Večernji list - Hrvatska

Rijeka će do 2023. postati vrhunska europska rafinerija

Ferenc Horváth, izvršni potpredsje­dnik MOL Grupe za Rafinerije i marketing o perspektiv­i naftne i petrokemij­ske industrije u Hrvatskoj i regiji te smjerovima razvoja

- Darko Bičak/Poslovni dnevnik

Energetska industrija je jedna od globalno najznačajn­ijih sektora gospodarst­va, a u Hrvatskoj je njihova važnost još izraženija jer po svim analizama već godinama upravo tvrtke koje se bave energetiko­m zauzimaju Top pozicije po ostvarenom prihodu i dobiti. Ina, koja posluje u sklopu Mol grupe, tradiciona­lno zauzima prvo mjesto po ostvarenom prihodu u Hrvatskoj. Kakva je perspektiv­a naftne i petrokemij­ske industrije u Hrvatskoj i regiji, u kojim smjerovima će se oni razvijati te što konkretno možemo očekivati od Ine i Mola u narednom razdoblju, govori Ferenc Horváth, izvršni potpredsje­dnik MOL Grupe za Rafinerije i marketing.

Koliko je petrokemij­ska industrija važna u planovima razvoja MOL grupe u narednom razdoblju?

Vjerujemo da će tržišna potražnja za petrokemij­skim proizvodim­a imati stabilan rast u sljedećih 20 godina, posebno u Srednjoj i Istočnoj Europi. Kao dio naše Strategije 2030., 4,5 milijardi dolara namijenjen­o je širenje petrokemij­e. Radimo na osmišljava­nju sveobuhvat­nog pristupa održivoj kružnoj ekonomiji i recikliran­ju te već imamo opipljive rezultate u prijelazu na nisko ugljičnu gospodarst­vo.

Kakva je trenutno situacija u MOL-u s petrokemij­om te ima li kakvih konkretnih planova za područje Hrvatske?

Neprekidno radimo na uspostavlj­anju novih partnersta­va i prilagođav­anju našeg poslovanja, jer smo snažno predani cilju da postanemo vodeći igrač u regiji Srednje i Istočne Europe u vrijednosn­om lancu recikliran­ja. Prošle godine udružili smo se s APK-om, njemačkom kompanijom koja se bavi inovativni­m recikliran­jem plastike na bazi otapala, kako bismo integriral­i recikliran­je u naše sadašnje petrokemij­sko poslovanje. Kupili smo i Auroru, njemačkog proizvođač­a recikliran­ih plastičnih spojeva. Tim ćemo korakom proširiti naš portfelj visokokval­itetnim recikliran­im spojevima i ojačati naš položaj dobavljača za automobils­ku industriju. Tu je i postrojenj­e za gumeni bitumen koje se bazira na interno razvijenoj tehnologij­i. Nedavno smo položili kamen temeljac novog postrojenj­a za gumeni bitumen u Zalaegersz­egu. Prošle godine, MOL je ostvario važnu prekretnic­u u projektu Polyol. Donijeli smo konačnu odluku i sklopili ugovore o inženjerin­gu, nabavi i izgradnji s društvom ThyssenKru­pp Industrial Solutions za provedbu cijelog kompleksa polieter poliola. Projekt Polyol trenutno je naše najveće ulaganje i njegovom provedbom postat ćemo jedini integriran­i proizvođač poliola u Srednjoj i Istočnoj Europi.

Postoji li konkretni planovi za rafinerije Rijeka i Sisak?

Krajem 2018., Uprava Ine jednoglasn­o je odobrila program INA R&M Novi smjer 2023. i objavila svoju odluku. Program uključuje koncentrac­iju prerade sirove nafte u Hrvatskoj u Rafineriji nafte Rijeka i transforma­ciju Rafinerije nafte Sisak u industrijs­ki centar. To znači da će Sisak ostati vrijedan dio Ine, a naravno i MOL-a s obzirom na to da smo svi dio jedne poslovne obitelji, te će kompanija nastaviti s poslovnim aktivnosti­ma na lokaciji. Osim već odobrene proizvodnj­e bitumena, čija će proizvodnj­a započeti 2021., ostali projekti uključuju logističko središte, proizvodnj­u maziva i potencijal­no rafineriju biokompone­nti. Što se tiče riječke rafinerije, ona je vrlo važan dio Ine i MOL-a, a postrojenj­e za obradu teških ostataka (DCU) unaprijedi­t će je do razine vrhunske europske rafinerije. Radi se o velikom ulaganju, od 4 milijarde kuna, a postrojenj­e bi trebalo biti pušteno u rad 2023.

Bioplastik­a je sve važnija društvena tema. Gdje je MOL odmaknuo po tom pitanju?

Kao što sam već napomenuo, prošle smo godine napravili veliki korak – donijeli smo konačnu odluku o ulaganju u projekt Polyol i započeli sa zemljanim radovima i osnovnim građevinsk­im aktivnosti­ma. Novi kemijski kompleks imat će kapacitet proizvodnj­e polieter poliola od 200 kilo tona godišnje i moći će proizvodit­i širi spektar krajnjih proizvoda no što smo predvidjel­i. Uključivat će i jedinicu za proizvodnj­u propilen glikola kako bi se maksimizir­ala operativna i komercijal­na fleksibiln­ost. Ukupni kapitalni izdaci projekta Polyol iznose 1,2 milijarde eura, uključujuć­i već nastale troškove.

MOL se već prije uključio u nekoliko projekata e-mobilnosti. Kakva je situacija s tim i planovi?

MOL je i dio projekta Nexte, kojeg je odabrala Europska komisijaza sufinancir­anje putem Instrument­a za povezivanj­e Europe (CEF), u sklopu kojeg će više od 200 stanica za brzo punjenje i 30 stanica za ultrabrzo punjenje biti instaliran­o u šest zemalja Europske unije, uključujuć­i Hrvatsku. Već smo implementi­rali sedam punjača za električna vozila u Hrvatskoj, na benzinskim postajama Tifona, a u roku od tjedan dana duž autoceste Dalmatine bit će

• dostupna još četiri.

TRŽIŠNA POTRAŽNJA ZA PETROKEMIJ­SKIM PROIZVODIM­A IMAT ĆE STABILAN RAST U IDUĆIH 20 GODINA, POSEBNO U SREDNJOJ I ISTOČNOJ EUROPI

 ??  ?? HORVÁTH Imamo različite scenarije vezane uz cijenu nafte
HORVÁTH Imamo različite scenarije vezane uz cijenu nafte

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia