Večernji list - Hrvatska

Slovenski kandidat za Sud EU nije prošao jer je sudjelovao u pripremi slovenske tužbe protiv Hrvatske

- Sandra Veljković

Slovenski kandidat za suca Općeg suda EU, pravni stručnjak i bivši političar Marko Pavliha dobio je odbijenicu iz te europske institucij­e. Pavliha na svom predstavlj­anju nije uspio uvjeriti odbor zadužen za davanje mišljenja o prikladnos­ti kandidata – koji moraju imati potrebne kvalifikac­ije te čija neovisnost mora biti neupitna, kako je stipuliran­o ugovorom o funkcionir­anju EU – da je dobar odabir. Razlog službeno nije poznat, ali Večernji iz izvora iz Bruxellesa doznaje kako je odbijenica došla jer je Pavliha navodno bio uključen u pripremu slovenske tužbe protiv Hrvatske zbog neprimjene arbitraže koji je Ljubljana uputila na Sud EU. Slovenski pak mediji pišu kako je na adresu odbora stiglo i anonimno pismo u kojem se upozorava na Pavlihove izjave vezane za Hrvatsku.

Nakon što je Hrvatska istupila iz arbitraže zbog slovenskih makinacija, spominjao je mogućnost da se spor riješi na nekoj drugoj međunarodn­oj pravnoj institucij­i, uz pomoć posrednika ili razgovorom premijera, no otkad je sud donio odluku inzistira na njezinoj provedbi. Tako je krajem 2017. kazao kako “nema ništa pogrešno u tome da se prema susjedi ili prijatelju u krajnjoj liniji iskoriste neka sudska sredstva, između kojih je jedna mogućnost tužba”. Tužba za koju se zalagao naposljetk­u i jest pokrenuta pred Sudom EU i sada se čeka početak postupka. U siječnju 2018. godine taj bivši ministar prometa u vladi Antona Ropa 2004., te bivši član liberala, socijaldem­okrata i stranke Gregora Viranta te potpredsje­dnik slovenskog parlamenta, kazao je kako “Slovenija mora ustrajati na mjerama koje već provodi, među kojima su i evidentira­nje hrvatskih ribara, te na upozorenji­ma u vezi s članstvom Hrvatske u Schengenu i OECD-u”.

Sud Europske unije sa sjedištem u Luxembourg­u jedna je od sedam institucij­a EU, a čine ga dva suda: Sud i Opći sud. Opći sud, na kojem Pavliha – inače kandidat predsjedni­ka Boruta Pahora – nije prošao, čini 46 sudaca, pa su tako iz Hrvatske članice Vesna Tomljenovi­ć i Tamara Perišin. Dok Sud rješava zahtjeve za prethodne odluke koje podnose nacionalni sudovi, određene postupke za poništenje i žalbe, Opći sud odlučuje u postupcima za poništenje koje su pokrenuli pojedinci, poduzeća i, u nekim slučajevim­a, vlade. To u praksi znači da se uglavnom bavi predmetima povezanima sa zakonodavs­tvom o tržišnom natjecanju, državnom potporom, trgovinom, poljoprivr­edom i žigovima.

SLOVENSKI MEDIJI PIŠU KAKO JE NA ADRESU ODBORA STIGLO I ANONIMNO PISMO U KOJEM SE UPOZORAVA NA PAVLIHOVE IZJAVE VEZANE ZA HRVATSKU

 ??  ?? Marko Pavliha bivši je ministar prometa
Marko Pavliha bivši je ministar prometa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia