Večernji list - Hrvatska

BUNDESTAG POKRENUO MASOVNO PRESELJENJ­E S BALKANA U NJEMAČKU

- Jozo Pavković

Uprošlotje­dnoj kolumni pisao sam o blagom optimizmu na zapadnom Balkanu nakon što je iz Bruxellesa poslana pozitivna poruka o mogućem priključen­ju Europskoj uniji. Nekoliko dana nakon toga iz Berlina je stigla druga poruka: “Trebamo vašu radnu snagu”. U petak je Bundestag prihvatio izmjenu migracijsk­og zakona koji širom otvara vrata stranim radnicima, prije svega sa zapadnog Balkana. Čim stupi na snagu, iz BiH, Srbije, Makedonije, Kosova, Crne Gore... još masovnije će, poput Hrvata s obiju strana granice, krenuti na njemačke bauštele.

Novi zakon ne odnosi se samo na IT stručnjake ili medicinare nego i na sve one koji pronađu zaposlenje “koje odgovara njihovoj kvalifikac­iji”. Dakle, otvara se prostor za radnike svih profila, a ne kao dosad samo za ona zanimanja koja njemačka agencija za zapošljava­nje proglasi deficitarn­ima. Čak će radnicima biti omogućeno i da sami po Njemačkoj traže posao. Na radne dozvole i vize više se neće čekati mjesecima u dugim redovima pred konzulatim­a. Time se jeftinoj radnoj snazi s Balkana omogućuje masovno preseljenj­e u Njemačku.

Već su se, poput hijena, pojavile agencije koje nude posredovan­je. Imaju spremne razrađene scenarije kako što lakše do Njemačke. Zemlje Balkana, kao i u svemu drugome, nemaju odgovor na ovaj, možda jedan od najtežih udaraca posljednji­h desetljeća kada je u pitanju iseljavanj­e. Čak ih ne zabrinjava­ju analize EBRD-a koje pokazuju kako su dosad najviše odlazili visokokval­ificirani kadrovi. Procjenjuj­u kako oko šest milijuna ljudi iz zemalja zapadnog Balkana živi u inozemstvu, što predstavlj­a trećinu njihova stanovništ­va.

Nije teško pretpostav­iti kakve će dugoročne posljedice poticajni zakon zapošljava­nja u Njemačkoj imati za ovaj dio Europe. Već sada u BiH i okružju nema radne snage. Zabrinjava­juće je što se u BiH broj zaposlenik­a (860 tisuća) opasno približava broju umirovljen­ika (680 tisuća). Unatoč svemu, radnici opet nisu na cijeni. Poslodavci im ne podižu plaće, školstvo nikako da uskladi svoje programe s potrebama tržišta rada, državni su aparati već odavno sami sebi svrha. Politički ambijent oduvijek je opterećen neriješeni­m sporovima. Javnost je umorna od dokazivanj­a tko je pobijedio u prošlim ratovima. Nije onda ni čudo zašto narod bježi iz političke kaljuže, siromaštva, od malih plaća, nezaposlen­osti... Zov Njemačke neodoljiv je. Raširenih ruku čeka novi val useljenika. Kofere će spakirati i oni što su vjerovali kako je gorak kruh u tuđini. Otići će na privremeni rad, a, zapravo, ostat će tamo trajno živjeti. U Njemačkoj će biti na cijeni. Sada razumijem na što je Europska unija mislila kada je poslala pozitivne signale o priključen­ju zapadnog Balkana. Priključit će sebi kvalitetne radnike i tako ih europeizir­ati. Asimilirat­i. A BiH i istočno susjedstvo naseljavat će drugi, daleki narodi. I čekat će na neke nove ratove. Balkan se na to, ionako,

• naviknuo.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia