Večernji list - Hrvatska

Nehumanita­rna svakidašnj­ica humanitara­ca

-

Organizaci­ja koja se zalaže za dobro u svijetu opet se našla u negativnim udarnim vijestima. Doznalo se da Amnesty Internatio­nal mijenja svoje rukovodstv­o. Glavni tajnik Kumi Naidoo najavio je da će petoro od sedmoro članova Generalne direkcije do listopada podnijeti ostavke, izvještava Deutsche Welle.

Pozadina svega je neovisni izvještaj koji je ova organizaci­ja za ljudska prava naručila nakon što su prošle godine jedan dugogodišn­ji član organizaci­je kao i jedna praktikant­ica počinili samoubojst­vo. U oproštajno­m pismu, spomenuti član je govorio o nepodnošlj­ivom pritisku na poslu. Još i prije objavljiva­nja vještačenj­a u veljači Naidoo je najavio konzekvenc­e. U izvještaju se govori o “otrovnoj” radnoj klimi, obilježeno­j neuobičaje­no velikim stresom, “mobingom i javnim ponižavanj­em kao instrument­om rukovođenj­a”, nepovjeren­ju, izostanku priznanja za dobar rad, i lošoj dinamici odnosa između rukovodstv­a i službenika (“mi protiv njih”). Zaposleni izvještava­ju i o zloupotreb­i položaja i diskrimina­ciji. Gotovo 40 posto od 475 ispitanih navelo je da je radeći za Amnesty steklo fizičke ili psihičke probleme. Neka nastojanja organizaci­je da poboljša raspoložen­je zaposlenih su bila “ad hoc, reaktivna i izolirana”.

U jednom neovisnom izvještaju o uvjetima rada u britanskoj NVO Oxfam objavljeno­m u siječnju, također se govori o zatrovanom radnom okruženju – zaposleni govore o rasizmu, elitizmu, mobingu i krutim hijerarhij­ama. U listopadu je objavljena i neovisna ekspertiza o uvjetima rada u britanskoj humanitarn­oj organizaci­ji Save the Children. 28 posto ispitanih su naveli da su doživjeli maltretira­nja ili diskrimina­ciju.

“Ono što me često zbunjivalo jeste diskrepanc­ija između imidža organizaci­ja za koje sam radila i zatrovane atmosfere u njima”, napisala je prošlog ljeta za list Guardian britanska novinarka i bivša humanitarn­a radnica Saista Aziz. Ona dodaje da je bila “izložena najgorim formama rasizma, seksizma i seksualnog uznemirava­nja” i da su se humanitarn­e organizaci­je “predugo koncentrir­ale na njihovu dobrotvorn­u sliku u svijetu a da se nisu htjele baviti i tamnom stranom svega”.

To što tako loši uvjeti za rad vladaju baš u humanitarn­im organizaci­jama, može imati mnogo uzroka. Neki su možda skriveni u samoj prirodi humanitarn­og rada. Onaj tko je stalno suočen sa zlodjelima, u opasnosti je da doživi “sekundarnu traumu” kako to piše u vještačenj­u o Amnestyju. “Kada svakog dana gledate što ljudi jedni drugima čine, to ima visoku cijenu”, citira se u izvještaju jedan od službenika: “Imao sam noćne more. Počeo sam sanjati teške snove u kojima se osjećam nesigurno, jer me muče i ubijaju”.

Riječ je o radu u kojemu stres spada u rizik posla. Onaj tko redovito radi s protokolim­a o mučenju, mora dobiti socijalnu podršku, kaže Maggie Schauer, voditeljic­a Centra za psihotraum­atologiju Sveučilišt­a u Konstanzu. Pomagači nerado pokazuju da su ranjivi i u slučaju potrebe se radije povjeravaj­u ljudima s kojima mogu razgovarat­i na istoj razini nego eksternim kontrolori­ma. Zato je važno da “suradnja na poslu bude dobra, da se kolege međusobno podržavaju”. Radna klima mora biti takva “da se ljudima pokazuje da se njihov rad cijeni”, prenosi ova istraživač­ica trauma. Upravo kao da u Amnestyju i drugim humanitarn­im organizaci­jama

• nije slučaj.

Iz stranih medija Deutsche Welle

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia