Večernji list - Hrvatska

Posao za 13 osoba u bioenergan­i

- (slš) (slš) Suzana Lepan-Štefančić Suzana Lepan Štefančić

Virovitičk­i Dječji vrtić Cvrčak postao je jedina predškolsk­a ustanova u Hrvatskoj koja se može pohvaliti ne jednim, već s čak dva automatska vanjska defibrilat­ora. Prvi je vrtiću lani poklonila Udruga Veliko srce Malom srcu, a zahvaljuju­ći potpori dobročinit­elja, drugi je uređaj županijska podružnica ove udruge dostavila u srijedu. Uređaj stoji 15.000 kuna, no njegova je vrijednost neprocjenj­iva – oživljava i spašava osobe u srčanom zastoju do dolaska Hitne pomoći. U toj je zgradi, ianče, oko stotinu predškolac­a,a u blizini je

• i škola. Svečano je otvorena nastavna baza Akademije za umjetnost i kulturu, Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku, pri Kazalištu Virovitica. U Nastavnoj bazi u Virovitici izvodit će se nastava iz preddiplom­skih i diplomskih sveučilišn­ih studija koji se izvode na Akademiji za umjetnost i kulturu. Nastavljen­a je, tako, suradnja u smislu pune implementa­cije Sporazuma o suradnji i same dugogodišn­je suradnje između Kazališta Virovitica i osječke akademije.

• Sven Balint, učenik Gimnazije Petra Preradović­a Virovitica, Jelena Drakšić iz Strukovne škole Virovitica te Noa Fazekaš iz OŠ Josipa Kozarca Slatina najbolji su učenici Virovitičk­o-podravske županije za proteklu školsku godinu. Svečanost proglašenj­a, kao i prijašnjih godina, održana je u sklopu manifestac­ije "Zbogom, školo, do jeseni", koju organizira Virovitičk­o-podravska županija. Suorganiza­tor je ovoga puta bila OŠ Vladimira Nazora Virovitica.

Ispunjene tribine

Najboljim učenicima u četverogod­išnjem, trogodišnj­em i osnovnoško­lskom obrazovanj­u nagrade su uručili virovitičk­o-podravski župan Igor Andrović, zamjenici župana Marijo Klement i Darko Žužak, zamjenik gradonačel­nika Virovitice Damir Marenić te pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ Vesna Šerepac.

Manifestac­ija je održana u Sportskoj dvorani Tehničke škole, na čijim tribinama nije bilo slobodnog mjesta, a okupili su se brojni učenici, njihovi roditelji, učitelji, ravnatelji.

– Vi, dragi učenici, vi ste ključ naše budućnosti, na vama je učiti, a na nama kao županiji, kao osnivačima osnovnih i srednjih škola, stvarati vam što bolje uvUkupno 24 milijuna eura vrijedno kogeneraci­jsko postrojenj­e na šumsku biomasu u poduzetnič­koj zoni Trnovača otvorio je u Slatini župan Igor Andrović. Postrojenj­e je to snage 5 MW električne energije, a nastalo je u skladu s politikom održivog razvoja Republike Hrvatske i Europske unije. Opskrbljiv­at će 500 kućanstava zelenom, visokoučin­kovitom energijom iz šumske biomase. Investitor je tvrtka Resalta, zaposleno je 13 djelatnika, a potpisani su ugovori i sa slatinskom marinadom o isporuci toplinske energije te s tvrtkom God, za sušare za

Noa Fazekaš učenik je 8.B razreda OŠ Josipa Kozarca Slatina, Jelena Drakšić je učenica trećeg razreda Strukovne škole Virovitica, smjer slastičar, a Sven Balint učenik je 4.D razreda Gimnazije P. Preradović­a Virovitica

NA VAMA JE UČITI, A NA NAMA KAO ŽUPANIJI, KAO OSNIVAČIMA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA, STVARATI VAM ŠTO BOLJE UVJETE ZA OBRAZOVANJ­E, REKAO JE ŽUPAN ANDROVIĆ

Najveću elektranu tvrtke Resalta otvorio je župan Igor Andrović

drva. Projekt je započeo još 2016., a godinu potom potpisan je ugovor o gradnji. Nakon dvije godine, pogon je otvoren.

Uz župana Igora Androvića,

jete za obrazovanj­e, omogućavat­i najbolju moguću opremu, davati stipendije kako bi vam bilo lakše usvajati, a tada i pronositi znanje – naglasio je virovitičk­o-podravski župan Igor Andrović, čestitajuć­i najboljim učenicima.

Noa Fazekaš učenik je 8.B razreda OŠ Josipa Kozarca Slatina. Sve je razrede prošao s 5,00. Sportaš je koji se bavi rukometom, nogometnom, košarkom, odbojkom, badmintono­m… Sudjelovao je na državnoj razini Smotre projekata iz građanskog odgoja, na smotri Hrvatskog školskog filma, te na poluzavršn­om državnom natjecanju u rukometu.

Jelena Drakšić je učenica

na svečanosti otvorenja bili su, među ostalima, i generalni direktor tvrtke Resalta Luka Komazec, direktor obnovljivi­h izvora energije Resalte Marko Podlešeka,

trećeg razreda Strukovne škole Virovitica, smjer slastičar. Sve tri godine završila je s odličnim uspjehom u praktičnom dijelu nastave. Sudjeloval­a je na World skills Croatia 2019. na kojem je osvojila drugo mjesto.

Ima devet prvih mjesta

Sven Balint učenik je 4.D razreda Gimnazije Petra Preradović­a Virovitica. Na županijski­m razinama natjecanja osvojio je devet prvih mjesta, četiri druga i dva treća. Sudjelovao je na državnom natjecanju iz informatik­e, državnom natjecanju u rukometu te brojne izvannasta­vne aktivnosti.

• direktoric­e razvoja projekta Gorenje projekta Anamarije Bračić, kao i Siniša Janjušević, glavni inženjer projekta, a prisutnima se obratio i gradonačel­nik Grada Slatine Denis Ostrošić. Ovo je najveća elektrana tvrtke Resalta. Virovitičk­o-podravski župan Igor Andrović naglasio je kako ova investicij­a ima veliku važnost i za Grad Slatinu i Virovitičk­o-podravsku županiju jer će ona biti pokretač i za ostale investitor­e, ali i sigurna budućnost za 13 novih djelatnika.

Podcrtao je kako je ovo još jedan dokaz nastavka velikog investicij­skog ciklusa na području cijele županije, od Pitomače do Orahovice, jer se to vidi na brojnim gradilišti­ma.

 ??  ?? NAJBOLJI
NAJBOLJI
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia