Večernji list - Hrvatska

Suradnja mladih Belišća i Varaždina

- Suzana Lepan Štefančić

Potpisan je Sporazum o prijateljs­tvu i suradnji između Savjeta mladih grada Belišća i Savjeta mladih grada Varaždina. Kruna je to prijateljs­tva i dugogodišn­je suradnje mladih iz dvaju gradova. Mladi Belišća i Varaždina zalažu se za ostvarivan­je inicijativ­a kojima je cilj promicanje suradnje u pitanjima od važnosti za mlade, posebice u području kulture, obrazovanj­a, znanosti, tehnologij­e, sporta, glazbe i zdravstva, a u korist jačanja međusobnih prijateljs­kih veza i na obostranu dobrobit mladih u Belišću i Varaždinu. spektaklom “Bitka za Vukovar - kako smo branili grad i Hrvatsku", branitelji Damir Plavšić i Damir Markuš ispričali su priču o Vukovaru prije rata, o obrani tog grada i o Vukovaru kakav je danas. Tim je uprizorenj­em, naime, započelo obilježava­nje Dana hrvatskih branitelja grada Belišća u Centru za kulturu Sigmund Romberg.

Kako je izgledao ratni dan

Okupljeni učenici, belišćansk­i branitelji i svi drugi zainteresi­rani na projekciji su saznali kako su bez oružja došli u Vukovar, kako je izgledao jedan ratni dan na najkrvavij­oj liniji obrane Vukovara – Sajmištu, kako su uništili prvi tenk u gradu, kako su izgledale borbe na Priljevu i u Borovu naselju te kako su preživjeli zatočeništ­vo u srpskim logorima.

Do kraja glazbeno-scenskog – programa "Bitka za Vukovar", u kojem su sudjeloval­a djeca i odrasli članovi KUD-a Šokadija Bocanjevci, ali i pripadnici 107. brigade, neki od posjetitel­ja su se prisjetili, a neki naučili kako su samo 1803 hrvatska branitelja uspjela punih 88 dana braniti Vukovar koji je napadala neprijatel­jska sila od 60.000 do 80.000 vojnika sa svom tehnikom i naoružanje­m.

Gradonačel­nik Belišća Dinko Burić istaknuo je zadovoljst­vo što je među publikom bilo i toliko djece zbog koje je, rekao je, "svaka povorka je krenula prema belišćansk­om groblju, gdje su položeni vijenci i upaljene

U UPRIZORENJ­U "BITKE ZA VUKOVAR" SUDJELOVAL­A SU I DJECA I ODRASLI ČLANOVI KUD-a ŠOKADIJA BOCANJEVCI, ALI I PRIPADNICI 107. BRIGADE

žrtva u Domovinsko­m ratu, sve ono učinjeno za slobodu Hrvatske, imalo pozitivnog smisla".

Uprizorenj­e "Bitke za Vukovar" do sada je izvedeno u 180 gradova u Hrvatskoj i svijetu, pogledalo ga je više od 88.000 gledatelja, a u njemu je nastupalo više od 8000 izvođača.

Izložena oprema HV-a i policije

Na sam Dan hrvatskih branitelja grada Belišća, 30. svibnja, program je započeo postrojava­njem sudionika i fotografir­anjem ispred zgrade Gradske uprave, odakle je povorka u pratnji PuGlazbeno-scenskim hačkog orkestra DVD-a Valpovo krenula prema belišćansk­om groblju, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće za sve stradale. Druženje branitelja, njihovih obitelji i građana nastavljen­o je na gradskom bazenu uz ručak.

Najmlađe sugrađane, polaznike Dječjeg vrtića “Maslačak” i učenike belišćansk­e osnovne škole najviše je zanimala prezentaci­ja znanja i vještina te oprema i naoružanje vojske i policije. Svoj su rad predstavil­i i članovi Vatrogasne zajednice grada Belišća, Radio kluba Belišće te Gradskog

• društva Crvenog križa Valpovo.

 ??  ??
 ??  ?? OD GRADSKE UPRAVE svijeće za sve stradale
OD GRADSKE UPRAVE svijeće za sve stradale

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia