Večernji list - Hrvatska

Hrgović osvojio memorijal velikana

- Anton Filić (dm)

Do ove godine Australka Ashleigh Barty (23) ukupno je u Roland Garrosu postigla samo dvije pobjede. A ove je godine otišla do kraja, osvojila je turnir pobijedivš­i u finalu (“najmlađem” u posljednji­h 11 godina na Grand Slam turnirima) četiri godine mlađu Čehinju Marketu Vondroušov­u sa 6:1, 6:3.

Australki je to prva kruna na Grand Slam turnirima (peta ukupno), ali ne može se reći da je to neko veliko iznenađenj­e, posebno ne u sezoni u kojoj je prvih 19 WTA turnira osvajalo 19 različitih tenisačica. A Barty je već na Australian Openu stigla do četvrtfina­la (poraz od Kvitove), prije toga igrala je u finalu u Sydneyu (opet Kvitova), a osvojila je i Miami (u finalu pobijedila Ka. Pliškovu), čime je i privukla pozornost.

Savršen meč u finalu

- Bio je to savršen meč, u svakom pogledu, posebno ako se uzmu u obzir ne baš najpovoljn­iji uvjeti za igru. Sama sam sebi govorila da ne smijem ispustiti priliku koja mi se ukazala, željela sam je zgrabiti s obje ruke - kazala je Barty novinarima o finalnom dvoboju u Parizu, a na traženje da im opiše meč-loptu, dodala je:

- Sebe sam upozoraval­a samo na jednu stvar: “Nemoj promašiti ovaj najlakši smash na svijetu”.

Ta omanja djevojka (visoka samo 166 centimetar­a) iz Ipswicha, gradića u blizini Brisbanea, za koju kažu da je u teniskom smiigračic­a Najmlađe u zadnjih 11 godina u ponedjelja­k će biti druga tenisačica svijeta, odmah iza Japanke Osake. No, u 2019. godini uvjerljivo je najbolja do 24 godine, što znači da su Japanka i Australka budućnost svjetskog ženskog tenisa. A tu svakako spadaju i Vondroušov­a (peta), kao i naša Donna Vekić (osma).

No, kad se uzmu samo rezultati u 2019. godini, Barty je uvjerljivo najbolja među svim tenisačica­ma (druga je Petra Kvitova a treća Karolina Pliškova).

Wimbledon novo uzbuđenje

Sad dolazi sezona na travi kojoj se Australka posebno raduje:

- Volim igrati na travi i uzbuđena sam što ću igrati u Velikoj Britaniji, posebno u Wimbledonu (dosadašnji učinak 2-3 u pobjedama - nap. a.). Nadam se dobrim igrama i prilici da opet dođem do završnice. No, najprije ću valjano proslaviti ovaj uspjeh u Parizu spomenula je popularna Ash na oproštaju s novinarima u Gradu Svjetlosti, bogatija za novčanu nagradu u iznosu od 2,3 milijuna eura i spoznaju da može pobijediti baš svaku suparnicu koja joj se nađe na putu.

Serena Williams posljednja je tenisačica kojoj je pošlo za rukom povezati naslove u Roland Garrosu i All England Clubu. Dogodilo

• se to 2015. godine. Andrija Hrgović (Karoca) na šestogodiš­njem grlu Incognito Z osvojio je prvo mjesto na memorijaln­oj utakmici hrvatskih konjičkih velikana, na visini prepona 1,40 metara. Drugo mjesto osvojio je srpski jahač Aleksandar Vuksanović na grlu Willian, dok je treća bila Patricia Kardun (Jarun) na grlu Stanley boy. U utakmici visine prepona 1,30 metara pobijedio je Marko Hercigonja (Zagreb) na grlu Arcobaleno. Drugi je bio Andrija Hrgović (Karoca) na grlu Aidora-I, a treća Nuša Olajoš (Zagreb) na grlu (Canton 5). Zanimljivo je da na Lipanjskom turniru jaše Teodora Šekularac, unuka legendarno­ga nogometaša Crvene Zvezde,

• Dragoslava.

 ??  ?? ASHLEIGH BARTY
ASHLEIGH BARTY

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia