velika je promjena učinjena u transparen­tnosti vođenja županije. Moj je temeljni stav da svi građani moraju imati uvid u trošenje zajedničko­g novca. Naša publikacij­a Proračun u malom samo je jedan, možda vidljiviji način, da javnosti pokažemo „otvorene karte“. Naslijeđen­e projekte, od kojih su neki bili postavljen­i na krivim osnovama, dovodimo do realizacij­e. Završena je zgrada Osnovne škole u Popovači, pokrenuta je gradnja središnjeg paviljona naše bolnice, dovršit ćemo i Strukovnu školu u Sisku. Naša razvojna agencija, koju smo pojačali mladim sposobnim ljudima, vraća uloženo, osmišljava i realizira projekte.

Koji su projekti koji će obilježiti vaš mandat?

Glavni projekt za uređenje Domobransk­e vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku gotov je i čeka se dobivanje građevinsk­e dozvole. Dio ovog projekta je i projekt Centra za svemirske i inovativne tehnologij­e, ali i još devet praktikuma koji će činiti Regionalni centar kompetentn­osti Tehničke škole Sisak. Prije nekoliko godina kada smo najavili projekt Sisačko-moslavačka županija – sjedište gaming industrije mnogi nam nisu vjerovali i smatrali su tu našu ideju neostvariv­om. Danas, samo dvije godine od najave, imamo Poduzetnič­ki inkubator Pismo Novska u kojem je s radom počelo i prvih 15 startup tvrtki, a na novoj edukaciji za 40 polaznika još 13 je u procesu otvaranja. U sklopu tog projekta kojim se župan Ivo Žinić pohvalio je i gradnja središnjeg paviljona sisačke bolnice JEDAN OD PROJEKATA KOJI ĆE OBILJEŽITI MOJ MANDAT JE I UREĐENJE DOMOBRANSK­E VOJARNE U LAĐARSKOJ ULICI U SISKU ZA KOJI SE ČEKA GRAĐEVINSK­A DOZVOLA ponuđeno je i novo zanimanje tehničar za razvoj video igara u Tehničkoj školi Sisak, koje je postalo jedno od najatrakti­vnijih na području Republike Hrvatske. Projekt „Baština Zrinskih budućnost Banovine“nadilazi jedan mandat. Valorizira­ti našu vrijednu povijesnu baštinu, učiniti od nje proizvod, robu za tržište, turističku ponudu, to su sve ciljevi ovog projekta. Dovršit ćemo Strukovnu školu Sisak, realizirat­i projekt učeničkog doma, osigurati školske kuhinje u svim našim školama.

Provodite mnoge demografsk­e mjere, no imaju li one učinka? Je li uopće moguće da samo s razine Županije promijenit­e trendove koji su pogodili Hrvatsku kad je riječ o iseljavanj­u? Ili je potrebno da u tom smjeru idu i drugi, Vlada, poslodavci, itd.?

Županija dodjeljuje novčane potpore za treće i svako iduće dijete u obitelji. U prošloj smo godini za tu namjenu planirali 600.000 kn ukupno, međutim kako je trend rađanja ipak porastao, kroz rebalans smo za tu namjenu u 2018. izdvojili ukupno 850.000 kuna. U 2019. planirano NAJBOLJI PRIMJER POZITIVNOG POMAKA PREDSTAVLJ­A POSLOVANJE LJEČILIŠTA TOPUSKO I TOP TERMI. TAMO SMO STVARI UISTINU DOVELI U RED, POBOLJŠALI SMO POSLOVANJE I SAD IMAMO STABILNU USTANOVU je ukupno 600.000 kuna, a iznos potpore je 3000 kn po djetetu. Osim toga, dodjeljuju se i jednokratn­e novčane pomoći socijalno ugroženim obiteljima s više djece. Projektima i programima civilnih udruga, između ostalog, izdvajaju se i sredstva za projekte s ciljem promicanja demografsk­ih mjera, one iz područja zaštite žena i obitelji te programe udruga mladih. Županija čini koliko može, ali sama ne može učiniti sve. Potreban je angažman svih čimbenika koje ste nabrojali, a što je možda još važnije, potrebna je koordinaci­ja, sustav u kojem zajedno djelujemo na mijenjanju negativnih trendova.

Kako funkcionir­aju županijske ustanove? Znamo za dugovanja bolnica, no kako će Top terme dočekati novu sezonu?

U globalu sam zadovoljan funkcionir­anjem ustanova u županijsko­m vlasništvu. Borimo se s istim poteškoćam­a u poslovanju kao i ostali u Hrvatskoj. Treba nam pomoć države u mnogim segmentima, ali mi tu pomoć ne čekamo skrštenih ruku u letargiji. Kako rekoh, apliciramo na sve natječaje, tražimo sredstva Europske unije, pregovaram­o s ministarst­vima i središnjom državom, jednostavn­o nastojimo iskoristit­i svaki izvor i svaku priliku. Možda najbolji primjer pozitivnog pomaka predstavlj­a poslovanje Lječilišta Topusko i Top termi. Tamo smo stvari uistinu doveli u red, poboljšali smo poslovanje i sad imamo stabilnu ustanovu koja dočekuje novu sezonu s poboljšano­m uslugom, investicij­ama u medicinsku i nemedicins­ku opremu. Imamo predivnu toplu vodu, dobili smo veliki dar, a sad ga samo moramo

• iskoristit­i.

 ??  ?? JEDAN OD PROJEKATA
JEDAN OD PROJEKATA
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia