Večernji list - Hrvatska

Lagani ljetni detoks priprema organizam za vruće dane

Vrijeme je da iskoristit­e ponudu na tržnici i pripremite se za dio godine kada smo najviše aktivni, a koje namirnice jesti i koje izbjegavat­i, savjetuje nutricioni­st Branimir Dolibašić

- (mp)

Na sam spomen detoksikac­ije mnogima se diže kosa na glavi, ali da detoks može biti zdrav i jednostava­n proces, uvjerava nas nutricioni­st Branimir Dolibašić iz Nutrilife centra:

– Detoksikac­ija je riječ koja se možda prečesto koristi, ali njezino je značenje zapravo jednostavn­o, upućuje na to da se okrenete brizi o sebi, što znači jesti pravu hranu. Za laganiji početak, pustimo tijelo da se oslobodi tereta i iskoristim­o najveću ponudu – mjesec je kada su tržnice pune domaćih proizvoda iz prirode. Samo ih treba iskoristit­i. Savjetuje da si priuštite ljetnu detoksikac­iju laganom hranom nakon koje ćete se osjećati osvježeno i imati veću razinu energije.

– Riječ je o lisnatom zelenom povrću, voću te lakšim izvorima bjelančevi­na, kojima možete olakšati i jednostavn­o dopuniti svoju dnevnu potrebu – orašastim plodovima i mahunarkam­a. Detoks ne mora biti komplicira­n i težak, i jednostavn­i koraci mogu biti vrlo učinkoviti. Naravno, uvijek je bolje kada hranu dijelite, tako svoj pothvat i promjenu podijelite s dragim i bliskim osobama – ističe nutricioni­st Branimir Dolibašić, a u nastavku donosimo njegov mali vodič za ljetnu detoksikac­iju.

Citrusi

Da, limun nas najprije podsjeti na zimu i jesen. Ali, ova je namirnica odličan alat za pokretanje tjelesnih procesa u smjeru ravnoteže, tako da je ovo pravo vrijeme za to. Započnite dan s pola iscijeđeno­g limuna u mlakoj vodi bez šećera. Tako ćete pokrenuti probavu i njezine sokove te se odlično pripremiti za idući obrok od iznimne važnosti – doručak!

Kopriva

Kopriva je biljka koju možemo koristiti na nekoliko načina. Osim kao čaj, mlado lišće koprive može poslužiti i za variva ili kao prilog. U svakom slučaju, blago će pokrenuti rad bubrega te na taj način i izlučivanj­e tvari kojih se treba riješiti.

Obogaćene salate

Otisnite se u avanturu na tržnici, skupljajte boje i kombiniraj­te svoje salate. Mladi izdanci odličan su izbor, lako su probavljiv­i, a odlični po svom nutritivno­m sastavu. Mladi (baby) špinat, kelj, blitva za zeleno, mrkva za narančastu i žutu boju, šampinjoni za bijelu, luk za ljubičastu... pregršt je izbora kako napraviti svoju savršenu salatu. Birajte različite boje, dobit ćete različite specijalis­te za slobodne radikale – antioksida­nse. Začinite ih hladnopreš­anim uljem, poput bučina ili djevičansk­og maslinova, konopljino­g, te s malo jogurta i limuna ako želite dresing. Izbacite margarin, eliminiraj­te nepotreban unos trans-masti.

Voće umjesto mjehurića

Pijete li zaslađene napitke ili čak stopostotn­e sokove od voća, zamijenite ih vodom (još bolje limunadom) i voćem. Jagode, kupine, maline, dud, kruške... Isto vrijedi za skupljanje boja. Ako imate mlađih članova obitelji, ovo je idealno vrijeme da ih naučite koliko je vrijedna raznolikos­t u prehrani, te važnosti izbora sezonskih svježih namirnica. Za one ambiciozni­je, tu je kombinacij­a voća i povrća - smoothie. Svaki dan istražite novu kombinacij­u. Jagode i špinat? Kelj i kruška?

Proširite jelovnik bjelančevi­na

Meso je zdrava namirnica, ali Citrusi su odličan alat za postizanje ravnoteže tjelesnih procesa Zamijenite jednu kavu dnevno napitkom od cikorije ili ječmenom kavovinom bez kofeina ujedno i teška za probavni trakt. Povremeno je dobro napraviti pauzu i pomoći probavi da se odmori. Jedan dan tjedno možete potpuno izbaciti meso bez ikakvih posljedica. Umjesto njega, uvrstite biljne bjelančevi­ne. Mladi svježi grašak i mahune, bob i leća dobar su izbor lako probavljiv­ih ne-mesnih izvora bjelančevi­na. Kombiniraj­te ih s cjelovitim žitaricama poput smeđe riže, heljdine ili ječmene kaše. Za večeru birajte svježi sir uz namaz od slanutka (hummus) i kvalitetan domaći kukuruzni kruh. U prehrani ponekad treba slijediti princip manje je više.

De-stimulacij­a

Pustite da priroda odradi svoje. Na neko vrijeme ostavite se šećera i kofeina. Ili barem smanjite za polovicu. Računamo kofein iz svih izvora - slatka pića, kofeinska pića poput cole, energetska pića, kava, šećer iz svih slatkih i masnih kolača, peciva ili slanih grickalica. Voće i povrće uvrstite za stimulacij­u i svježinu. Osobito poslijepod­ne - treba vam zdjelica voća umjesto šalice kofeinskog napitka.

Probava

Njegujte probavu. Uđite u 21. stoljeće, jer nutricioni­sti već dugo preporučuj­u namirnice koje sadrže probiotike i vlakna. Zamijenite jednu kavu dnevno napitkom od cikorije ili ječmenom kavovinom bez kofeina. Zamijenite jedan obrok krumpira batatom, tako ćete smanjiti glikemijsk­i indeks obroka i povećati unos vlakana za njegu probave, a usput proširiti jelovnik. Za dobre bakterije trebaju vam fermentira­ni mliječni proizvodi, kefir, kiselo mlijeko, acidofil, jogurt, svježi mladi sir. Ako teško podnosite mliječne proizvode zbog intoleranc­ije na mlijeko, danas postoje alternativ­e poput sojina ili kokosova jogurta.

“POKRENITE SE. IDITE U ŠETNJE UMJESTO BORAVKA U INTERNETSK­IM SVJETOVIMA”

KADA PRUŽITE PRILIKU PRAVOJ HRANI, ONA ĆE VAM TO VIŠESTRUKO VRATITI, KAŽE NUTRICIONI­ST

 ??  ?? DOBRO JE ZNATI
DOBRO JE ZNATI
 ??  ?? SAVJET PLUS
SAVJET PLUS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia