Večernji list - Hrvatska

Google Trumpu: Ugrožavate sigurnost SAD-a

Stali uz Kineze Internetsk­i div lobira da se ukine zabrana Androida

- Tomislav Pili/Poslovni dnevnik

Dok se Facebook odlučio povinovati američkoj zabrani suradnji s Huaweijem suspenzijo­m svojih aplikacija, Google koji je već ranije prekinuo suradnju upozorava američku vladu da upravo ona svojim potezima prema kineskoj kompaniji ugrožava nacionalnu sigurnost.

Facebook ‘spustio rampu’

Prema navodima Reutersa, Facebook više ne dopušta predinstal­aciju svojih aplikacija – Facebook, Instagram i WhatsApp – na Huaweijevi­m pametnim telefonima što je posljednji u nizu problema s kojima se posljednji­h mjeseci suočava taj proizvođač. Sadašnji korisnici Huaweijevi­h mobitela neće imati problema s korištenje­m aplikacija i dobivanjem softverski­h osvježenja, poaweijevi­m jasnili su iz Facebooka za Reuters.

Facebookov potez umanjuje prognoze prodaje Huaweijevi­h mobitela koji su prošle godine postali najveći generator prihoda te kompanije. Iz kineske kompanije odbili su komentirat­i, ističe Reuters.

Google je prošlog mjeseca najavio kako nakon kolovoza neće više Huaweiju isporučiva­ti svoj operativni sustav za mobitele Android sukladno odluci američke vlade o zabrani isporuke komponenti bez njezina odobrenja.

Međutim, Google je krajem prošlog tjedna upozorio američku vladu da bi zabranom Huaweija mogla kompromiti­rati nacionalnu sigurnost, ističu upućeni izvori američkih medija.

Ranjivi na hakiranje

U Googleu se pribojavaj­u da neće smjeti ažurirati svoj operativni sustav Android na Hu

mobitelima, što će po njima potaknuti kinesku tvrtku da razvije vlastitu verziju softvera, stoji u medijskim izvješćima. Također, tvrde da bi verzija sustava

Android koju bi prilagodio Huawei bila ranjivija na hakerske napade. U Googleu i američkom ministarst­vu trgovine nisu odmah bili dostupni za komentar medijskih izvješća.

Krajem svibnja izvršni direktor Huaweijevo­g odjela za potrošače Yu Chengdong naznačio je da bi kompanija najkasnije u proljeće iduće godine mogla lansirati vlastiti operativni sustav.

FACEBOOK VIŠE NE DOPUŠTA PREDINSTAL­ACIJU SVOJIH APLIKACIJA

 ??  ?? U GOOGLEU strahuju da neće smjeti ažurirati svoj operativni sustav Android na Huaweijevi­m mobitelima, a verzija sustava Android koju bi prilagodio Huawei, tvrde, bila ranjivija na hakerske napade
U GOOGLEU strahuju da neće smjeti ažurirati svoj operativni sustav Android na Huaweijevi­m mobitelima, a verzija sustava Android koju bi prilagodio Huawei, tvrde, bila ranjivija na hakerske napade

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia