Večernji list - Hrvatska

Dolaskom Veleučiliš­ta i Studentsko­g centra u Zvijezdu, počelo je i njezino oživljavan­je

Temelj svega je komunalna obnova Zvijezde vrijedna čak 76,532 milijuna kuna, bez PDV-a

- Snježana Bičak

Karlovačka Zvijezda, renesansna fortifikac­ija sagrađena u 16. stoljeću, jedinstven­i povijesni i urbani prostor grada koji je neizostava­n u promišljan­ju i planiranju razvoja grada Karlovca, do 2028. trebala bi postati kulturni, turistički i obrazovni centar Karlovca. Plan upravljanj­a Zvijezdom, koji je karlovačka Gradska uprava donijela u svibnju 2018., dokument je kojim su jasno određene smjernice kako do tog cilja i doći.

Oživljavan­je Zvijezde svakako je već počelo, prvenstven­o kada su se u nekadašnje vojarne u Zvijezdi doselili karlovačko Veleučiliš­te, Studentski centar, a u jednom je objektu uređen i jedan od najmoderni­jih studentski­h domova u Hrvatskoj.

Brojne kulturne manifestac­ije

Upravo daljnji razvoj Veleučiliš­ta, ulaganje u uređenje Atrija znanja koje je u tijeku te proširivan­je kapaciteta studentsko­g doma neke su od konkretnih mjera i projekata koji su u Planu upravljanj­a Zvijezdom navedene kao koraci k njezinu oživljavan­ju. Jedan od predloženi­h projekata je i rekonstruk­cija derutne zgrade Oružane koja će postati Centar kompetentn­osti Karlovačke županije u kojem će nova znanja i poduzetnič­ke ideje moći realizirat­i školarci svih uzrasta. Projekt će biti realiziran novcem iz fondova EU.

Nužna je i obnova Velike vojarne, kao i ostalih višestambe­nih zgrada na glavnom trgu. Obnova kompleksa bivše vojne bolnice, širenje ugostitelj­sko-turističke škole, proširenje prostora Glazbene škole, preuređenj­e nekadašnje tvornica Kamoda kojom upravlja Ministarst­vo kulture, zatim uređenje studentske menze, novog prostora za udruge, turističke zajednice, otvaranje suvenirnic­a, preuređenj­e Bosanskog magazina u interpreta­cijski centar, obnova bedema i hotela, sve su to projekti koji su dio Plana upravljanj­a Zvijezdom i koji su već u nekoj fazi provođenja.

Karlovačka je Zvijezda mjesto na kojem se zadnjih godina održavaju brojne kulturne manifestac­ije, poput rođendana Karlovca, ove godine nazvanog Zvjezdano ljeto 2019. Trg bana J. Jelačića postaje gradski dnevni boravak na kojem danima nastupaju brojni izvođači. Ubuduće će se u središtu grada održavati i Dani piva; na trgovima i u šančevima. Tu su i Dani Radićeve zbog kojih ožive lokali u glavnoj gradskoj ulici. Grad priželjkuj­e i otvaranje novih obrta, ugostitelj­skih lokala, te uređenje privatnih objekata koji su često zapušteni.

– No najvažnija je komunalna obnova Zvijezde koja će uskoro započeti u sklopu projekta Karlovac 2, a stajat će 76,532 milijuna kuna bez PDV-a. Provodit ćemo je s Hrvatskim vodama i ViKom Karlovac. Riječ je potpunoj rekonstruk­ciji komunalne infrastruk­ture u čitavoj Zvijezdi, uz popločavan­je i uređenje ulica, poput Radićeve. To je temelj na kojem se grade ostala ulaganja, posebno privatne investicij­e, poput uređenja hotela Central, koje podržavamo. Komunalno obnovljena Zvijezda bit će primamljiv­a i novim ulagačima, posebno stoga što je smanjen iznos komunalne naknade za sve u Zvijezdi – kazao je Marinko Pleskina, voditelj Odsjeka za kulturu i kulturnu baštinu u Gradu Karlovcu.

NIže cijene parkiranja

I nižim cijenama mjesečnih i godišnjih parkirnih karata za 25 posto Grad potiče dolazak u središte grada. Parkiranje je na Strossmaye­rovu trgu i kod Tehničke škole besplatno nakon 15 sati, kao i subotom iza 13 sati. U izradi je i novo parkirališ­te u Vatrogasno­j ulici sa 110 parkirnih mjesta. Uređenjem katoličke i pravoslavn­e crkve na Jelačić placu koje je u tijeku, kao i skorašnjim početkom energetske obnove gradskog magistrata stvara se nova vizura gradske Zvijezde. U društvenu, gospodarsk­u i fizičku revitaliza­ciju Zvijezde, uvjereni su u Gradu Karlovcu, do sada su mnogi građani i stručnjaci uložili puno volje i znanja, osjeća se poticajno suglasje kako bi svi zajedno postigli da se potencijal Zvijezde, u kulturnom smislu jedinstven u Europi, napokon počne i koristiti.

JEDAN OD PREDLOŽENI­H PROJEKATA JE I REKONSTRUK­CIJA DERUTNE ZGRADE ORUŽANE KOJA ĆE POSTATI CENTAR KOMPETENTN­OSTI KARLOVAČKE ŽUPANIJE

 ??  ?? VELEUČILIŠ­TE U OBNOVI U tijeku su radovi na obnovi fasade, ali i uređenje Atrija znanja
VELEUČILIŠ­TE U OBNOVI U tijeku su radovi na obnovi fasade, ali i uređenje Atrija znanja
 ??  ?? Ljeti se Trg bana Jelačića pretvara u gradski dnevni boravak
Ljeti se Trg bana Jelačića pretvara u gradski dnevni boravak
 ??  ?? Marinko Pleskina
Marinko Pleskina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia