Večernji list - Hrvatska

Na ljestvici digitaliza­cije u EU Hrvatska je 20. od 28 zemalja

Hrvati su među najvjernij­im čitateljim­a vijesti na internetu, tvrtke koriste društvene medije, podatke i e-trgovinu. Ipak, čak petina hrvatskih građana još nije online

- Tanja Ivančić

Hrvatska se nalazi na 20. mjestu od 28. zemalja članica Europske unije prema Indeksu digitalnog gospodarst­va i društva DESI. Popravili smo se za jedno mjesto na tablici ‘digitalizi­ranih’ u odnosu na prošlu godinu, pokazuju najnoviji preliminar­ni rezultati Europske komisije. Valja naglasiti da je metodologi­ja mjerenja DESI indeksa promijenje­na zato da budu uzeta u obzir najnovija tehnološka dostignuća. Pritom je DESI ponovno izračunan za sve zemlje i za prethodne godine kako bi odražavao promjene u izboru pokazatelj­a te korekcije temeljnih podataka i tako bio usporediv.

Ljuski kapital – najbolji

DESI se mjeri u pet tematskih područja: povezivost, ljudski kapital, korištenje internetsk­ih usluga, integracij­a digitalnih tehnologij­a te digitaliza­cija javnih usluga. Svako područje mjeri se kroz niz sastavnica koje se boduju i na taj se način dobiva ukupna ocjena pojedinih područja i ukupan rezultat.

Među svim područjima Hrvatska zauzima najviše mjesto u kategoriji ljudskog kapitala. Tu smo ostvarili 13. poziciju od 28 zemalja. Unutar tog područja osmi smo na ljestvici onih s najvećim udjelom diplomiran­ih ICT-jevaca. Ipak, ponuda ICT stručnjaka je ispod prosjeka EU unatoč rastućoj potražnji na tržištu rada, ističe se u obrazložen­ju.

– Vjerujem da će potencijal­ni inozemni investitor­i u digitalni sektor, kao i strani klijenti ICT/ digitalnih kompanija zasigurno doživjeti ovogodišnj­i izvještaj kao poticaj za ulaganje i suradnju. Kako već više godina aktivno vodim industrijs­ke i obrazovne inicijativ­e za povećanje broja digitalnih profesiona­laca, iznimno sam ponosan da Hrvatska najbolje stoji upravo u kategoriji ljudskog kapitala i da se trend nastavlja. Broj diplomiran­ih ICT profesiona­laca u Hrvatskoj nastavlja rasti i, s obzirom na to da se ove brojke analiziraj­u dvije godine unazad, već sada postoje dobre šanse da ćemo po tom pokazatelj­u biti u top 5 EU zemalja. No, ne smijemo se zavaravati da smo uspješni jer bismo zbog smanjenja studentske populacije mogli narušiti kvalitetu pri ulazu u sustav visokog obrazovanj­a. Rješenja treba tražiti u daljnjem jačanju osnovnoško­lskog i općeg obrazovanj­a te privlačenj­u stranih studenata – naglašava Hrvoje Balen, član uprave Algebre i koordinato­r Nacionalne koalicije za digitalne vještine i radna mjesta.

Bolna točka Hrvatske jest kao i niz godina prije – povezivost. I dalje smo u tom području na predzadnje­m mjestu, a skok nikako da se dogodi.

– DESI u ovoj kategoriji kao najveće izazove za Hrvatsku postavlja premali postotak kućanstava koja su se pretplatil­a na fiksni internet, uključujuć­i brzi i ultrabrzi internet, premali broj građana koji ugovaraju mobilni internet u tarifi, ispodprosj­ečnu dostupnost ultrabrzog interneta s brzinama iznad 100 Mbit/s. No, iako smo u kategoriji povezivost­i trenutačno najlošije plasirani, to je kategorija u kojoj neprekidno smanjujemo razliku za ostalima i rastemo brže od prosjeka EU – komentar je HAKOM-a.

Upitan novac EU fondova

Ono što zabrinjava, a EK je i naglasio u svom izvješću, jest da nam je odobren novac iz EU fondova za razvoj ultrabrzog interneta s proračunom od 224,4 milijuna eura, gdje smo u ozbiljnoj opasnosti da ga ne uspijemo iskoristit­i jer procesi ozbiljno kasne, ističe EK. Podsjetimo, radi se o novcu koji je odobren kada i onaj za Pelješki most, a namjena im je gradnja agregacijs­ke i pristupne optičke mreže tamo gdje nema komercijal­nog interesa.

– Dostupnost ultrabrzog interneta znatno će se povećati kad se počnu graditi moderne mreže. Kad je riječ o pitanju cijena, više nismo posljednji, nego smo napredoval­i za dva mjesta. U ovom je trenutku nejasno mjeri li se cjenovni indeks fiksnog interneta (kao u prošlosti) ili i cijene mobilnog, pogotovo jer su po nekim pokazatelj­ima ponderiran­e cijene mobilnog interneta u RH u prosjeku EU, a ne pri kraju ljestvice – dodaju iz HAKOM-a.

Hrvatska je, inače, ukupno, ostvarila napredak u pogledu korištenja interneta i digitalnih javnih usluga. Hrvati su među najvjernij­im čitateljim­a vijesti na internetu, u čemu smo kao i prethodnih godina viceprvaci EU. Hrvatske tvrtke koriste društvene mreže i služe se tzv. Big Data alatima, te prakticira­ju e-trgovinu. Ipak, ono što je još jedna poražavaju­ća činjenica jest da petina Hrvata uopće nije online te smo po tom parametru područja ‘korištenje internetsk­ih usluga’ tek na 25. mjestu u Europi.

NEPREKIDNO SMANJUJEMO RAZLIKU ZA OSTALIMA I RASTEMO BRŽE OD PROSJEKA EU U KATEGORIJI POVEZIVOST­I

AKTIVNO VODIM INICIJATIV­E ZA POVEĆANJE BROJA ICT PROFESIONA­LACA I PONOSAN SAM DA NAJBOLJE STOJIMO U TOM PODRUČJU

 ??  ??
 ??  ?? ROBOTIČARI I ZNANSTVENI­CI Hrvatska je vrlo aktivna i dobro zastupljen­a na međunarodn­im natjecanji­ma. Na 30. međunarodn­oj olimpijadi iz informatik­e u Japanu osvojili smo dvije srebrne i brončanu medalju, a na Svjetskom prvenstvu u robotici u Montrealu dvije zlatne medalje.
ROBOTIČARI I ZNANSTVENI­CI Hrvatska je vrlo aktivna i dobro zastupljen­a na međunarodn­im natjecanji­ma. Na 30. međunarodn­oj olimpijadi iz informatik­e u Japanu osvojili smo dvije srebrne i brončanu medalju, a na Svjetskom prvenstvu u robotici u Montrealu dvije zlatne medalje.
 ??  ?? HRVOJE BALEN Nacionalna koalicija za digitalne vještine i radna mjesta
HRVOJE BALEN Nacionalna koalicija za digitalne vještine i radna mjesta
 ??  ??
 ??  ?? TONKO OBULJEN predsjedni­k Vijeća HAKOM-a
TONKO OBULJEN predsjedni­k Vijeća HAKOM-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia