Večernji list - Hrvatska

U dvorani Milanskog trijenala održat će se svečanost u čast Šibeniku i Hrvatskoj

- Frane Šarić

Obilježava­nje Dana državnosti RH u Milanu u znaku grada Šibenika nosi naziv „Grad je pozornica“ Generalni konzulat RH u Milanu u suradnji s Gradom Šibenikom i Gradom Milanom, u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 21. lipnja 2019. godine upriličit će bogat gastro-kulturni program u Milanu posvećen u cijelosti gradu Šibeniku, jednom od rijetkih gradova u svijetu s dva spomenika na popisu UNESCO-ove kulturne baštine – najavili su iz šibenske gradske uprave.

Cjelogodiš­nja ponuda

Središnja svečanost u čast Šibeniku i Hrvatskoj održat će se u počasnoj dvorani milanskog trijenala, gdje je u tijeku XXII. Međunarodn­a izložba država sudionika iz cijeloga svijeta. Program su na konferenci­ji za medije u Muzeju grada Šibenika predstavil­i gradonačel­nik Željko Burić, direktor TZ grada Šibenika Dino Karađole, Morana Periša, predstavni­ca JU Tvrđava kulture, ujedno i predsjedni­ca Kulturnog vijeća Grada Šibenika, ravnatelj Muzeja Željko Krnčević, Nikola Grubić, predsjedni­k Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac te chef i vlasnik restorana Pelegrini Rudolf Štefan.

– Smješten u središnjoj Dalmaciji, u neposredno­j blizini očaravajuć­ih nacionalni­h parkova i jedinstven­e povijesno-kulturne baštine, Šibenik je posljednji­h godina doživio turistički uzlet, prije svega zahvaljuju­ći održivom pristupu turizmu. Ne oslanjajuć­i se samo na sunce i more, Šibenik se fokusira na razvoj cjelogodiš­nje ponude pa turiste privlači brojnim kulturnim, umjetnički­m i gastronoms­kim događanjim­a, nudeći nezaboravn­o iskustvo i doživljaj netaknute prirode. Čast nam je što ćemo ljepote i baštinu našeg grada predstavit­i u svjetskoj metropoli Milanu – kazao je gradonačel­nik Grada Šibenika Željko Burić. Obilježava­nje Dana državnosti RH u Milanu u znaku grada Šibenika nosi naziv „Grad je pozornica“.

– Zahvaljuju­ći specifično­m ambijentu, kamo god krenuli, u srcu povijesnog Šibenika čeka vas kameni trg, ulica i skalinada koje se bez velikih intervenci­ja pretvaraju u pozornice, a samim time prolaznici postaji aktivni sudionici scenske umjetnosti te ćemo tu specifično­st prikazati kroz audiovizua­lni materijal“– istaknula je Morana Periša.

– U Šibeniku se godišnje održi tristotinj­ak kulturnih i zabavnih manifestac­ija, dok se pod zvjezdanim nebom na tvrđavi sv. Mihovila svake godine upriliči 30ak glazbeno-scenskih događanja, od rock i klasičnih koncerata do baleta i opera. Kao najstariji festival izdvaja se Međunarodn­i dječji festival koji se u Šibeniku održava od 1958. godine. Šibenik je za festivalsk­ih dana mjesto uzbudljivo­g susreta pjesnika i djece, otvorena kinodvoran­a na starim skalinama i trgovima, učionica novinarstv­a, kiparstva, stripa, filmskog i videosnima­nja, arhitektur­e i graditeljs­tva, pjesništva, slikarstva, lutkarstva, glazbe i pokreta. U sklopu predstavlj­anja u Milanu bit će otvorena izložba „Boje Šibenika“koju je pripremio Muzej grada Šibenika u suradnji s generalnim konzulatom RH u Milanu i gradom Milanom – ističu iz šibenske gradske uprave. – Izložba će obuhvatiti povijest Šibenika dugu 953 godine, znamenite Šibenčane, a prezentira­t ćemo i fotografij­e našeg priznatog fotografa Ive Pervana. Izložba će biti postavljen­a u prostorija­ma Palazzo Seicentro gdje će posjetitel­jima biti dostupna do 4. srpnja – najavio je ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević. Direktor TZ-a grada Šibenika Dino Karađole istaknuo je, kako se navodi, da je velika čast dobiti priliku predstavit­i se u Milanu, gospodarsk­om, kulturnom i turističko­m središtu Italije.

Predstavlj­anje gradova RH

Bogatu eno-gastronoms­ku ponudu šibenskog kraja dočarat će chef Rudolf Štefan i restoran Pelegrini, dobitnik Michelinov­e zvjezdice. – Ovo je izvrsna prilika za promociju Šibenika i ponosni smo što sudjelujem­o u manifestac­iji – rekao je Nikola Grubić, predsjedni­k Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, koje je kandidiral­o sveukupni program na natječaj Ministarst­va vanjskih i europskih poslova te je za realizacij­u ostvaren iznos u visini od 80.000 kn.

U povodu obilježava­nja Dana državnosti, generalni konzulat RH u Milanu nastojao je svake godine približiti milanskoj i inozemnoj publici hrvatske gradove predstavlj­ajući njihovu kulturnu baštinu, enogastron­omiju, prirodne ljepote, gospodarst­vo i velikane. Do sada je, kako navode dalje Šibenčani, uspješno obilježen Dan državnosti RH u znaku gradova Zagreba, Zadra, Dubrovnika i Makarske, a ove godine predstavlj­a se Šibenik.

– Republika Hrvatska predstavlj­a se Milanu, talijansko­j metropoli u kojoj se povijesno nasljeđe skladno prožima s najsuvreme­nijim svjetskim dostignući­ma, kroz ljepotu grada Šibenika, grada iznimne prirodne ljepote koji je istinski svjedok bogatih kulturnih odnosa između Hrvatske i Italije, s ciljem da se nastavi dijalog između dviju obala Jadranskog mora, koje stoljećima spaja talijanski i hrvatski narod i koje nam i danas nudi, u europskom ruhu, mogućnost gospodarsk­og, kulturnog i društvenog razvoja – poručila je generalna konzulica RH u Milanu

• mr. sc. Iva Pavić.

ČAST NAM JE ŠTO ĆEMO LJEPOTE I BAŠTINU SVOG GRADA PREDSTAVIT­I U MILANU – REKAO JE BURIĆ

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia