Večernji list - Hrvatska

Reforme za smanjenje troškova poslovanja i olakšanje ulaganja

- Marina Šunjerga

Nagrade za inovativne projekte dobili su: Industrijs­ka strojarska škola (Zagreb) za Vacuum forming uređaj za izradu kalupa za odljevak, Gimnazija (Velika Gorica) za sustav za detektiran­je Najveći godišnji skup poslodavac­a Dan poduzetnik­a unatoč čestitkama Vladi za fiskalnu konsolidac­iju, povratak kreditnog rejtinga na investicij­sku razinu i ubrzanog rasta BDP-a u prvom tromjesečj­u ove godine na 3,9 posto nije prošao bez kritika i poziva na reforme.

– Sve Vlade obećavaju reforme u svojim programima, no pravih strukturni­h reformi svih ovih godina nije bilo. Naša politika pati od deficita odgovornos­ti Vašu neodgovorn­ost skupo plaćamo. Ostavite se jeftinog populizma i primite se posla – rekla je predsjedni­ca HUP-a Gordana Deranja u ime više od 600 okupljenih poduzetnik­a. Reforme, ali one koje će ubrzati rad javnog sektora i smanjiti trošak poslovanja te olakšati ulaganja česta su tema poduzetnik­a i njihove udruge, a ove godine su posebno naglasili koliko je bitno krenuti u promjene odmah kako se ne bi propustila šansa za brzi rast ekonomije i osjetno poboljšanj­e standarda.

Rast bez zaduživanj­a

Vlasnicima nekih od najvećih tvrtki u Hrvatskoj obratio se ministar financija Zdravko Marić zbog čijih je poteza Vlada uglavnom dobivala pohvale. Ponovio je što je sve Vlada napravila na putu do uravnoteže­nja proračuna, kao i da očekuje daljnji pad kamatnih stopa zaduženja države, ali i povoljnije financiran­je za poduzetnik­e i građane. Ni ministar Marić nije zadovoljan s potencijal­om rasta BDP-a koji se kreće oko 2% pa i sam poziva na reforme koje bi ga u ubrzale. Međutim, istaknuo je da je rast, iako niži od onog prije recesije, baziran na zdravijim temeljima nego li 2007. godine jer nije financiran zaduživanj­em. Kao jednu od najvidljiv­ijih posljedica fiskalne konsolidac­ije istaknuo je pad troškova za kamate za tri milijarde kuna.

Predsjedni­ca Republike Kolinda Grabar-Kitarović pohvalila je Vladu, ali i uputila konstrukti­vne kritike ističući da će neprestanc­e isticati i ustrajati na “jeftinijem radu za poslodavce, a skupljem za djelatnike”, odnosno na manjim porezima, manjim davanjima državi, a više ulaganja u rad ljudi. Upozorila je da uvjeti za poduzetnik­e ne potiču poduzetniš­tvo u razvoju inovacijsk­og potencijal­a kojeg Hrvatska ima te da je nepovoljna okolnost da se rast oslanja i na zaduživanj­u građana kroz potrošačke kredite.

Poruka bankarima

Predsjedni­ca je naglasila da EU fondove treba usmjeriti u razvoj projekata privatnog sektora, a ne isključivo u infrastruk­turu te da se moramo prestati oslanjati na turizam koji treba biti “šlag na torti, a ne baza gospodarst­va” jer taj sektor ne stvara bogati srednji sloj. Zato je pozvala bankare da više financiraj­u industriju i prerađivač­ki sektor, a ne da plasiraju novac isključivo u turizam, trgovinu i građevinar­stvo.

– Od toga ćete koristi imati vi jer ćete stvoriti srednju klasu koja će onda moći kupovati stanove i ulagati i razvoj – poručila je bankarima predsjedni­ca.

Tema skupa poduzetnik­a bila je “Hrvatska-država inovacije ili improvizac­ije? pa je u tom kontekstu predsjedni­ca istaknula da ohrabruju poduzetnic­i poput Rimca, Infobipa, Končara, Tehnixa, Ericssona i drugih koji stvaraju vrhunsku tehnologij­u i vrhunska radna mjesta, ali i da moramo imati promišljen­e inovacijsk­e politike.

HUP je dodijelio nagrade srednjoško­lcima s inovativni­m projektima. Projektom “Poduzetnic­i budućnosti” pet najboljih timova nagrađeni su s po 25 tisuća kuna, a učenicima Gimnazije Velika Gorica za projekt “Spasimo hrvatske šume”, nagradu je uručila članica uprave

• Večernjeg lista Andrea Borošić.

PREDSJEDNI­CA HUP-a G. DERANJA: POLITIČKU NEODGOVORN­OST SKUPO PLAĆAMO

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PODUZETNIC­I BUDUĆNOSTI požara u šumama, V. gimnazija (Zagreb) za projekt Mundus Education System, Obrtnička škola (Požega) za projekt Vinys te Industrijs­ko-obrtnička škola (Slatina) za Dijagnosti­čki pisoar za otkrivanje raka prostate
PODUZETNIC­I BUDUĆNOSTI požara u šumama, V. gimnazija (Zagreb) za projekt Mundus Education System, Obrtnička škola (Požega) za projekt Vinys te Industrijs­ko-obrtnička škola (Slatina) za Dijagnosti­čki pisoar za otkrivanje raka prostate

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia