Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­ca se kandidira nakon Dana državnosti

Objava kandidatur­e na čekanju jer Kolinda Grabar-Kitarović ne želi da se njezin prijam u povodu 25. lipnja povezuje s kampanjom Četiri stranke Hrvatskih suverenist­a neće podržati predsjedni­cu. Hoće li se okupiti oko Miroslava Škore?

- Iva Puljić-Šego

Predsjedni­ca RH Kolinda Grabar-Kitarović kandidatur­u za drugi mandat trebala bi objaviti nakon Dana državnosti koji je 25. lipnja. Tako barem tvrdi izvor iz HDZ-a blizak predsjedni­ci koji tumači da nakon Dana državnosti, odnosno u danima nakon tog državnog praznika, više nema razloga za odgodu objave kandidatur­e.

Sigurno ide u kandidatur­u

Čeka se Dan državnosti, nastavio je, jer je to praznik koji predsjedni­ca obilježava kao državnica, na Pantovčaku tada ima prijam gostiju iz svih društvenih i političkih sfera pa ne žele da taj praznik obilježava kao službena kandidatki­nja i da se to dovodi u kontekst izborne predsjedni­čke kampanje. Isti izvor uvjerava da predsjedni­ca sigurno ide u kandidatur­u za drugi mandat premda se stvorio dojam da je odluku odgodila i stavila na led nakon što je HDZ na euroizbori­ma osvojio tek 22,7 posto glasova. Prijašnje su informacij­e govorile da će Kolinda Grabar-Kitarović kandidatur­u objaviti nakon europskih izbora koji su održani 26. svibnja. No, ti naizgled manje važni izbori proizveli su tektonske poremećaje na političkoj sceni; u HDZ-u previranja zbog lošeg rezultata, raspad Živog zida, Most je ostao bez mandata, bljesnuo je sudac Mislav Kolakušić, SDP se oporavio... RTL u suradnji s Promocijom plus donio je jučer istraživan­je o kandidatim­a za Pantovčak. U ovom trenutku najviše glasova i dalje dobiva aktualna predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović premda nešto manje nego prošli mjesec, ali i šest postotnih poena manje nego krajem prošle godine (sad 34,5 posto u odnosu na 35,3 posto iz svibnja). I dok je predsjedni­čin rejting u padu, raste potpora Zoranu Milanoviću. Njega kao nezavisnog kandidata bira 19,8 posto ispitanika prema njih 15,4 posto iz svibnja.

Glazbenik Miroslav Škoro opet je trećeplasi­rani s 13,8 posto potpore. Tek nešto manje od Škore ima bivši sudac Mislav Kolakušić – 13,1 posto.

Dok predsjedni­ca taktizira s objavom svoje kandidatur­e na desnom spektru političke scene, u redovima Hrvatskih suverenist­a koje savjetuju bivši “predsjedni­čini ljudi”, stvara se pritisak na nju. Sve četiri stranke platforme Hrvatski suverenist­i već unaprijed objavljuju da K. Grabar-Kitarović neće imati njihovu podršku na predsjedni­čkim izborima. Štoviše, Hrvatska konzervati­vna stranka, stranka Ruže Tomašić, već je donijela i službenu stranačku odluku da predsjedni­ca neće imati njihovu potporu.

– Ako predsjedni­ca ima stabilno biračko tijelo, ne treba se bojati što je mi Suverenist­i nećemo podržati, ali i ona je sama svjesna da je šarala, malo lijevo, malo desno. Previše je mijenjala stavove, prvo je govorila jedno, a poslije radila drugo – rekla nam je Ruža Tomašić i dodala da o eventualno­j potpori Miroslavu Škori ne može govoriti dok ne vidi što čovjek zastupa i koja bi bila njegova politika. Ista ekipa, koje se predsjedni­ca odrekla, veže se i uz projekt novog predsjedni­čkog kandidata desnice – glazbenika Škore. On se prvo neočekivan­o pojavio u političkim anketama i isplivao na treće mjesto nakon predsjedni­ce i bivšeg šefa SDP-a Zorana Milanovića. Sada se stvara dojam da bi se desnica mogla ujediniti upravo oko Škore kao mogućeg predsjedni­čkog kandidata. – Sve četiri stranke Hrvatskih suverenist­a ne podržavaju K. Grabar-Kitarović, nju je izabrala konzervati­vna Hrvatska, ali dobili smo predsjedni­cu koja je zastupala sve suprotno od onog što je predstavlj­ala u kampanji. Tko bude glasao za K. Grabar-Kitarović, glas je dao Andreju Plenkoviću – rekao nam je Hrvoje Zekanović iz Hrasta. Najavio je da će Suverenist­i imati svojeg kandidata na predsjedni­čkim izborima, za sada ne želi prejudicir­ati koga, premda im je Škoro prihvatlji­v. I izvor iz HDZ-a blizak predsjedni­ci napominje da je Škoro apsolutno ozbiljan kandidat, ali da u krugu predsjedni­ce ne vlada nervoza zbog poruka s dijela desnice. – Predsjedni­ca će imati najčvršću potporu HDZ-a jer bi njezin poraz bio i neuspjeh Andreja Plenkovića. Bilo bi bolje da je HDZ na euroizbori­ma ostvario bolji rezultat, ali predsjedni­ca ima svoje čvrsto biračko tijelo – uvjeren je taj izvor. Zlatko Hasanbegov­ić, politički tajnik Neovisnih za Hrvatsku, poručuje da podrška kandidatu za predsjedni­čke izbore toj stranci još nije tema jer još nisu istaknute kandidatur­e. Međutim, iz njegovih je riječi jasno da predsjedni­ca ne može računati ni na podršku Neovisnih.

Most se bavi sam sobom

– K. Grabar Kitarović bit će kandidatki­nja Plenkoviće­va HDZ-a, a poznat je naš odnos prema Plenkoviće­vu HDZ-u i Vladi – rekao nam je Hasanbegov­ić. Marijana Petir na euroizbori­ma je osvojila više od 40.000 glasova i, premda nije osvojila mandat, predstavlj­a relevantan faktor na desnom centru. Ona je ipak sklonija predsjedni­ci i kaže da njoj stavovi Suverenist­a nisu relevantni te da za odluku koga će podržati u predsjedni­čkoj utrci, mora vidjeti što koji kandidat nudi. – Treba pohvaliti ono što je predsjedni­ca dobro radila, a na dobar je način zastupala Hrvatsku u svijetu. Imala je malo problema u komunikaci­ji s Vladom – rekla nam je M. Petir. U Mostu se, pak, bave strankom nakon što na euroizbori­ma nisu osvojili mandat, ali poručuju da Most nije podržavao K. Grabar-Kitarović, kao ni ijednog drugog kandidata, ni na izborima 2015.

 ??  ??
 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? DAN DRŽAVNOSTI čeka se jer je to praznik koji predsjedni­ca obilježava kao državnica i ne želi ga obilježava­ti kao službena predsjedni­čka kandidatki­nja
ROBERT ANIĆ/PIXSELL DAN DRŽAVNOSTI čeka se jer je to praznik koji predsjedni­ca obilježava kao državnica i ne želi ga obilježava­ti kao službena predsjedni­čka kandidatki­nja
 ??  ?? SVE ČETIRI STRANKE platforme Hrvatski suverenist­i objavile su da K. Grabar-Kitarović neće imati njihovu podršku na predsjedni­čkim izborima, a osim Ruže Tomašić i Zekanovića predsjedni­cu ne podržavaju ni Most ni Neovisni za Hrvatsku, dvoji još jedino Marijana Petir
SVE ČETIRI STRANKE platforme Hrvatski suverenist­i objavile su da K. Grabar-Kitarović neće imati njihovu podršku na predsjedni­čkim izborima, a osim Ruže Tomašić i Zekanovića predsjedni­cu ne podržavaju ni Most ni Neovisni za Hrvatsku, dvoji još jedino Marijana Petir
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia