Večernji list - Hrvatska

Pri kraju je gradnja obilaznice, u tijeku je i obnova središnjeg parka...

- Branimir Bradarić

Ovih dana navršile su se dvije godine otkako je na mjesto gradonačel­nika Vinkovaca izabran Ivan Bosančić. U te dvije godine na području Vinkovaca započela je provedba, ili su već završili, niz projekata koji Vinkovcima daju jednu sasvim drukčiju vizuru nego što su do sada imali, a što sve Vinkovčani­ma osigurava veću kvalitetu života.

Sanirane staze, parkirališ­ta

– U te dvije godine pokrenuli smo pozitivne trendove i vjerujem da građani svakodnevn­o primijete velike pomake koji su rezultat napornog rada na projektima s ciljem podizanja kvalitete života u našem gradu. Svjedoci smo da se u našem gradu stvaraju nove vizure – rekao je Bosančić govoreći o rezultatim­a rada gradske uprave u protekle dvije godine.

Podsjetio je kako je na ulazu u Vinkovce, iz smjera Županje, napravljen novi kružni tok kao i da su u završnoj fazi radovi na izgradnji nove obilaznice. Radi se o projektu vrijednome 120 milijuna kuna s čijom realizacij­om će osjetno biti rasterećen­e gradske prometnice, što će pridonijet­i i podizanju sigurnosti u prometu. Napomenuo je i kako su u ove dvije godine sanirane pješačke staze, izgrađene nerazvrsta­ne cesta, sanirana i izgrađena parkirališ­ta, modernizir­ana je javna gradska rasvjeta te suvremeni malonogome­tni tereni. Isto tako započeti su i radovi u sklopu projekta Poboljšanj­e vodno-komunalne infrastruk­ture ukupne vrijednost­i 384 milijuna kuna koji će omogućiti povećanje stupnja priključen­osti stanovništ­va na kanalizaci­jsku mrežu. Bosančić je kazao i kako će se sa završetkom izgradnje i opremanja Poduzetnič­kog inkubatora stvoriti bolji uvjeti za razvoj gospodarst­va te otvaranje novih radnih mjesta. U tijeku su i radovi cjelovite obnove središnjeg parka vrijednost­i komunalnih radova gotovo 3 milijuna kuna. Nakon nužne zamjene određenog broja stabala, obnove spomenika sv. Trojstvu, ozbiljne aktivnosti na uređenju parka su započele u rujnu prošle godine postavljan­jem spomenika banu Šokčeviću, koji je ocijenjen vrlo pozitivno. Ukazao je i na kvalitetan rad Agencije za razvoj i investicij­e grada Vinkovaca – VIA d.o.o. koja je u ove dvije godine prijavila 64 projekata ukupne vrijednost­i gotovo 229 milijuna kuna. Od tog broja odobreno im je ukupno 36 projekata vrijednost­i oko 176 milijuna kuna.

– Grad trenutačno provodi 5 projekata energetske obnove javnih ustanova ukupne vrijednost­i gotovo 34 milijuna kuna od kojih se većina odnosi na ustanove za predškolsk­i i školski odgoj. Ovo proljeće smo završili tri projekta energetske obnove objekata Dječjih vrtića Vinkovci: Budućnost, Pčelica i Stribor, ukupne vrijednost­i gotovo 5 milijuna kuna, čime Grad pokazuje svoju demografsk­u i socijalnu osviješten­ost – rekao je Bosančić.

Dodao je i kako gradske vlasti provode različite projekte usmjerene na poboljšanj­e položaja svojih sugrađana pa tako od prosinca 2017. godine provode i projekt „Program zapošljava­nja žena na području grada Vinkovaca – Zaželi“ukupne vrijednost­i gotovo 6,7 milijuna kuna putem kojeg 50 žena sudjeluje u poboljšanj­u kvalitete života 300 krajnjih korisnika. Kroz program javnih radova u protekle dvije godine Grad je omogućio Pokrenuli smo pozitivne trendove i vjerujem da građani svakodnevn­o primjećuju velike pomake

mjesečna primanja za ukupno 47 korisnika programa. Kroz projekt Pomoćnici u nastavi osigurana je stalna podrška pomoćnika za 38 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim školama na području Grada Vinkovaca. U protekle tri školske godine putem projekata Vrijeme užine, Vrijeme užine II i Vrijeme užine III osigurano je gotovo 234 tisuće obroka za ukupno 2392 korisnika.

Radilo se i na obnovi i uređenju dječjih igrališta, u završnoj fazi radova je i uređenje Buba bara i nove kuglane, a putem EU projekata nabavljeno je i 7 novih autobusa za vinkovački Polet.

Zahvala sugrađanim­a

– Naši sugrađani, naši gospodarst­venici, udruge i ustanove prepoznali su mogućnosti koje nam pružaju fondovi EU, o čemu svjedoče i podaci da je u posljednje dvije godine na području grada Vinkovaca ugovoreno projekata u vrijednost­i gotovo 1,1 milijardu kuna. Grad Vinkovci će u novoj financijsk­oj perspektiv­i EU post2020. dobiti priliku za korištenje sredstava EU putem mehanizma integriran­ih teritorija­lnih ulaganja (ITU- mehanizma) skupa s ostalih trinaest gradova. ITU mehanizam pružit će gradu Vinkovcima mogućnost dodatnog pokretanja gospodarsk­og razvoja šireg urbanog područja – najavio je Bosančić. I dok se provode već odobreni ili započeti projekti, kontinuira­no se radi na izradi novih projekata koji će donijeti novu i višu kvalitetu života u najstariji grad Europe. Prvi čovjek grada nije zaboravio niti brojne manifestac­ije, poput Vinkovački­h jeseni i Rimskih dana, a koje rastu iz godine u godinu i sve su kvalitetni­je i prepoznatl­jivije te se pozicionir­aju kao svojevrsni brendovi grada.

– Ovim putem zahvaljuje­m vam na ukazanom povjerenju koje ste mi pružili, a koje mi predstavlj­a obvezu i motivaciju u uspješnoj realizacij­i započetih razvojnih projekata, ali i onih koji nas očekuju u sljedećem financijsk­om razdoblju. Napredak i razvoj našeg grada moj su prioritet. Baš zato, sa svojim timom nastavljam s dovršavanj­em svih započetih projekata, ali i s realizacij­om novih, kako bi naš grad bio mjesto ugodnijeg i boljeg života – rekao je Bosančić, obraćajući

• se svojim sugrađanim­a.

NIZ JE PROJEKATA KOJI SE TRENUTAČNO PROVODE U VINKOVCIMA, KAO ŠTO JE I MNOGO ONIH U PRIPREMI ZA BOLJI ŽIVOT GRAĐANA

 ??  ?? GRADONAČEL­NIK:
GRADONAČEL­NIK:

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia