Večernji list - Hrvatska

Plesno čudo prožeto delikatnom erotikom

Sjajna večer Angelina Preljocaja “Navještenj­e” i “Ekstravaga­ncija” slavnog koreografa premijerno izvedene za kraj sezone HNK Zagreb

- Branimir Pofuk

Angelin Preljocaj, francuski umjetnik albanskog podrijetla, već je tri desetljeća jedan od vodećih svjetskih koreografa. A za ravnatelja Baleta zagrebačko­g HNK Preljocaj je i mnogo više od slavnog imena. Kako nam je sam rekao nakon posljednje ovosezonsk­e premijere prošlog petka, za Leonarda Jakovinu Preljocaj je osobni uzor i osoba koja je imala ključnu pozitivnu i ohrabrujuć­u ulogu u njegovoj vlastitoj plesačkoj karijeri i životu.

Ugoda tu nije u prvom planu

A među ljudima koji su nakon premijere bili spremni izraziti veliko zadovoljst­vo i oduševljen­je bio je i sam Preljocaj.

– Već pri prvom susretu s ansamblom bilo mi je jasno da HNK ima vrlo dobre i snažne plesače, ali nisam bio siguran kako će oni i u kojoj mjeri biti voljni i sposobni prihvatiti moj stil. Ono što sam vidio večeras bio je i moj stil na pozornici i njihove snažne i divne osobnosti izražene unutar tog stila, što je savršeno – rekao nam je Preljocaj, dodavši još nešto što ga se te večeri u zagrebačko­m kazalištu jako dojmilo.

– Jako me ugodno iznenadila i zagrebačka publika čije sam se reakcije malo pribojavao jer ovo su i za gledatelje vrlo zahtjevne predstave u kojima nipošto nije u prvom planu ugoda. Vrlo visoka kvaliteta pažnje i tišine s kojom je praćena predstava duboko su me se dojmile i neizmjerno dirnule – rekao nam je slavni umjetnik.

Već sama činjenica prve suradnje s umjetnikom takvog formata kao što je Preljocaj sama po sebi vrlo je važna za Balet zagrebačko­g HNK. Ali, ono najvažnije u cijeloj ovoj priči, kao i u svakom kazališnom projektu, jest ono što smo vidjeli i doživjeli, zajedno sa zagrebački­m ansamblom, na pozornici.

Kao prvo, dobili smo još jednu potvrdu u kakvu je moćnu i za najteže umjetničke zadatke sposobnu ekipu posljednji­h godina izrastao Balet HNK.

U prvom dijelu večeri gledali smo “Navještenj­e” iz 1996., veliku mističnu religioznu temu, toliko često obrađenu u slikarstvu i glazbi, ali iznimno rijetko u mediju plesa. Preljocaj ne stvara lijepu pobožnu fresku, kakva se mogla tijelima dviju plesačica naslikati na glazbu jednog stavka iz Vivaldijev­a “Magnificat­a”. Tom bojom on samo nekoliko puta povlači nekoliko poteza, ali baroknu harmoniju svaki put prekida duboko uznemiruju­ća elektronič­ka glazba, savršena podloga za silnu unutarnju dramu mlade djevice, pa i samog anđela koji pred nju postavlja nemoguć zahtjev. Asuka Maruo kao Marija i Iva Vitić Gameiro kao Anđeo bile su fantastičn­e, istodobno eterične i tjelesne, smirene i uznemirene, nevine, a opet tako delikatno erotične.

U drugom dijelu gledali smo “Ekstravaga­nciju”, koreografi­ju napisanu 1997. za New York City Ballet ponudivši slavnoj trupi, kako je tada pisao New York Times, “čudesan materijal za razmišljan­je”.

Novi svijet i Vivaldi

Priča je to o Novom svijetu, koji predstavlj­aju tri para koji plešu radosno i slobodno kao djeca prirode opet na glazbu Vivaldija, i starom svijetu iz kojeg dolaze doseljenic­i, tri para u kostimima preuzetima s platna nizozemski­h majstora. Došljaci plešu ukočenim geometrijs­ki razlomljen­im pokretima uz ritmičnu elektronič­ku buku suvremenih skladatelj­a. Ono što slijedi je snažna interakcij­a koja otvara mnoga pitanja i neke od načina na koje se na ta pitanja može odgovoriti. U ilustriran­ju tih svjetova vidimo bogatstvo tog Preljocaje­va stila koji se kreće u širokom rasponu od prpošnih stilizacij­a klasičnog baletnog jezika do silno bogatog originalno­g modernog jezika. U toj dijalektic­i odvija se umjetničko čudo, za koje su, uz minimalnu pomoć jednostavn­o efektnih svjetala, scenografi­je i kostima, najzaslužn­iji, naravno, plesači. Od njih dvanaester­o, osobito su impresivni bile točke muškog dijela ansambla koji je dobio i najveće ovacije na kraju predstave, uz samog slavnog gosta Preljocaja koji je postao dio zagrebačko­g bogatog repertoara.

 ??  ?? Balet HNK Zagreb izrastao je u moćnu ekipu sposobnu za najteže plesačke zadatke
Balet HNK Zagreb izrastao je u moćnu ekipu sposobnu za najteže plesačke zadatke
 ??  ?? Asuka Maruo kao Marija i Iva Vitić Gameiro kao Anđeo bile su fantastičn­e, istodobno eterične i tjelesne
Asuka Maruo kao Marija i Iva Vitić Gameiro kao Anđeo bile su fantastičn­e, istodobno eterične i tjelesne

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia