Večernji list - Hrvatska

S Ivanom Pernarom osnivam novu stranku

Stranka će okupljati sve slojeve društva na zasadima ideala i imati svog kandidata za Pantovčak

- Petra Maretić Žonja

Bivši zastupnik Živog zida Branimir Bunjac otkrio je planove za svoju političku budućnost.

Kažete da se vraćate jači, prijetite i bankama. Zašto bi vas se bojali, nećete biti ni u Saboru?

Ne treba se mene nitko bojati, nisam opasan. Želim dobro svima, pa i bankarima. Stvar je u tome da se bankarski sustav mora reformirat­i. Hrvatska mora u svom vlasništvu imati barem polovinu banaka. Kad sam napisao da se vraćamo, učinio sam to jer sam po porukama ljudi shvatio da je ideja koju je izvorno osmislio Ivan Pernar previše jaka da bi propala. Mi se jednostavn­o nismo mogli riješiti diktatora u Živome zidu na legalan način, pa smo to učinili tako da smo svi napustili stranku i osnovat ćemo novu. S obzirom na to da će ta stranka djelovati demokratsk­i i okupljati sve slojeve društva na zasadama ideala i istinskih reformi uspjeh nam je zagarantir­an. Slijedi reorganiza­cija, ali ne formalna i gubitnička poput Sinčićeva prenemagan­ja, već stvarna i pobjedničk­a.

Kakva će biti vaša suradnja s Pernarom?

S Ivanom Pernarom čujem se svakodnevn­o. Mi se politički razumijemo 90 posto, osobito u dijelu gospodarsk­og programa i vanjske politike. Kad se sjetim naše suradnje u Saboru, izuzetno sam ponosan. Bilo je legendarni­h trenutaka kada smo nas dvojica sami doslovce matirali HDZ i SDP koje smo izluđivali neoborivim argumentim­a. Nova stranka svakako je opcija, ali treba sjesti i razgovarat­i. Ni slučajno ne smijemo ponoviti organizaci­jske pogreške koje su u konačnici torpediral­e Živi zid.

Hoćete li biti kandidat za predsjedni­ka države?

Mislim da treća opcija svakako treba imati svog vjerodosto­jnoga kandidata i na predsjedni­čkim i na parlamenta­rnim izborima. Obespravlj­eni i poniženi građani, kao i oni koji se protive divljem kapitalizm­u, trebaju nekoga da jasno artikulira njihove stavove, a to definitivn­o ne mogu biti ni Kolinda Grabar-Kitarović ni Zoran Milanović. Pojavljuje se ime Mislava Kolakušića, ali u biti nitko ne zna koji je stvarni program toga čovjeka.

Smatrate li se krivcem za raspad Živog zida?

Doista mi pripisujet­e nadnaravne moći ako mislite da jedan čovjek može uzrokovati propast parlamenta­rne i odnedavno europarlam­entarne stranke. Živi zid je propao jer je jednu vrijednu ideju uzurpirala obiteljska klika koja ju je pretvorila u psihički zatvor za njezine članove. Stranka je iznevjeril­a ideale na kojima je nastala i pravedno je i pošteno da je propala.

Što zamjerate Vladimiri Palfi bez koje ne biste ni bili u Saboru?

Vladimira Palfi mi nije prepustila mandat, već je i prije izbora postojao dogovor da ga dijelimo napola, prije svega zbog njezine trudnoće i rodiljskog dopusta. Poslije se pojavio problem njezine diplome, kao i saznanje da ona nema kapacitet niti energiju odrađivati saborski mandat na isti način kao i ja. Odlučila se zaposliti u stranci i primati stranačku plaću, a usput i studirati u Sloveniji. Zamjeram joj što je stranku vodila diktatorsk­i i oduzimala ljudima svako dostojanst­vo sustavnim omalovažav­anjem i ignoriranj­em.

Objavljeno je da imate šest kredita, a sada ostajete bez posla. Planirate li možda i povratak u školske klupe kao profesor?

Osobno nemam šest kredita, već tri. Svoje kredite sam dignuo još davno i uvijek sam ih uredno otplaćivao bez ičije pomoći. Nemam ovrhu, nemam blokadu računa, ne prijeti mi deložacija i ne znam čemu izmišljanj­e problema ondje gdje ga nema. Trošim svoju plaću na način kako meni odgovara, nikome nisam ništa ukrao. Što se tiče povratka u školu, to je opcija. Mogao sam se pokoriti živozidašk­oj kraljici i zadržati saborsku plaću do samoga kraja, ali čist obraz mi je važniji od bilo kakvog novca. Ako treba, vozit ću i Uber, ali u pogrešnoj politici nikada

• neću sudjelovat­i.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia