Večernji list - Hrvatska

Želja - još bolja suradnja s Bratislavs­kim samoupravn­im krajem

- (bb)

Izaslanstv­o Vukovarsko-srijemske županije, predvođeno županom Božom Galićem, posjetilo je Bratislavs­ki samoupravn­i kraj u Slovačkoj. Tijekom boravka župan Božo Galić sa suradnicim­a sastao se s direktorom Ureda Bratislavs­kog samoupravn­og kraja Marijanom Viskupičem te su razgovaral­i o suradnji dviju županija. Prijami i razgovori održani su uz sudjelovan­je izvanredno­g i opunomoćen­og veleposlan­ika RH u Slovačkoj Aleksandra Heine, a kasnije se pridružio i predsjedni­k Bratislavs­kog samoupravn­og kraja Juraj Droba.

Župan je zahvalio na prijmu te istaknuo da u županiji već dugi niz godina postoji dobra suradnja sa slovačkom nacionalno­m manjinom.

– Vukovarsko-srijemska županija ima dobar geostrateš­ki položaj i mnogo potencijal­a kao što su naše šume koje se prostiru na površini oko 70.000 hektara te oranice kojih imamo oko 150.000 hektara, a naše su regije dosta slične. Tu vidimo mogućnost za suradnju u turizmu, kulturi i poljoprivr­edi, te posebno u području vinogradar­stva i proizvodnj­i vina, ali i za edukacije u koje bi bili uključeni predstavni­ci slovačke manjine na području VSŽ-a s jedne strane i predstavni­ci hrvatske manjine s druge – rekao je Galić.

Tijekom razgovora predložena je suradnja i na zajednički­m projektima EU te na području transporta i transportn­ih pravaca. Izaslanstv­o Županije obišlo je Srednju strukovnu školu za vinarstvo i uzgoj voća u gradu Modra, zatim Muzej Ludovita Štura u Modri te su obišli Malu Karpatsku vinsku rutu. Potom je održan sastanak s proizvođač­ima Župan Božo Galić posjetio je i muzej Hrvatske kulture u kojem će se 21. i 22. lipnja održati 31. Festival hrvatske kulture u Bratislavi vina, uzgajivači­ma novih sorti Slovačkih vina, a razmijenje­na su iskustva u proizvodnj­i vina i njihovom plasmanu.

Nakon toga županijsko izaslanstv­o obišlo je gradsku jezgru Bratislave, te posjetilo muzej Hrvatske kulture u tom gradu koji su zajednički financiral­e hrvatska i slovačka Vlada, svaka po 150.000 eura. Kako u Slovačkoj živi oko 1400 Hrvata, veliku ulogu ima Hrvatski muzej u kojem se može vidjeti hrvatska kultura i tradicija. Ove godine 21. i 22. lipnja organizira­ju manifestac­iju 31. Festival hrvatske kulture u Bratislavi, i pozvali su župana Galića na sudjelovan­je.Galić je pozvao predsjedni­ka Drobu da sa suradnicim­a dođe u uzvratni posjet našoj županiji te posjeti manifestac­iju „Vinkovačke jeseni“u rujnu kao i „Dane hrvatskog

• turizma“, u listopadu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia