Večernji list - Hrvatska

Bjelicu više zabrinjava manjak igrača nego mogući odlasci Olma, Livakovića...

Dinamovo burno ljeto Bjelici će biti teže nego prošlog ljeta, pripreme plavih bit će sprecifičn­ije i zahtjevnij­e

- Robert Junaci

Houssem Aouar mlada je zvijezda Lyona, a predvodit će Francuze. Vrijednost mu se procjenjuj­e na 45 milijuna eura

mladih Engleza procijenje­na je na 245 milijuna eura.

Rumunje, protiv kojih Hrvatska otvara nastup na Euru, predvodi Ianis Hagi, sin “Maradone s Karpata”, legendarno­g Gheorghea Hagija. Dvadesetog­odišnji Ianis još prije tri godine napravio je transfer u Fiorentinu u kojoj se nije naigrao pa se prošlo ljeto za isti iznos za koji je otišao (dva mil. eura) vratio u Viitorul u kojem je njegov slavni otac i vlasnik i trener. S kapetansko­m vrpcom oko ruke mlađi Hagi vodio je svoju momčad do titule rumunjskog prvaka, a u svim natjecanji­ma prošle sezone zabio je ukupno 14 pogodaka i za njih još osam asistirao što ga je dovelo pred prag novog transfera. Zanimanje ne skrivaju Ajax i Galatasara­y u kojem je njegov otac i zaključio karijeru. Mladi Rumunji na tržištu vrijede ukupno 42 milijuna eura. To je, za usporedbu, manje nego što vrijedi najcjenjen­iji nogometaš u kadru Francuske Houssem Aouar (45 milijuna).

Realove velike investicij­e

Za usporedbu, reprezenta­cija koju će Nenad Gračan povesti na Euro vrijedna je ukupno 94,4 milijuna eura, a najveću cijenu na nogometnom tržištu, pogotovo nakon sjajne sezone u moskovskom CSKA, ima Nikola Vlašić (18 milijuna eura). Najveću vrijednost kadra na Euru imat će ipak Španjolska, na čak 385,6 milijuna eura procijenje­n je širi popis izbornika Luisa de la Fuentea od 25 imena na kojem se našao i najbolji igrač Prve HNL Dani Olmo. Mlada Furija skoro pa i nema lošeg mjesta u momčadi osim upitnika oko vratara koji zajedno na prste mogu nabrojiti koliko su ukupno nastupa imali prošle sezone. Momčad koju predvode Fabián Ruiz, Mikel Oyarzabal, Carlos Soler, Dani Ceballos...

s pravom računa na veliki rezultat. Neznatno manja vrijednost je šireg kadra reprezenta­cije Njemačke, na ukupno 299,5 milijuna eura procijenje­no je 27 igrača s preliminar­nog popisa izbornika Stefana Kuntza. Momčad je to ozbiljnog bundesliga­škog iskustva predvođena stoperom Leverkusen­a Jonathanom Tahom, Florianom Neuhausom, Maximilian­om Eggesteino­m...

Iako je Italija domaćin, ni izbornik Azzurina, legendarni Luigi Di Biagio neće na raspolagan­ju imati najbolje što može. Nastupa na U21 Euru pošteđeni su, naime, Federico Chiesa, Moise Kean i Gianluigi Donnarumma. Napadač Milana Patrick Cutrone najveća je zvijezda momčadi domaćina čija je vrijednost procijenje­na na 194 milijuna

NAJVREDNIJ­I ROSTER IMAJU ŠPANJOLCI (385 MILIJUNA EURA), A NAJTANJI POLJACI (36 MILIJUNA)

eura. Tržišno najvrednij­i igrač na Euru bit će novi napadač madridskog Reala Luka Jović (procijenje­n na 55 milijuna) čiji je transfer iz Eintrachta “kraljevski klub” koštao 60 milijuna eura uz još 7,5 milijuna potencijal­nih bonusa. To je najveći transfer nekog srpskog nogometaša, ali i šesti najveći transfer u povijesti Reala, pa će biti zanimljivo vidjeti kakav će stav velikan iz Madrida imati spram nastupa svoje velike investicij­e na Euru i hoće li mu u strahu od moguće ozljede “spustiti rampu” samo nekoliko tjedana prije početka turnira. O tome ovise i ambicije reprezenta­cije Srbije (137 milijuna eura procijenje­na tržišna vrijednost) koje su, s obzirom na sastav, velike. Naime, u kadru će biti i igrači koji su odavno već dio seniorske reprezenta­cije – Nikola Milenković, Andrija Živković, Nemanja Radonjić i Saša Lukić.

Dance (87,4 mil. eura) predvodit će krilni napadač Dortmunda Jacob Bruun Larsen, dok će učinak Belgije (68,8 mil. eura) najviše ovisiti o učinku napadača Fortune iz Düsseldorf­a Dodija Lukebakije, koji je imao odličnu sezonu s deset bundesliga­ških golova. Austrija (57,5 milijuna eura) nakrcana je igračima podrijetlo­m s prostora bivše Jugoslavij­e (njih čak 11), a najveće su zvijezde mladi igrači prvaka RB Salzburga, veznjaci Xaver Schlager i Hannes Wolf. Poljaci (36 milijuna eura vrijednost je reprezenta­cije) su bez velikih zvijezda i, s obzirom na kvalitetu kadra, na Euru će samo

• popuniti broj sudionika.

Možeš iza sebe imati naslov prvaka, ma možeš čak postići i povijesni uspjeh u Europi, ali ako si u Dinamu onda je jasno da u novoj sezoni baš i nemaš velikih kredita, da će svi opet očekivati europski jaki Dinamo koji će opet biti konkurenta­n. I ne samo to, sad su apetiti, sukladno našem podneblju, povećani, sad bi svi ponovili uspjeh iz ove završene europske sezone, ali u Ligi prvaka!

Dinamov trener Nenad Bjelica svjestan je svega toga, zna u kakvom klubu radi i da se od njega i njegove momčadi očekuju uobičajene dvostruke krune (plavima je izmakao Kup u ovoj sjajnoj sezoni), da se želi ući u skupinu Lige prvaka, a najmanji europski cilj je ulazak u skupinu Europske lige.

Nenad Bjelica je odmah nakon zadnjeg kola i pobjede nad Hajdukom spakirao stvari i s obitelji otišao na dva dana u Klagenfurt na odmor.

Bjeličin ‘Giro d’Italia’

– Bit će to putovanje po Italiji, “Giro d’Italia” na određeni način – kazao je Bjelica veseleći se odmoru.

No i na taj svoj “Giro d’Italia” ponio je svoje bilježnice jer odmor neće dugo trajati pa treba složiti raspored, pripreme, treninge, ali i planirati s kojim će igračima u novu sezonu.

Nije to baš lako, plavi ne namjeravaj­u puno kupovati dok ne vide tko će im otići. Odavno se zna da je prvi “eksponat” Dani Olmo, oko njegova imena europski mediji nabacuju se milijunima, danas je u Milanu za 25 milijuna eura, sutra u Valenciji ili Sevilli, po zadnjem će u Bayer iz Leverkusen­a... A dečko je sa španjolsko­m mladom reprezenta­cijom, igrat će na Euru ovog ljeta i dok ne okonča to natjecanje ne želi razgovarat­i o transferim­a, sve usmjerava na svog agenta i svog oca.

– Pitanja je puno iz klubova liga tzv. petice, ali konkretne ponude ni meni, a koliko znam ni Dinamu, nisu stigle – stišava euforiju Danijev menadžer Andy Bara.

Među spominjani­jima kod izlaznih transfera su Dominik Livaković kojemu ugled raste svakom utakmicom, kojeg je hvalio i legendarni Iker Casillas, a sad je postao i prvi vratar reprezenta­cije. Amera Gojaka se za “sitniš” od 15 milijuna eura seli u neke njemačke klubove. Ne treba iznenaditi dođu li pozivnice Nikoli Mori, kapetanu Ademiju.

– Nismo u situaciji da moraAmer Gojak i Dani Olmo odigrali su po stotinu utakmica za Dinamo, no teško je očekivati da će još dugo nositi plavi dres

mo prodavati igrače, ali ozbiljne ponude ne možemo odbaciti, ne možete ni igrača koji takvu ponudu dobije samo tako odbiti – rekli su nam čelni ljudi Dinama.

Plavi su zasad doveli desnog beka Ivu Pinta, stoga treba vidjeti hoće li ostati u kadru Moharrami, ili možda slovenski reprezenta­tivac Petar Stojanović ima nekog “prosca” pred vratima.

Traži se još jedan lijevi bek, a za ostale pozicije čekaju se mogući odlasci.

– Imamo za svaku poziciju nekoliko igrača koje pratimo i bit Dominiku Livakoviću cijena stalno raste i nije nemoguće da i on ode iz Dinama

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia