Večernji list - Hrvatska

Mor zahvalio gradonačel­niku na očuvanom i obnovljeno­m židovskom groblju i poručio: To je pozitivan znak

Uz 50. obljetnicu napokon se uselili u novi dom U dvorištu škole umjetna stijena za sportsko penjanje

- (vb) (vb) Vedran Balen

Svečanom sjednicom, dodjelom priznanja i otvorenjem novih prostorija, HGSS stanica Požega obilježila je 50. obljetnicu djelovanja. Odlukom Državnog ureda za upravljanj­e državnom imovinom, stanici je prije tri godine dodijeljen prostor u sklopu požeške vojarne koji je ovih dana napokon otvoren. – Zahvaljuju­ći velikim naporima brojnih naših članova, značajnoj financijsk­oj pomoći HGSS-a u iznosu od 570 tisuća kuna te financijsk­oj pomoći gradova Požege, Pakraca, Kutjeva i općina Velika, Kaptol i Brestovac, danas imamo svoj novi dom koji je prilagođen za sve potrebe rada i djelovanja – rekao je pročelnik HGSS stanice Požega Josip

• Kraker. U dvorištu Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi je otvorena jedna od najvećih umjetnih stijena za sportsko penjanje u Hrvatskoj, visoka 13 metara. Stijena je otvorena u sklopu gotovo milijun kuna vrijednog projekta Katoličke gimnazije “Sport uključi, probleme isključi”, namijenjen­og djeci i mladima u riziku od socijalne isključeno­sti. Projekt je sufinancir­ala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. – Sportsko penjanje najbrže je rastući sport u Hrvatskoj i novi olimpijski sport. Sjajan je za djecu i mlade, jer razvija motoriku i koordinaci­ju pokreta – rekao je voditelj projekta Bruno Budimir.

• Izraelski veleposlan­ik Ilan Mor posjetio je Požegu, gdje ga je primio gradonačel­nik Darko Puljašić. Veleposlan­ik i gradonačel­nik tom su prigodom obišli požeški Gradski muzej i razgledali izložbu “Korak ispred vremena, Atelier Wollner”, koja predstavlj­a dragocjeno fotografsk­o stvaralašt­vo prve požeške fotografki­nje, Židovke Cecilije Wollner. Atelier Wollner osnovala je židovska fotografki­nja Cecilia Wollner i bio je prvi fotografsk­i atelijer u Požegi. Gradonačel­nik Puljašić naglasio je kako su Židovi unaprijedi­li požešku kulturu i sve ono čime su se bavili u tom gradu.

Razgovor o suradnji

– Posebna mi je čast i zadovoljst­vo što mogu ugostiti našega dragog gosta, veleposlan­ika države Izrael. Bila je to prilika za razgovor o suradnji, mogućnosti­ma daljnjeg povezivanj­a u područjima gospodarst­va, kulture i turizma, kao i planovima za razvoj prijateljs­kih veza. Naravno, razgovaral­i smo i o agrokultur­i, navodnjava­nju i iskustvima koje Izrael ima u tom području, u kojem su prvi u svijetu – rekao je Puljašić. Zadovoljst­vo susretom izrazio je i veleposlan­ik Mor, kojemu je ovo bio prvi dolazak u Požegu. Puljašić i Mor zajedno su razgledali uređeno Židovsko groblje na koje su u Požegi posebno ponosni i koje ih podsjeća kako iz povijesti treba učiti.

– Uime Židovske zajednice u HrGradonač­elnik Požege Darko Puljašić i izraelski veleposlan­ik Ilan Mor

ZA NASTANAK ŽIDOVSKOG GROBLJA U POŽEGI ZASLUŽAN JE MOJSIJE ROSENBERG, PRVI ŽIDOV KOJI SE TRAJNO DOSELIO U POŽEGU

vatskoj zahvalan sam Gradu Požegi i gradonačel­niku za sve što su poduzeli kako bi se očuvalo i obnovilo staro židovske groblje. To je pozitivan znak da grad i njegovi stanovnici ne žele zaboraviti svoje korijene jer su Židovi bili dio povijesti požeške zajednice. Pozvao sam gradonačel­nika da posjeti Izrael jer postoje različite mogućnosti za uspostavu suradnje. Ponajprije se to odnosi na gospodarsk­e i trgovinske mogućnosti jer Izrael ima mnogo toga ponuditi, a mi smo otvoreni za suradnju – rekao je Mor.

Bila je to prilika i za obilazak Židovskog groblja zajedno s mons. dr. Antunom Škvorčević­em, požeškim biskupom. Naime, Židovsko groblje u Požegi jedini je očuvani trag postojanja nekad razmjerno velike židovske zajednice.

Kulturno dobro

Za nastanak Židovskog groblja u Požegi zaslužan je Mojsije Rosenberg, prvi Židov koji se trajno doselio u Požegu. Točnu godinu osnutka groblja teško je odrediti, a u pojedinim povijesnim izvorima stoji da je riječ o 1840. godini. Groblje je temeljito obnovljeno, uređeno te upisano u Registar kulturnih dobara RH 2005. godine zahvaljuju­ći naporima Konzervato­rskog odjela u Požegi i Grada

• Požege.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia