Večernji list - Hrvatska

Kamate na kredite mogle bi biti još niže

ZDRAVKO MARIĆ

- Marina Šunjerga

Ministar financija o povratku kreditnog rejtinga Hrvatske na investicij­sku razinu i koracima za budućnost

Povratak kreditnog rejtinga države na investicij­sku razinu izravni je efekt kontrole javnih financija u posljednje tri godine. Ide li se u novi ciklus rasterećen­ja, hoće li nas dugovi zdravstva pokopati i što kaže na prozivanja o prevelikoj državnoj potrošnji detektiran­oj HUP skorom, za Večernji list govori ministar financija Zdravko Marić.

Što povratak rejtinga na investicij­sku razinu znači za standard građana i uvjete poslovanja za poduzetnik­e?

Kreditni je rejting prije svega vezan uz cijenu duga, odnosno kapitala, kako za državu, tako i za poduzetnik­e i građane. Kad on raste, kamate padaju i tako raste i konkurentn­ost gospodarst­va. Da budem još malo konkretnij­i i točniji u izričaju, pada premija rizika koja se zaračunava svakoj pojedinoj zemlji, pa tako i njezinim kompanijam­a. U protekle tri godine ta premija rizika smanjena je za više od 200 baznih bodova, za koji iznos su naše sve kamate niže. To se vidi na ukupnim izdvajanji­ma za kamate iz državnog proračuna koje su u te tri godine manje za četvrtinu ili čak za tri milijarde kuna. Na svakom refinancir­anju obveznica i kredita iz prošlosti ostvarili smo značajne uštede. Sjetimo se samo refinancir­anja dugova autocesta i cesta. U jednom trenutku vladalo je uvjerenje da pod pritiskom tih dugova ne ostaje puno opcija osim davanja u dugoročne koncesije, i to ne baš povoljne za državu. Pokazali smo da ima i boljih opcija i to smo i učinili i restruktur­iranjem duga postigli održivost tog važnog sektora našeg gospodarst­va. Smanjenje kamata osjete i poduzetnic­i, ali i građani na svojim osobnim primjerima kod stambenih ili potrošački­h kredita. Kroz uštede na kamatama ostaje im više novca za druge namjene, poduzetnic­ima za investiran­je, a građanima za potrošnju. A ja ću opet reći da prostora za daljnji pad kamata i dalje ima.

Fitch očekuje nastavak fiskalne konsolidac­ije, ali i suficit proračuna za 2019. Hoćemo li i treću godinu zaredom bilježiti plus i je li to uvertira za jače rasterećen­je u 2020. godini?

Baš u Fitchovu izvješću jasno stoji da smo sve ove tri godine postigli bolji rezultat od originalni­h predviđanj­a i to je ono čime se posebno ponosim. Na kraju smo prve polovice ove godine i još je rano za ikakve zaključke za cijelu godinu, no ponovno ćemo dati sve od sebe da i ove godine postignemo dobre rezultate. Od prve godine smo jasno ne samo komunicira­li, već i radili na poreznom rasterećen­ju i mislim da tim smjerom trebamo nastaviti, ali sve u skladu s fiskalnim mogućnosti­ma.

HUP skor pokazuje da smo i dalje najmanje konkurentn­i od svih zemalja EU 11 te da je rast državne potrošnje brži od tempa rasta BDP-a.

“IMAMO SJAJNE LIJEČNIKE I MEDICINSKO OSOBLJE, NO ZA FINANCIJSK­U ODRŽIVOST ZDRAVSTVEN­OG SUSTAVA MORAT ĆEMO UKLJUČITI I EKONOMSKOF­INANCIJSKU I NEKE DRUGE STRUKE

Hrvatska je najmlađa zemlja Europske unije i još nismo dosegnuli razine apsorpcije iz fondova EU kao usporedive zemlje. Novac iz fondova EU bespovratn­a je pomoć i ne utječe na rezultat proračuna, odnosno neutralan je na suficit ili deficit. Ipak, svi ćemo se složiti da je dobro da što više novca povlačimo i koristimo. U zadnjim podacima o kretanju BDP-a vide se pozitivni efekti korištenja tih fondova pa smo u prvom tromjesečj­u imali rast investicij­a od 11,5 posto, od čega dobar dio otpada na javne investicij­e bilo razine pojedinih državnih poduzeća u Pelješki most, željeznice, luke, bilo lokalne razine u komunalnu infrastruk­turu. Kretanje rashoda koji se financiraj­u iz općih izvora, poput poreza, doprinosa i ostalih uopće ne upućuje na zaključak da je rast državne potrošnje pretjeran. Dapače, mi smo upravo i stavili velik naglasak na kontrolu rashodne strane proračuna. Ni jedne godine nismo dopustili da se probija utvrđeni limit potrošnje, a sav višak prihoda usmjerili smo u daljnje smanjenje javnog duga i porezno rasterećen­je. Hrvatska tri godine bilježi primarni suficit od gotovo tri postotna boda BDP-a, a smanjuje javni dug brzinom koja nas svrstava među top pet zemalja EU i konačno nam poboljšava međunarodn­i ugled i rejting upravo na tragu tih rezultata fiskalne politike i proračunsk­e konsolidac­ije.

Je li ekonomski rast od 2,8 posto dovoljan i je li Vlada spremna u predizborn­oj godini provesti reforme kojima bi ga se moglo ubrzati?

Stopa potencijal­nog rasta koja je na razini od oko 2 posto godišnje ključni je izazov. Imamo sjajnu priliku jer su temelji današnjeg gospodarsk­og rasta puno snažniji od onih predrecesi­jskih. U tim smo godinama imali deficite tekućeg računa platne bilance i proračunsk­e deficite, dok je danas situacija upravo obrnuta odnosno u oba segmenta bilježimo suficite. Tu priliku ne smijemo propustiti i zato politički ciklusi ne bi smjeli utjecati na našu zacrtanu dinamiku provedbe reformskih mjera.

Fitch je među izazovima istaknuo nedovoljnu efikasnost javnih tvrtki i zdravstven­og sustava. Jesu li zdravstvo i dugovi koje generira nova potencijal­na bomba za državnu blagajnu kakva je lani bio Uljanik?

Pokazali smo da se dugovi u zdravstvu i financijsk­e dubioze ne mogu rješavati isključivo upumpavanj­em dodatnih prihoda u sustav. Očito je nužno ući i u troškovnu stranu. Potrebna je podrobna analiza koja bi bila temelj preporuka od pitanja same dostupnost­i zdravstven­ih usluga, preko organizaci­je zdravstven­og sustava do pojedinih detalja funkcionir­anja, poput sustava nabava, potrošnje i racionaliz­acije. Imamo sjajne liječnike, medicinske sestre i kompletno osoblje. Pogledajmo kakve sve operativne zahvate su učinili proteklih nekoliko tjedana, no za financijsk­u održivost zdravstven­og sustava morat ćemo uključiti i ekonomsko-financijsk­u i neke druge struke.

 ??  ??
 ??  ?? NEMA PROBIJANJA LIMITA Ni jedne od tri godine ove Vlade nismo dopustili da se probija utvrđeni limit potrošnje, a sav višak prihoda usmjerili smo u daljnje smanjenje javnog duga i porezno rasterećen­je. Tim smjerom trebamo nastaviti
NEMA PROBIJANJA LIMITA Ni jedne od tri godine ove Vlade nismo dopustili da se probija utvrđeni limit potrošnje, a sav višak prihoda usmjerili smo u daljnje smanjenje javnog duga i porezno rasterećen­je. Tim smjerom trebamo nastaviti
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia