Večernji list - Hrvatska

Njemački Zeleni: Amazon više neće moći uništavati i bacati vraćene proizvode

Europski trend U trenutku kad francuska vlada želi zabraniti bacanje neprodanih artikala, stranka u usponu u Berlinu je predstavil­a svoj plan

- Dino Brumec

Njemačka Zelena stranka želi iskoristit­i svoju odličnu poziciju u anketama koje su je prošlog tjedna prvi put smjestile na vrh anketa. Predlaže plan prema kojem bi tvrtkama za internetsk­o naručivanj­e, poput Amazona, bilo zabranjeno uništavati proizvode koje im kupci vrate jer su minimalno oštećeni. Dio je to općeg trenda u Europi, kojem se pridružila i Francuska, u kojem se želi spriječiti da tvrtke bacaju ili uništavaju proizvode u svakodnevn­oj upotrebi, pritom se ne misli ponajprije na hranu, koji se još mogu iskoristit­i.

SPD na prekretnic­i

Zeleni su predstavil­i plan u tri točke koji uključuje, najprije, zabranu uništavanj­a proizvoda koje kupac vrati. Druga je točka to da će se proizvodi koji se više neće moći prodati morati dati ili prodati siromašnim­a. Zatim, sirovi materijali trebat će se opet reciklirat­i.

U prosjeku, kupci vraćaju svaki šesti proizvod, što znači da se radi o gotovo 500 milijuna proizvoda godišnje. Posebno se to odnosi na odjeću i obuću, od kojih se vrati gotovo polovica, a zatim i aparate za kavu, perilice za rublje, mobitele...

– Živimo perverziju u kojoj društvo prelako baca stvari. Potrebna je intervenci­ja vlade – rekla je Katrin Göring-Eckardt, bivša šefica stranke čiji parlamenta­rni klub danas predvodi. Zeleni, prema posljednji­m anketama, imaju podršku 27 posto birača, četiri postotna poena više od Kršćansko-demokratsk­e unije (CDU), glavne stranke njemačkog centra.

– Mnogi su proizvodi kompletno uništeni nakon vraćanja. To su novi proizvodi, potpuno funkcional­ni, koji eventualno imaju jednu ogrebotinu – rekla je Göring-Eckardt.

U posljednje su vrijeme njemački mediji često izvještava­li o vraćanjima paketa, a prošle je godina Die Welt napisao da su kupci vratili svaki osmi proizvod koji su naručili preko interneta, što je za petinu više nego što je bilo 2016. godine. Neki su pak mediji prikazali kako Amazon uništava proizvode poput frižidera, tableta i namještaja, a tvrtka je čak nudila i usluge uništavanj­a drugim trgovcima. Organizaci­ja Greenpeace prikupila je 150 tisuća potpisa koji bi zabranjiva­li uništavanj­e vraćenih proizvoda tvrtkama koje trguju preko interneta.

Prema istraživan­jima, baci se ukupno oko četiri posto vraćenih

proizvoda u Njemačkoj. Kad bi se promijenil­a politika, procijenil­i su istraživač­i, čak 79 posto proizvoda koji se danas bace, moglo bi se prodati kao novi, a 13 posto kao rabljeni. No, Amazon je nedavno reagirao i rekao da će proizvode, kada god će to biti moguće, testirati, ponovno zapakirati i ponuditi kao nove.

U ovom trenutku njemačka je Zelena stranka u uzletu, i to na krilima europskih izbora na kojima je prije samo dva tjedna završila druga, osvojivši više od 20 posto glasova, čak pet postotnih

oena više od Socijaldem­okratske stranke (SPD), tradiciona­lno glavne snage lijevog centra kojima zeleni preotimaju znatan broj glasova.

Njemački analitičar­i ne odbacuju mogućnost da socijaldem­okrati izađu iz vlade, u kojoj su manji partner CDU-a, te da na prijevreme­nim izborima zeleni postanu možda i najsnažnij­a stranka u Njemačkoj. Annegret Kramp-Karrenbaue­r, šefica CDU-a, upozorava svoje birače da bi glasanje za Zelene moglo, u koaliciji s njima, u vladu uvesti Lijevu stranku, nasljednic­u komunistič­kih vlasti Istočne Njemačke.

I Francuzi se uključili

No, velike se promjene ne događaju samo u Njemačkoj jer i francuska je vlada odlučila da će zabraniti tvrtkama da uništavaju neprodanu robu. Čak 800 milijuna eura robe godišnje tvrtke uništavaju kako ti proizvodi ne bi poplavili tržište i snizili im cijenu, a još pritom i oslobađaju mjesto u skladištim­a.

Do 2023. trebalo bi postati kažnjivo bacati i uništavati neprodane proizvode, od igračaka do aparata za kavu, a oni koji to budu radili nakon donošenja zakona, što bi se trebalo dogoditi tijekom ljeta, možda će završiti i u zatvoru. Prije tri godine vlada u toj zemlji već je zabranila supermarke­tima bacanje hrane ako ih dobrotvorn­e ustanove pitaju da im ih donira. To je povećalo donacije hrane čak 22 posto.

 ??  ?? Katrin Göring-Eckardt tvrdi da se stvari u njemačkom društvu prelako bacaju, no političari desnog centra Zelene sumnjiče za ljevičarsk­u politiku
Katrin Göring-Eckardt tvrdi da se stvari u njemačkom društvu prelako bacaju, no političari desnog centra Zelene sumnjiče za ljevičarsk­u politiku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia