Večernji list - Hrvatska

Francuzi kod kuće ostavili četvoricu svjetskih prvaka, Engleze predvodi Pepov miljenik, a Rumunje Hagijev sin... Samo jedna reprezenta­cija iz skupine ide u polufinale

- Gradimir Đukarić

Festival europske nogometne mladosti u Italiji i San Marinu – Euro U21 reprezenta­cija, na kojem je Hrvatska prvi put od 2004., pred vratima je. Dvanaest reprezenta­cija podijeljen­o je u tri skupine iz kojih će pobjednici i najbolja drugoplasi­rana momčad izboriti polufinale koje donosi i plasman na Olimpijske igre u Tokiju iduće godine.

Tvrdnju da je Hrvatska u “skupini smrti” potvrđuju i kladionice. Naime, Engleska i Francuska su, uz Španjolsku, prema kladioniča­rima tri najveća kandidata za titulu.

Engleski potencijal

Tricolori raspolažu nevjerojat­nom koncentrac­ijom talenta, a pritom su najveći biseri francuskog nogometa odavno već “prerasli” U21 selekciju. Čak trojica igrača s pravom nastupa na Euru mladih reprezenta­cija bili su starteri u finalu SP-a u Rusiji protiv Hrvatske – Benjamin Pavard, Lucas Hernandez i Kylian Mbappe – a nezanemari­vu minutažu na lanjskom Mundijalu imao je i Ousmane Dembélé. Te četvorice, kao ni Kingsleya Comana koji se još prije tri i pol godine “oprostio” od U21 reprezenta­cije, neće biti u Italiji. Francuski izbornik Sylvain Ripoll na raspolagan­ju će, međutim, i dalje imati moćnu momčad koju će predvoditi mlade zvijezde Lyona – veznjak Houssem Aouar (osam golova i 11 asistencij­a u svim natjecanji­ma prošle sezone) te napadač Moussa Dembélé (23 pogotka).

Na raspolagan­je se stavio i Arsenalov veznjak Mattéo Guendouzi, dok će bedem u obrani činiti stoperski par RB Leipziga – Dayot Upamecano i Ibrahima Konaté. Transferma­rkt je procijenio vrijednost mladih Tricolora na 339 milijuna eura.

Iako u kadru nema igrača koji s obzirom na dob još mogu igrati za mladu reprezenta­ciju poput Marcusa Rashforda, Jadona Sancha i Trenta Alexander-Arnolda, koji će biti u kadru reprezenta­cije na završnom turniru Lige nacija, U21 selekcija “Tri lava” ima ozbiljnog premierlig­aškog iskustva. Engleze predvodi sjajni krilni napadač Fulhama Ryan Sessegnon koji je unatoč skromnoj sezoni (dva gola i šest asistencij­a) te ispadanju njegove momčadi u niži rang i dalje vruća roba na tržištu. Tottenham već godinama pokušava zgotoviti transfer, a to bi se trebalo dogoditi u idućih nekoliko tjedana. Nagađa se i iznos od 55 milijuna eura.

Potencijal engleske reprezenta­cije je ogroman. U momčadi je James Maddison, mladi veznjak Leicestera, koji je nakon sjajne sezone (po sedam golova i asistencij­a) privukao pozornost Liverpoola i Manchester Uniteda. “Lisice” su njegov transfer iz Leicestera prošlo ljeto platili 25 milijuna eura, a već godinu dana kasnije mogu zaraditi i više nego dvostruko. Zanimljiv je igrač i 19-godišnji veznjak Phil Foden, inače ljubimac Pepa Guardiole. U šampionsko­j sezoni Manchester Cityja dobio je “mrvice”, no ipak je zabio jedini gol za 1:0 pobjedu protiv Tottenhama koja je i odlučila titulu. Tržišna vrijednost Nikoli Vlašiću se nakon sjajne sezone u moskovskom CSKA vrijednost na nogometnom tržištu udvostruči­la. Sada je 18 mil. eura Hrvatska je u “skupini smrti”, s Francuzima, Englezima i Rumunjima, a samo prvoplasir­ani ide u polufinale milijuna eura vrijedi Ryan Sessegnon Krilni napadač Fulhama milijuna eura vrijednost je Jonathana Taha braniča Leverkusen­a milijuna eura ‘težak’ je Patrick Cutrone napadač Milana

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia