Večernji list - Hrvatska

Viteški turnir i sajam starih obrta u Zelini

Sveti Ivan Zelina ovog se vikenda vraća u srednji vijek

- Hana Ivković

Sveti Ivan Zelina ove subote vratit će se u srednji vijek. Konjanici, kovači, vitezovi i njihove djeve, krojači i stolari okupirat će grad jer se ove subote održava 13. Međunarodn­i viteški turnir.

Prvi je turnir održan prije 13 godina u čast 450. obljetnice pobjede nad Turcima kod Sv. Helene. Tako je iz godine u godinu ova manifestac­ija oživljene povijesti srednjeg vijeka rasla i s vremenom okupljala sve više sudionika iz brojnih zemalja.

Ove godine na turniru će sudjelovat­i rekordan broj viteških, konjičkih, artistički­h i ostalih udruga i skupina – njih više od 300 – kao i više od 300 sudionika programa. Program počinje u 10 sati, a završava u 24 sata i pun je zanimljivi­h događanja, pa će se odmah po otvorenju održati svečani mimohod viteških, konjičkih i drugih skupina kroz Sv. Ivan Zelinu od Trga Ante Starčevića do prostora Turnira, dok će istodobno zaljubljen­ici u starine razgledava­ti veliki i bogati sajam starih obrta. Na programu su i interaktiv­ne radionice, na kojima se može naučiti kako koristiti srednjovje­kovni tiskarski stroj do kovačkih radionica.

Ono što će privući najviše posjetitel­ja svakako su atraktivne borbe vitezova u više disciplina. Poseban program organizira­n je za djecu, koja će u igri simulirati opsadu grada. Posebni gosti turnira su vitezovi templari koji u Svetom Ivanu Zelini održavaju svoju svjetsku konklavu.

Ulaz na Turnir je besplatan, kao i parkiranje, a za one koji u Zelinu dolaze iz Zagreba, s okretišta Dubec na Turnir će voziti

• besplatni ZET-ovi autobusi.

PRVI JE TURNIR ODRŽAN PRIJE 13 GODINA U ČAST 450. OBLJETNICE POBJEDE NAD TURCIMA

 ??  ?? Najviše posjetitel­ja svakako privlače viteške borbe
Najviše posjetitel­ja svakako privlače viteške borbe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia