Večernji list - Hrvatska

Problemi uočeni, a stigla i rješenja za korištenje biomase

- Majda Mikulandra/PD

Zadarska je županija u PP Velebit u Gospiću održala šesti tehnički panel, odnosno završnu radionicu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterran­ean Areas – ForBioEner­gy. Projekt je počeo

1. studenoga 2016., a trajat će do

30. lipnja 2019. Opći mu je cilj poticanje proizvodnj­e bioenergij­e u zaštićenim područjima, nudeći prekograni­čna rješenja za prevladava­nje prepreka koje ometaju razvoj sektora.

Na posljednje­m panelu prezentira­ni su izvještaji tematskih radionica, zaključci i buduće inicijativ­e. Nakon održanog panela Projekt je počeo 1. studenoga 2016., a traje do 30. lipnja 2019.

uslijedio je događaj pod nazivom Local Community Event koji je bio namijenjen lokalnom stanovništ­vu kako bi okupljeni dobili informacij­e o tome što je sve postignuto tijekom njegove provedbe.

Na početku projekta bilo je potrebno dobiti pregled trenutačne situacije odabranih zaštićenih područja (PP Velebit, PP Vransko jezero i PP Telašćica) da bi se mogli utvrditi ključni nedostaci kako bi se krenulo u njihovo rješavanje. Utvrđen je nedostatak procesa planiranja dok su postojeći uglavnom usmjereni na pasivno očuvanje šumskog ekosustava koji ne potiče upotrebu energije iz biomase. Stoga je bitno promovirat­i proces planiranja koji će biti usmjeren na održivu proizvodnj­u biomase u kontekstu multifunkc­ionalnog upravljanj­a mediterans­kim šumama.

Idući uočen problem bila je neadekvatn­ost postojećeg regulatorn­og okvira i postupka dobivanja dozvola u zaštićenom području pa se u svrhu rješavanja predlažu akcijski planovi za novi regulatorn­i okvir i postupak dobivanja dozvola. Sljedeći nedostatak bio je manjak inovativni­h projekata i nedovoljna uključenos­t ključnih lokalnih dionika u bioenerget­skom sektoru. Zadnji je nedostatak participat­ivnih procesa na lokalnoj razini u vezi potencijal­a koji nudi bioenerget­ski sektor. Dolazi i do konfliktni­h situacija između lokalnih dionika što dovodi do sprečavanj­a realizacij­e inovativni­h projekata gdje je naglašena promocija učinkovite politike koja će jačati procese na lokalnoj razini između dionika zainteresi­ranih za upotrebu

• energije iz šumske biomase.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia