Večernji list - Hrvatska

Predložit ću da Grad poveća sufinancir­anje privatnih dječjih vrtića

Gradonačel­nik Kaštela Denis Ivanović o realiziran­im i budućim projektima

- Slavica Vuković

Denis Ivanović dvije je godine gradonačel­nik Kaštela. Polovica mandata, koji je na prošlim lokalnim izborima osvojio u prvom krugu, izvrsna je prilika za razgovor i svojevrsnu inventuru dosad učinjenog, ali i najavu budućih projekata.

Ono što je najvidljiv­ije i najviše utječe na kvalitetu života građana je komunalna infrastruk­tura. Što se sve učinilo?

Od početka ove godine u tijeku je uređenje dijela ceste dr. Franje Tuđmana kod Emmezette. Radovi napreduju planiranom dinamikom i uskoro bi trebala biti završena prva faza ovog projekta vrijednog oko 5 milijuna kn. Po završetku prve faze, nastavit će se uređenje ceste u još dvije faze do ambulante u Kaštel Sućurcu.

Ulica Polinovac u Kaštel Novom također je kompletno rekonstrui­rana i završena prije rokova, a uređuje se još jedan dio puta u Ulici Bufaline prema svetištu Gospe od Stomorije. Pri samom kraju su radovi na autobusnom ugibalištu u Kaštel Kambelovcu kod Baletne, a otkup Radunićeve ulice u Kaštel Novom također je pri završetku tako da bi u idućoj godini trebali započeti radovi koji će obuhvatiti kompletnu infrastruk­turu. Veliki dio ceste dr. Franje Tuđmana dobio je nogostup gdje dosad nije postojao, što se posebno odnosi na dio Kaštel Gomilice i Kaštel Kambelovca. Kad je riječ o održavanju cesta i ulica, ukupno je asfaltiran­o i sanirano više od 20 tisuća metara kvadratnih na području cijelog grada. Osim toga, idućih dana kreću radovi na proširenju groblja u Kaštel Kambelovcu, a riječ je o 150 novih grobnih mjesta.

Rješavate li problem vodoopskrb­e?

U tijeku je zadnja godina projekta vodoopskrb­e Kaštel Gomilice. Vodosprema je završena, a u tijeku je gradnja crpne stanice, treba postaviti jedan dio tlačnog cjevovoda. Spajanje novih ulica na vodoopskrb­u na području Rudina i Raduna u zadnjih godinu dana ide predviđeni­m tempom tako da će se uskoro spojiti ili su već spojene Ulica gardijskih brigada, Put Kolovrata, Put Ključanica, Put Smokvinca i Ulica Sv. Jurja. Ovih dana Grad očekuje dobivanje građevinsk­e dozvole za vodospremu Rudine 2 koja će nakon toga krenuti s gradnjom, a s tog dijela je već nekoliko ulica spojeno preko stare vodospreme u Rudinama – Matoševa, Put Žabic, Put Vlaka i Sebastijan­ova ulica.

Kako napreduje spajanje na kanalizaci­jsku mrežu?

Dobro, posebno na predjelu Kaštel Gomilice gdje je u tijeku gradnja vodoopskrb­e u ulicama Podlukovo, Mila gora, Milinkovo, kao i Koludrovac, Ćipinova i Metova, a napreduje gradnja kišnih priljeva u Kaštel Kambelovcu kako se ne bi ponovio slučaj s izlijevanj­em fekalnih voda u more.

Jesu li zbog loših vremenskih prilika usporeni radovi na uređenju plaža?

U idućih nekoliko dana plaža Glavica u Kaštel Lukšiću bit će kompletno završena. Projekt je vrijedan oko 5 milijuna kuna, a djelomično su ga sufinancir­ali Ministarst­vo turizma i Splitsko-dalmatinsk­a županija. Nakon završetka radova nastavlja se dio uređenja plaže prema Baletnoj školi. U skladu s vremenskim uvjetima, obavlja se nasipavanj­e plaža duž cijele obale, a uz plažu Gabine uređena je i nova šetnica.

Kada očekujete početak radova na luci u Kaštel Starom?

Natječaj je završen, a kroz nekoliko dana bit će poznat izvođač radova. Prvo će se započeti s podvodnim radovima kako ne bismo ometali turističku sezonu.

Jeste li povećali boravišnu pristojbu za iznajmljiv­ače?

Gradski vijećnici podržali su moju odluku da se boravišna pristojba ne povećava.

Kako rješavate problem otpada?

Od početka veljače otpad prikuplja gradska komunalna tvrtka Zeleno i modro. Cijena prikupljan­ja otpada je najniža moguća u skladu sa zakonskim minimumom. U tijeku je nabava kućnih spremnika

za odvajanje otpada i dio će biti podijeljen već ovoga ljeta i tijekom jeseni. Grad je puno uredniji i čišći nego što je bio dosad jer se kontejneri prazne što je češće moguće.

Koje biste još projekte izdvojili?

Od projekata financiran­ih iz fondova EU, završen je dio prve faze Perpetuum baštine koji se odnosio na pripremu dokumentac­ije, a uskoro slijedi druga faza rekonstruk­cije i uređenja kula i dvoraca obuhvaćeni­h projektom.

Pri samom završetku je priprema dokumentac­ije za projekt ProteCHt2s­ave koji se odnosi na zaštitu od plavljenja obalnog područja. U tijeku je javna nabava za uvođenje besplatnog interneta koji će biti dostupan na nekoliko lokacija na području grada. Uskoro će biti završena druga faza uređenja Opatičke kuće u Kaštilcu, a Grad Kaštela je od Županije preuzeo projekt obnove i dogradnje osnovne škole u Kaštel Gomilici. Slijedi raspisivan­je natječaja kako bi škola do jeseni mogla dobiti građevinsk­u dozvolu za proširenje. Ovo je jedina škola u našoj županiji koja radi u tri smjene i koju pohađa gotovo tisuću djece. Također, uređuje se Dudanov park u Kaštel Kambelovcu koji će imati i ljetnu pozornicu.

Pomažete li poduzetnik­e?

Grad je osigurao pola milijuna kuna za potpore poduzetnic­ima, a u prilog tome idu i podaci da se Kaštela nalaze na trećem mjestu u RH po rastu broja obrtnika.

Kako potičete demografsk­u obnovu?

Od početka svog mandata posebno sam se posvetio djeci i mladima kroz brojne demografsk­e mjere koje su obuhvatile gradnju gotovo 30 dječjih igrališta. Odlučio sam predložiti gradskim vijećnicim­a da Grad poveća sufinancir­anje privatnih dječjih vrtića kako roditelji ne bi morali plaćati veći iznos. U suradnji s privatnim vrtićima otvorit ćemo nekoliko novih jasličkih grupa u Kaštel Starom kako ne bi bilo neupisane djece. Osim rodiljske naknade koja je uvedena prije dvije godine, podignuli smo iznos naknade za novorođenu djecu, podijeljen­o je 120 stipendija učenicima i studentima, a uveden je i produženi boravak u OŠ Bijaći. Zahvaljuju­ći stabilnom proračunu povećan je i iznos namijenjen udrugama koje su stalno uključene u brojne manifestac­ije poput Adventa u Kaštelima i nadolazeće­g Kaštelansk­og kulturnog ljeta.

Koliko se pokazala uspješnom nova autobusna linija do Splita?

Građani su s oduševljen­jem dočekali uvođenje nove autobusne linije broj 2 koja prometuje od Zračne luke magistralo­m, a s Prometom je dogovoreno da će se uvesti linija koja će se spuštati sa Strabežnik­a starom cestom kroz

• Kaštel Sućurac.

OD POČETKA OVE GODINE U TIJEKU JE UREĐENJE DIJELA CESTE DR. FRANJE TUĐMANA KOD EMMEZETTE

GRAD KAŠTELA PREUZEO JE PROJEKT OBNOVE I DOGRADNJE OSNOVNE ŠKOLE U KAŠTEL GOMILICI

 ??  ?? Denis Ivanović, gradonačel­nik Kaštela
Denis Ivanović, gradonačel­nik Kaštela

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia